Стресът влияе на репродуктивността, българите се топят като народ

Жените все по-често отлагат раждането на първото дете
Обновена: 16 дек 2019 15:27 | 16 дек 2019 15:20, Ния Христова
102

Българския народ драстично намалява, расте броя на хора с репродуктивни проблеми, а броят на разводите тази година се е увеличил с почти 11 000, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Българката обича да има приятелки, да споделя. Не предпочита да ходи на психолог. Ако поколението на нашите майки са забременявали на 18 години, сега с еманципацията българката започна да отлага раждането на първото си дете. Първо мисли за образование и кариера.", коментира акушер- гинекологът Добринка Петрова.

Тя съветва двойките, който искат да искат да имат дете да направят консултация, ако след година- година и половина опити няма резултат.

"Отлагането на майчинството води до куп проблеми. Двойките с репродуктивни проблеми често попадат в изолация. Времето не е приятел на никого", допълни психологът Мария Джонова в ефира на "България сутрин".

Акушер- гинекологът Петрова е категорична по въпроса за вглъбяването на българките в мисълта да имат дете и как това ги кара да се изолират от околния свят.

"Консултацията със специалист не означава 100% инвитро. Хората обаче сменят фокуса на мисълта и чудото става. Все по- често обаче се вижда мъжки фактор, а не женски тубарен фактор. Това е заради начина на живот- алкохол, тесни панталони, цигари", допълни още Петрова.

"Когато проблемът не е ужасяващ, нещата могат да се случат и по естествен път. Емоционалният стрес еднакво мори жените и мъжете, и оказва влияние върху репродуктивността", коментира Джонова.

Акушер- гинекологът Петрова, сподели, че се е срещала с хора, които имат по 12 инвитро опита, но и с таива, които са имали успех от първия път. Петрова анонсира компанията "Пожелай си", която подарява по две безплатни инвитро процудури на хора с репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Бела преди 3 години
Нямам никакво желание да си играя на семейство в България и 24/7 да търпя битовите простотии на обществото. Нуждая се от мъж, който ме възбужда и ми дава свободата да видя света. Никога няма да изпитам обич към селянин, който иска да му родя и да ме направи дебела домакиня.
80
0
 
0
 
! Отговори
Бела преди 3 години
В мъжа търся да е обрзован и задължително да не е религиозен...Влюбвам се предимно в чужденци, защото притежават тези качества и няма да ме затворят да гледам селянчета и 24/7 да живея в стрес от битови проблеми. Когато съм на една маса с типичното българско семейство не изпитвам топлина, а гледам по-бързо да свърши мъчението и да се отделя от цирковата трупа.
79
0
 
0
 
! Отговори
Бела преди 3 години
Родена съм в много просто и бедно семейство и отгледана в скандали за пари и други битови простотии. В допълнение са и религиозни и играят тото всеки ден...Образовах се и обикалям света, което ме прави изключително щастлива, но заради стреса причинен ми от ***, които са ме отгледали и съученик, който ми досаждаше в ученическите години все още съм сама...Не понасям типичните български семейства и тук няма да родя никога.
78
0
 
0
 
! Отговори
Деница преди 4 години
Любов моя Цветомира ми каза че 2020 след акто станеш наи-бързия бял мъж на планетата ще ми предложиш да се омъжа за теб с цялото си сърце и душа те вземам любими и дъщеря ми те е харесала даже каза че иска ти да си неиния нов тати...знам същот от Цветомира че си влюбен в мен от 2009 година тогава си ми видял в парка ти си моята истинска любов адаш!
77
0
 
1
 
! Отговори
Деница преди 4 години
Ако четеш това адаш знаи че много те обичам лятото беше страхотен любими винаги съм мечтаела за мъж спринтьор 100 -10 секунди това ме побърква любов моя знам че 2020 ще идеш в Япония на олипмийските игри и ще станеш най-бързия бял мъж на планетата и аз и дъщеря ми Теодора те обичаме любов моя!!С теб съм правила наи-страхотния се*с през живота си искам пак да свършваш в устата ми любими!
76
0
 
0
 
! Отговори
Деница преди 4 години
Аз се омъжих за моя мъж не по любов а защото си мислех че момчето в което съм влюбена мои адаш не ме желае и сега горчиво съжалявам съпругът ми е добър човек но просто не го обичам малък му е пениса,прави с*кс на тъмно завивайки ме с чаршав миришат му остата и в лицето прилича на дупе... адаш ако четеш това знаи че те обичам истински,ще ти бда вярна и ще те целъвам и лижа на всякъде само да си мои любими,ще се откажа от всичките си приятели мъже обичам те!
75
1
 
0
 
! Отговори
преди 4 години
Аз не знам защо всички държат да се отчетат с потомство. Далеч не е необходимо...
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЖЕНИТЕ В БГ ДА НЯМАТ ПРАВО ДА СЛЕДВАТ "ВИШУ", ДОКАТО НЕ РОДЯТ ПОНЕ 2 ДЕЦА "
73
0
 
1
 
! Отговори
KOKO преди 4 години
A...AMI DA,STRESAT,AMA TOI NJAMA DA NAMALI ZELANIETO I PRODUKTIVNOSTA NA BALGARINA DA PRAVI DEZA. NE MOZE S PRAD..A DA SE PRAVI BOJA! EDNO BEBE ,VE4E STRUVA HILJADI S PAMPERSI,HRANI I DA NE GOVORIM ZA SAMOTO RAZDANE V IZMUSLENNATA NI DARZAVA,V KOJATO SHTE VZEMAT NA RODILKATA I NOVORODENOTO PARVONA4ALNO PO 300 LV NA KALPAK-DA NE PADNAT OT LEGLOTO-DA NE GOVORIM ZA DRUGITE ISKANIJA V BOLNI4NITE MOLOVE,A,PRAVETE POSLE DEZA V BLGARIJA.
72
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
това значи че ромите не са стресирани!
71
1
 
1
 
! Отговори
Както искате преди 4 години
Момичета, щом нямало нужда от висока раждаемост, добре. Ама пенсиите се плащат от работещите, за да не се натоварват работещите, 2ма работещи, 1 пенсионер. Тези хора трябва да се родят. А 1-2 деца не са достатъчни, особено при държава със средна възраст 41г. Питахте даскалицата ви по биология, дали 14г са деца.
70
0
 
4
 
! Отговори
една жена преди 4 години
Давай си твоите дъщери на старци и на всякакви други ако щеш и на 6 години, твоя си работа, не давай акъл на другите какво да правят!
69
1
 
12
 
! Отговори
ккккккккк преди 4 години
Мен лично ми писна да чета как българката не раждала, отлагала раждането.Ама никой не говори за икономическите фактори къде как и с какво да го гледаш това дете.Жена съм и с моята заплата не бих могла да гледам и дете.Хайде обяснете ми ако искате ще ви родя 5 деца едно след друго и ми кажете после какво става с тях - на улицата без дрехи ли да ги хвърля.То една пропаганда едно вменяване на вина, а доста хора чисто финансово не могат да си позволят.
68
3
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Първо, не съм стара мома, и второ - връщай се в по-миналия век, когато са живеели доста по-кратко и почвай да ореш с дървеното рало и да се развъждаш от десетгодишен!
67
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Няма нужда от висока раждаемост, защото много деца е равносилно на мизерия, някой от вас може ли дахрани и отглежда нормално 5 - 6 , я си помислете малко, да не би да искате да се връщате преди 2 века и да живеете като скотове, натръшкани в една стая млади, страри, младоженци, да нямате достъп до нищо? Наистина едно - две деца е нещо нормално, и от материална, и от духовната страна, как ще обръщате внимание на повече, и какво ще стане от тях?
66
4
 
0
 
! Отговори
До 70 преди 4 години
В България може да се прави секс с 14 годишна/Ен. Дете не може, да роди дете. Пра баба ти на 15-16 се е женела. Дедо ти вече на толкова е сякъл дърва и къща е строял. На война е ходил, тя дете ги мисли. Това, че ти си стара мома, и завиждаш че мъжете не те искат. Еми, туй си е твой проблем.
65
0
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Много ми хареса това за педофилите, къде ли им треперят гащите......
64
0
 
2
 
! Отговори
лили преди 4 години
Абе ти защо не се разкараш от България, щом сме такива, и без това кой те знае какъв навлек си, изобщо няма нужда от подобни .....!!
63
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Тук има няколко педофила, които искат жените да раждат от невръстна възраст. Ще бъдат издирени от службите, таво вече е лесно да се направи и най-вероятно да ги хванат и в прегрешения. А ако ли не, спешно да ходят в Банглашеш, да се въдят като *** и хранят по 15 дечурлига докато им се спука гьонът!
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите в мнозинството си са пълни бokли и и това не е тайна за никого.