Тънат ли в мизерия столичните театри?

Все още не е определен бюджет за общинските театри
13 яну 2020 12:28, Ния Христова
11


Веселин Калановски, общински съветник и актьор, призова за увеличение на парите за театрите в София, съобщи Bulgaria ON AIR. Калановски призова и директорите на театрите да приложат предвиденото в браншовия трудов договор от 2018 г. увеличение на възнагражденията. В доклада си, той е посочил ниските заплати, мизерните условия на труд, както и за съмнителни суми за ремонти.

"В никакъв случай не мога да обвиня ръководството на театрите, специално общинските. Не мога да говоря за творческата атмосфера в тези театри, тя не е лоша, има колегиалност и краен творчески продукт. Но акцентът е върху начина, по който чиновниците и администрацията овъзмездява труда, който полагаме", коментира Калановски в студиото на "България сутрин".

Ириней Константинов, директор на театър "София", смята, че не може да се говори за мизерия в театрите, както и за съмнителни ремонти.

"Когато няма за какво да се хванем, се хващаме за театрите. Основната заплата в театъра е 820 лв, а брутната е 901 лв. Не може да говорим за добро финансово присъствие. Никога заплататите не стигат и никога никой не е доволен от това, което взима", коментира той.

Калановски пояснява, че за общинските театри все още не е изготвен бюджет в проектобюджета, а едно обединено звено, което се нарича "Дирекция култура". В него са включени театри и райони, както и всички други културни места, включително и зоопаркът - (4 млн. лв) и гробщните паркове, за които са отделени 8 млн. лв. Но нямало отделно перо "Театри".

"Няма по-добро нещо от делегирания бюджет. Той дава възможност на директора на театъра и административния състав да си планира дейността за цялата година. Този бюджет ми дава възможност да знам какво производство имам и коя постановка колко да ми струва. В никакъв случай делегираният бюджет не ме ограничава да правя беден театър", каза още Константинов.

"Никъде в моя доклад няма дума срещу делегирания бюджет, никъде не съм казал, че това е лошо или грешно. Вашите заплати идват от общинския бюджет. Минималната работна заплата от тази година е 610 лв., а според браншовото споразумение от 2018 година минималната основна работна заплата на актьора трябва да е 915 лв.", му отвърна Калановски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си размърдат задниците Какво като са палячов6ци
10
1
 
4
 
! Отговори
johny преди 4 години
Аз съм *** и вие сте прости за какво ви е театър кОлтура!!!???
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам, защо някакви си театри трябва да е на държавна издръжка, а актьорите да са хрантутници на данъкоплатците!?
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги съм се чудил, как тия повтарят като папагали цяла година едни и същи пиеси. Луда работа. Това що за професия е. Цял ден на репетиции, почти всяка вечер на сцената, прибираш се не по-рано от 23.00. Абе, мании. нямаш събота, нямаш неделя. Карай.... квото такова.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сериозно трябва да се задействат театрални спектакли по телевизията.Посещението на представления он лайв отдавна e доста проблемно в столицата напр., освен за живеещите наблизо до театрите.
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората нямат вода,и на места в провинцията тънат в мизерия ние за театрите ще ревем. Когато БГ отново процъфтява чак това идва ред да мислим за на театрите. Това е да си колония, нямаш нужда от култура и забавления. Актъорчетата много обичат да лижат всяка власт.
5
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
До Анонимен ти па кой си да казваш кой къде му е мястото ве ***
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата държава тъне в мизерия, само управляващите не.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вода няма ама театрите са пълни.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болни мозъци от времето на скапания социализъм.
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Театъра е място за простаците.