Не без дъщеря ми: 2-годишната Мария изкара Коледа с родителите си

Румяна и Ангел в битка да си върнат четвъртото дете
17 яну 2020 18:00, Петя Славова
17
Не без дъщеря ми: 2-годишната Мария изкара Коледа с родителите си
Фикрие Байдакова. Снимка: Фондация "За Нашите Деца"

Със съдействието на социален работник от ЦОП "Св. София", 2-годишно момиченце отпразнува първата си Коледа с родното си семейство.

Мария е четвъртото дете за  Румяна Василева и Ангел Данаилов.  В дните преди раждането й, Румяна отглежда трите си по-големи момчета, напълно сама, тъй като мъжът й по това време не е  до нея. Нейните родители  са починали, а тези на Ангел не живеят в София  За това след раждането на Мария, Румяна е принудена да  остави новородената си дъщеричка в родилното отделение и  да се прибере у  дома, за да не са сами трите й по-големи момчета през нощта.

Отивайки сутринта в болницата, обаче майката разбира, че са предприети мерки за закрила на детето и дъщеря й е преместена в неонатологията на Първа МБАЛ София, а от там ще бъде настанена в приемно семейство. От Отдел Закрила на Детето я насочват да ползва социалните услуги по програма "Реинтаграция " на Център за обществена подкрепа "Света София" към фондация "За Нашите Деца".  Там случая на Румяна, поема социалния работник Фикрие Балдакова, която още от първата им среща застава неотлъчно до нея.

Следващите две години не са лесни за Румяна. Тя няма постоянно жилище и работа, въпреки че мъжът й се връща и започва да я подкрепя. Често им се налага да сменят местоживеенето си, което затруднява чисто административно провеждането на срещи между Румяна и малката Мария, за която основни грижи се полагат от приемното семейство, в което е настанена.

През тези две години, Румяна и Ангел нито за миг не спират да мислят и да се борят за своята дъщеря. Бащата
 успява да си намери работа и финансовото положение на семейството постепено се стабилизира. След двугодишната работа за социалното стабилизране на семейството, през месец ноември са  реализирани първите срещи между  Мария и нейните родители.

Първите срещи са  трудни и напрегнати, както за Мария, така и за Румяна и Ангел, тъй като до този момент детето не е виждало биологичните си родителите. Постепенно срещите зачестяват и между Мария и родното й семейство се изгражда силна емоционална връзка.

И така най-накрая, след тези дълги и трудни две години Мария се прибира у дома.
Бащата Ангел днес, споделя, че през тези две години е имало моменти, в които почти е бил загубил вяра, че ще прегърне отново своята дъщеря, но благодарение на подкрепата на социалния работник Фикрие Байдакова той е мотивиран и продължава да се бори.

Днес, двамата родители се чувстват по-уверени и готови да се грижат за Мария. Мотивирани са  да направят всичко възможно, тя да расте в сигурна и спокойна семейна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
от offnews bg става ясно че тази новина всъщност е от януари 2019, т.е. от преди година
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много въпроси излизат от тази статия. Другите 3 деца защо не са ги дали в приемни семейства. Значи майката може да се грижи за трите си деца, но за четвъртото не може. Приемната майка кърмила ли е детето, защото за едно бебе е много важно да бъде кърмено, а не да бъде облечено в скъпи дрешки.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Факрие че е помогнала.Тя е от социалните служби. А тези които са отнели детето от кои служби са? ФБР? Нещо ми намирисва тази история.
13
2
 
13
 
! Отговори
Ползвател на услуги преди 4 години
Тая ухилената на снимката колко ли хилядарки лапна, за да губи времето на майката? Интересно ми е в какво точно се състоят социалните услуги? Влезе ли в сила ЗСУ тежко ни и горко. Ще си измислят поводи на ни задължават да им ползваме социалните услуги, Те, услугите им, ако бяха хубави, всички щеше да се натискат за тях. Вместо да назначат служители по общините и те да се грижат за хората в нужда, ще отпускат милиони на разни посредници за измислени дейности.
12
1
 
16
 
! Отговори
Това ни чака, спете! преди 4 години
Да вземеш новородено от майка му и да го лишиш от майчина ласка и кърма, а после да се хвалиш колко си велик, че си позволил на родителите да си видят детето. тези, които са подали сигнала до социалните участват в някаква схема за трафик на бебета. Вероятно целта е била да осигурят здраво и бяло българче на кандидат-осибовители. Ако имахме истинска прокуратура, щеше да ги прати на топло за дълго. А жената вместо да си гледа децата, ще ходи на измислени от НПО обучения.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нашенеца все му виновна световната конспирация. А не вижда, че той си е пълен ***.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еее,ама Бойко си е ром нормално е да работи за свойте хора.Аз не разбирам защо така свенливо се крие че е от кафявките?
9
1
 
9
 
! Отговори
На чужд гръб е лесно преди 4 години
До Анонимен 7: Всеки може да изпадне в нужда навсякъде и по всяко време. Така че по-полека с изказванията! Да беше се ограмотил в началното училище преди да запишеш висше...Наясно ли си с израза "деца на комунисти" или само правиш copy & paste? Това е пълна п****тия!
8
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Орбан дава 50 000 евро за трето дете и безлихвен заем за жилище, тука Бойко ти зема детето,че нямаш пари да го гледаш. добре бори демографския срив. И гледах Карбовски наскоро,ромско семейство 14 деца в една стая, що никой не им зима там децата
7
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия да не би да са бавноразвиващи се. Четири деца направили без Дом без бъдеще. На 26 години съм но за семейство не съм мислил. Какво семейство да създам като в тая фърчаща кочи, на нищо нее сигурно.Семейство може да създам но не тук в ко, чината. Като Завърша висшето си образование и ще отида в държава в която няма деца на Комунисти, Мутри и шлангажия поливач на магнолии.
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приемното семейство от кой квартал е ?Столипиново,Максуда,Шекер Махала? Добре е да се знае.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
странен начин да се борят с демографкта криза или напротив не се борят , а точно обратното работят да намаляват българчетата
4
4
 
35
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
2 години социалните държат детето далеч от родителите! 2 години детето не ги е виждало и те не са виждали детето си!!! Причаната - били социално нестабилни!!! В същото време приемно семейство е получавало 2 години по над 1000 лв. месечно, за да бъде то - приемното семейство - социално стабилно!!!!!!!!!!! Дори няма да обсъждам социалния статус на семействата от Филиповци, Столипиново, Маскуда! ЗАТВОР за покупко-продажбата на деца у нас, в каквато се е превърнала приемната грижа!
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еничарския корпус пак е действие в ЕС! Странно защо не отнемат в Столипеново децата дето ровят в ***.
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма угодия.1. Като направиш футболен отбор -искаш от държавата да се грижи и да ти плаща за всяко дете(разбирай да се взима от другите семейства), защото си майка героиня.2. като ти го вземат да живее в нормални условия и го дадат в приемно семейство - не било редно, защото било далавера на социалните. Е, няма угодия.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" От Отдел Закрила на Детето я насочват да ползва социалните услуги по програма "Реинтаграция " на Център за обществена подкрепа "Света София" към фондация "За Нашите Деца"."И пак НПО-тата са намесени в цялата работа.