Радев настоя за диалог с властта за изборите, от ГЕРБ: Само в НС!

Ще имали машинно и е-гласуване на следващия вот?
161
Радев настоя за диалог с властта за изборите, от ГЕРБ: Само в НС!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С думите "права, доверие, диалог" държавният глава Румен Радев обобщи днешната среща по проблемите в изборния процес, инициирана от него в президентската институция.

От поканените за разговора представители на изпълнителната и законодателната власт, и на парламентарно представените политически сили, на срещата дойдоха представители на БСП, на ДПС, на ГРАО и на ДА "Електронно управление", а държавният глава каза в началото й, че на поканите не са се отзовали от ръководството на парламента, Министерският съвет на ниво вицепремиер, и парламентарно представените партии от управляващата коалиция.

Радев увери, че като президент, избран от гражданите, винаги е отстоявал равните права на всички български граждани и ще продължава да го прави. За доверието в изборния процес държавният глава коментира, че в тази посока има много какво да се работи.

Да, технологиите могат да помогнат, и трябва да го направят по най-добрия начин, за повишаване на доверието. Така че, когато българинът отиде до урната, до машината, до компютъра, в бъдеще, и даде своя глас, да е сигурен, че той ще бъде отчетен. Когато говорим за доверие обаче, е много важно не само да изковем един красив закон и едно прекрасно техническо устройство, със супер алгоритъм, които ще дадат някакви резултати, а е важно хората да видят начина, по който се стига до този закон и до това технологично решение, каза Радев, цитиран от БТА.

Той коментира, че вижда голямата ролята на партиите, изразявайки съжаление, че от днешната среща отсъстват парламентарно представени партии, с поведението си да водят до доверие. Огромният проблем, един от най-големите в изборния ни процес, е купеният, манипулираният, контролираният вот, и тук всяка партия има своята огромна отговорност, изтъкна за пореден път президентът.

За диалога Румен Радев коментира, че очевидно проблемите са много, в най-различни направления и изискват да се покажат високи амбиции, че е възможно организирането на честни и прозрачни избори. Изисква се воля това да бъде постигнато, изисква се диалог. Докато не се седне с всички участници и тази воля не намери израз в закон, организация и технологични решения, ще продължаваме да имаме проблеми. Отсъствието на управляващите на тази среща показва, че нещата ще бъдат много трудни, рискови са, и има голяма вероятност догодина, на следващите избори, да отчетем същия негативен резултат, заяви президентът.

Той добави, че това може да стане както по отношение на недействителните бюлетини, така и на купения и корпоративния вот, и по отношение на също важната тема за начина на отразяване на изборите в самия изборен ден, при което има нарушения на изборното законодателство. Затова, според президента, ако няма консенсус, и ако продължава да се протака, догодина ще бъде отчетен същият негативен резултат и това ще има пагубно влияние за избирателната активност на хората.

Държавният глава заяви, че остава отворен за диалог по всяко време по въпроса за преодоляване на проблемите в изборния процес.

Големият брой недействителни бюлетини през последните избори е показало, че машинното гласуване е нужно. Това каза депутатът от ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на среща в президентската институция по актуални въпроси от изборния процес.

Темата за изборното законодателство става актуална само в навечерието на изборите, добави Зарков. Затова проблемите на изборното законодателство трябва да започнат да се решават още сега. Той изтъкна, че със закон трябва да се каже коя институция да се грижи за сигурността на тези машини, както и кой ще ги съхранява и отговаря за тях. Според Филип Попов от БСП в настоящия Изборен кодекс съществуват текстове, които не са били изпълнени, визирайки тези за машинното гласуване.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че позицията на движението е, че машинното гласуване трябва да се прилага. Освен това софтуерът трябва да бъде изработен от държавата. Одитът и сертификацията също трябва да се извършва от държавата. Уседналостта нарушава гражданските права, защото ги отнема, изтъкна още Карадайъ.

Хамид Хамид от движението допълни, че за ДПС е важно да се гарантира спазването на конституционните права на българските граждани. "Уседналостта лишава гражданите от правото да се гласува", заяви Хамид. Той добави, че преференциите са се превърнали в средство в корпоративен и контролиран вот. Затова този въпрос трябва да се реши чрез законодателството.

Няма увереност електронното гласуване да бъде въведено сега, каза председател на Държавна агенция "Електронно управление" Атанас Темелков. Причината е, че към настоящия момент няма достатъчно сигурна и надеждна технология.

ГЕРБ смятат, че мястото за обсъждане на изборните правила е в парламента, а коалиционният им партньор "Обединени патриоти" определят срещата при президента като "самореклама".

Нашата категорична позиция е, че изборните правила и възможният консенсус, който може да се постигне по тях, трябва да се обсъждат в парламента. Това заяви пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по повод липсата на представители на ГЕРБ на срещата, организирана от президента Румен Радев.

В отговор на критиките на президента Радев, че от ГЕРБ търсели диалог, а не присъстват на срещата, Ципов посочи, че желанието за диалог са заявили още след участието в изборите за местна власт.

"Съвсем ясно и категорично заявихме тази наша позиция, препотвърдихме я преди края на предишната сесия, че в началото на тази сесия ще отправим предложение към политическите сили, за да видим как може да бъде създадена работна група, която да постигне възможния консенсус по тези правила", коментира Ципов.

Освен ГЕРБ от срещата на "Дондуков" 2 отсъстват и представителите на "Обединени патриоти". Отсъствието коментира заместник-председателят на Народното събрание от квотата на патриотите Валери Симеонов.

"Това е поредното мероприятие на президента Радев, което цели единствено медийна реклама и самореклама. Така смятаме ние. Смисълът от едно такова обсъждане не е много ясен. Видяхте, че от Консултативния съвет по национална сигурност нищо не произлезе. Напънала се планината и родила мишка - това излезе", каза Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИКВАТА Е КРАДЛИВ КОМУНИСТ
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев заслужава да бъде награден като русофилскя шпионин Малинов с медал "дружба" за вярна служба на Кремъл.Докато Малинов подмолно работи за "смяна на модела" то Радев открито съзаклятничи с всякакви русофилски *** и призовава по всякакъв повод за бунт - армията, ту населението.
134
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кремълския парашутист превърна Президенството в щаб квартира на русофилската Мафия за сваляне от власт на демократично избраното правителство на България.
133
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-доброто управление беше експертното правителство на Радев...Радев трябва да стане лидет на България, а не Борисов, Киро Гела, Националните Лотарии, Христо Ковачки и т.н....Но вие Българите се кефите на престъпници мутри нали така
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Смъртно наказание за хибридите и публично бичуване на създателите и разпространители на фалшиви новини
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаме нужда от машинно и елвктронно гласуване. Всичко трябва да е на хартиен носител, черно на бяло и да може да се провери и преброи.
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои се възмущават, че Резидента бил осмиван и оплювaн!?Това, че Бойко е подложен на същото от години обаче не ги възмущава.Каквото повикало такова - се обадило!
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб ще ги спечели за къв им е диалог с лузарите от бсп
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румене оставка!!!
127
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо изборите спечелени от Радев са честни, а всички други не? Това е достойно за нобелова награда - "Парадокса на Нинова-Радев"
126
2
 
16
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ТОЯ ПА ЧОРАП ЗЕЛЕН...ХА,ХА,ХААААААААААААА...КВИ "ИЗБОРНИ ПРОЦЕСИ" , БЕ .....??!!ТОВА ИЗОБЩО НЕ Е РАБОТА НА ПРЕЗИДЕНТА !!!!ЗА ТОВА СИ ИМА НАРОДНО СЪБРАНИЕ----ЦЕЛ ЗАКОНОДАТЕЛЕН ОРГАН!ТОЯ ОСТАВА САМО И ДА НИ УЧИ , "КАК СЕ КОВАТ ПИРОНИ"...ХА,ХА,ХААААААААА
125
12
 
5
 
! Отговори
yes преди 4 години
вижда се че герб са назначили яко *** специално да дебнат кога се появи Президента да го бомбандират с яко тролене, плюене по герберски, да чухте глас от медиите за липсата на упрвляващите точно на дебати за изборите? Въпроса е с какви пари плаща герб на тия, за това ли ни харчи парите, ей това искам да знам. Нека тогава има пари и за другите, всеки ще си назначи плювачи *** и готово ще сме равни и парите са равно разпределени а не само за хрантутниците от герб.
124
4
 
4
 
! Отговори
eiiiiii преди 4 години
кат ти е писнало от Президента дръж се за герб бре, кой те спира,те тва е демокрация всеки е свободен силно да "люби И мрази"кой си иска,мъ кво нъ занимаваш със себе си,голям праз че не харесваш тоя или оня, ама кат ти плащат да тролиш кво да праиш, трябва да се яде.Народа отдавна е разбрал че бегане му е майката и е оставил герб да си краде на воля,цяла държава ви оставихме,лапайте *** глейте да не преядете да не съ пръснете от преяждане.
123
8
 
12
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
по злобна, по дребна, по алчна и жалка душица от този въздушен фелдфебел до сега не бях виждал.не можа да всеме 50 милиона евро комисионна от сделката със Грипените и ще се разболее от рак от злоба и ярост.Не харесвам особено Боко ама като ги сравнявам двамата предпочитам оня от Банкя. Може и да краде ама и оставя нещо след него а след партията от марокански скакалци на Радев и Нинова остава само изгорена земя.
122
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До всеки бавноразвиващ се: българите бягат от България, много преди ГЕРБ, по-скоро заради червената ***! И управлението на Борисов беше спряно за да управлява Орешарски, който за 1 година навреди за 100 години напред! Факт!
121
7
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Предпочитам да карам по нови магистрали построени от Борисов, отколкото по черните пътища, останали от *** които само крадат, без да строят нищо!
120
7
 
3
 
! Отговори
ayyyy преди 4 години
абе то в БГ останаха само облъчени "умници", бедни пенсионер и яко малцинства, за кого да се "боря" ??? е, баш за тия нема си мръдна пръста, сами си затриват държавата с мутра начело вече 10г а аз да седя да ги спасявам тия. не са познали. Терминал 2 и никакво стъпване в БГ никога, да улеснят процедурата да си махнем бг гражданството, бах ги и ***, да си сърбат боковата попара.
119
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писна ми от тоя червен прецедент! Дори и да не съм с ГЕРБ, само заради тоя ги заобичах! То е явно, как дудне като развален грамофон, само и само да управлява Нинова! Айде нема нужда от *** вече!!!!
118
6
 
7
 
! Отговори
bammm преди 4 години
е как да присъства властта като точно с фалшиви купени избори управляват, сами да пуснат кокала? Просто народен съд, едните с куршум в челото, другите доживот в затвора и това е решението, какво ще чакате тия оядени престъпници сами да пуснат кокала.
117
6
 
8
 
! Отговори
А бе Румба! преди 4 години
Кой ти пита мнението!