Здравната ни система - на автопилот, смята Мими Виткова

Не знаем за какво се харчат обществените средства, заяви тя
17 яну 2020 09:12, Красимир Ангелов
16

Равнопоставени ли са частните и държавните болници в системата на българското здравеопазване и как неяснотите около тях се отразяват на качеството на лечението? Този въпрос стана актуален, след появили се информации, че частни болници получавали повече пари за еднакво лекарство за сметка на държавните.

"Този проблем е един от многото. Д-р Дечев постави и други. В същото време не говорим за незаконни действия. Говорим за отворена врата в закона", посочи бившият министър на здравеопазването Мими Виткова в "България сутрин".

Още по темата
Според д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация, когато се пита как се разпределят средствата в една болница, независимо дали е частна или обществена, ръководителят ѝ отговаря, че болниците са търговски дружества и имат право на търговска тайна.

"Това е проблемът - търговският статут на лечебните заведения и безнаказаността, която произтича от кривото разбиране на този търговски статут. Оставили сме здравната система на пълен автопилот", заяви Виткова.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Хасърджиев изрази мнение, че това е така и ние не знаем къде отиват милиардите от обществените фондове, отделени за здравеопазването.

Едно от предложенията за справяне с проблема бе частните болници също да провеждат обществени поръчки, за да гарантират пред обществото, че публичните средства се разходват справедливо.

"Частично ще реши проблема, доколкото ще се спази някаква процедура, която донякъде да гарантира, че ще се получи най-ниска цена от няколко оферти. Остава големият въпрос точно това лекарство ли е трябвало да бъде купувано, дали е прилагано както трябва или сме оставили всичко на добрата воля на лекуващия лекар", посочи Хасърджиев.

Според Виткова не знаем за какво се харчат обществените средства и има още толкова частни средства, за които дори не се интересуваме. Тя допълни, че това предложение би решило само този проблем, и то донякъде.

"Големият проблем е липсата на професионален капацитет, социална чувствителност да се усетят проблемите и политическа воля да бъдат решени", категорична бе Мими Виткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
До червена крадла преди 4 години
Леля ти е баба ти! Явно си магаре, щото всички магарета се казват Марко.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако пак изберете тиквата, напускам тая държава завинаги.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравната ни система - на автопилот... Здравната ни система се управлава от добре организирана структура ограбваща данъкоплатците и убогатяваща шепа бели якички с ненастен апетит. За съжаление не само здравеопазването е ограбвано . Какво направи д-р Виткова докато бе министър? Заработи си добро и много платено местенце под слънцето.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мимито отказа да плаща разходи на застраховани пациенти. Не плащат, залъгват пациентите, вземат им пари за застраховка, живеят и харчат парите на пациентите и отказват да плащат на болниците разходите на застрахования пациент.Живеят си по американски и застраховат по африкански.
10
5
 
7
 
! Отговори
Лелееее.. преди 4 години
Гайдарски и Виткова , ограбиха здравната система в България.СЕГА РЕВАТ ЗА ОЩЕ ПАРИ... ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА....
9
4
 
9
 
! Отговори
червена крадла преди 4 години
Мими Виткова е най-корумпираната и некомпетентна комунистическа министърка след Емилия Масларова. Тя бе член на правителството на Жан Виденов, което умишлено фалира банките в България и ограби парите на хората. Освен това е леля на псевдопевеца комунист Светльо Витков. Ужас ! Тези се опитват отново да ни налазят...
8
3
 
7
 
! Отговори
по нейно време преди 4 години
11 заразявания със СПИН при кръвопреливане са станали от 24 август 1994 г. до 5 януари 1995 г-----------------------------------------И колко е нагла сега !
7
0
 
13
 
! Отговори
българка преди 4 години
Ние знаем за какво се харчат парите на здрравната каса - около половината се УСВОЯВАТ от длъжностните лица за комисионни. Това е обществена тайна. НЯМА НИКАКЪВ КОНТРОЛ ! Защото контролиращите са в схемата с комисионните и източването. Най-корумпираната държава с Европейския съюз.
6
3
 
11
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 4 години
ТАЯ КОМУНИСТКА ЗАБРАВЯ КАК ПО НЕИНО ВРЕМЕ КАТО МИНИСТЪР, ХОРАТА СИ НОСЕХА И ЧАРШАФИ У БОЛНИЦАТА, ЩОТО БОЛНИЦИТЕ, НЕМАХА ПАРИ ЗА НИЩО!!!!АЙДЕ, У ЛЕВО, ***.......!
5
6
 
15
 
! Отговори
Съвременник преди 4 години
Тази кака забрави че по време на нейното министерстване цените на лекарствата струваха десетки хиляди и ги нямаше.Ей ,как може такова нахалство и такава амнезия
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не че при другарката Виткова беше цвете.Ама тя сигурно има книжка за пилот на F-16?Затова за нея е фасулска работа да пилотира здравната система?Нали по нейно време имаше протести и всичко беше качамак!
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аууу тая, мале мале тая. Скъсан джоб акъл дава.
2
9
 
20
 
! Отговори
Възрастен преди 4 години
Още един ,,мозък" от правителството на Жан Виденов дава акъл.И тя като Румен Гечев забрави до какъв БЕЗПИЛОТ И ГЛАД докараха цяла България.Позор!!!Как им дават трибуна на тези провалили се политици? Явно компартията надига мощно глава......Милениум проколението/основна част в нета/,няма много знания или спомени от този кошмар и мъка за нашата държава......,,Вервайте им"вий младоци,още им вервайте ще видите що е то нямане и социализъм ако дойдат пак! Ама защо и ние да патим заради вас!
1
1
 
19
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
Няма проблем здр система да е на автопилот. Няма нужда банда некадърници в Министерството и Касата да да се пресягат с потните си ръчички всички едновременно да въртят волана на системата, който накъдето му е кеф. Трябват само простички и ясни правила, и контрол за спазването им. В тая система сме интелигентни хора и се грижим за пациентите въпреки системата. Без пари обаче работим само по изключение.