Намаляват болничните от ортопеди и невролози до 20 дни

Личните лекари предписват максимално седмица за домашно лечение
18 яну 2020 09:45, Петя Славова
59
Намаляват болничните от ортопеди и невролози до 20 дни
Снимка: pexels.com


Лекарските консултативни комисии (ЛКК) да имат право да издават само 20 дни болнични, вместо сегашните 30. Това се предлага в Анализ на причините за нарастване на изплатените от осигурителите и държавното обществено осигуряване парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване в периода 2016-2019 г., изготвен от НОИ.

Една от предвидените в него мерки е да се намали продължителността на временната неработоспособност, определяна от ЛКК и от ЛКК по решение на ТЕЛК от 30 на 20 дни еднократно, респективно от 180 на 120 дни без прекъсване. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност - след решение на ТЕЛК.

Най-често тези болнични се издават от ортопеди и невролози, тъй като техните диагнози в повечето случаи изискват продължително лечение, съобщава "Монитор".

Предлага се също и промяна в правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на временната неработоспособност пропорционално на намалените правомощия на ЛКК – еднолично от 14 на 7 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но за не повече от 20 дни с прекъсване за една календарна година.

Близо 29 сто от издадените болнични през 2018 г., по които е платено обезщетение от ДОО, са по пет диагнози, става ясно още от публикувания анализ. Това са „Остър бронхит, неуточнен“, „Увреждания на междупрешленните дискове в поясния отдел“, “Остра инфекция на горните дихателните пътища, неуточнена“, „Заплашващ аборт“ и „Вирусна инфекция, неуточнена“. Тези диагнози обхващат над 45 на сто от хората, на които е изплатено обезщетение поради общо заболяване.

Още по темата

Мерките срещу злоупотреби, предложени от осигурителния институт, предвиждат още да не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 360 дни.

Предлага се и в Закона за здравето да бъде предвидена възможност заинтересованите лица и организации - освидетелстваните, осигурителите, териториалните поделения на НОИ и НЗОК да могат да обжалват пред регионалния съвет не само решенията на ЛКК, както е до момента, а и решенията на лекуващите лекари, с които се нарушават изискванията и редът при издаване на експертни решения за временна неработоспособност.

Експертите от НОИ предлагат също в Наредбата за медицинската експертиза да бъде предвидено за извършването на профилактични прегледи в работно или извънработно време да не се издава болничен лист. В тези случаи лекарят, който прави прегледа, ще издава служебна бележка на осигурения, в която да отразява часа на явяването и часа на приключването на изследването.

Нови задължения и изисквания се предвиждат и за работодателите, като предложението е те самите да участват в процеса на контрол, тъй като познават своите служители и биха могли да установят дали има злоупотреба с болнични листи. В Закона за здравето да се въведе и административна санкция за болния, за неспазване на режима описан в болничния лист, предлагат още от НОИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
сфдса преди 4 години
До на-нада бе точно бспту ше ни оправи ...за пореден път хаха
54
0
 
7
 
! Отговори
Фастер преди 4 години
Пожелавам на всички предложили.тая простоти,да се пребиват да правят тежки счупвания ,да не им коват фрактурите ,за да видят как са нещата !За тежки счупвания зарастването без коване е 4 до 6 месеца,ако са две счупванията може да отиде и до годин възстановяване!Коването е 5-6 хиляди лева ,не всеки има толкова пари ,въпреки че при осигуровки за 28-9 години би трябвало да ги има събрани и много повече,но са откраднати от държавата!Пиша от личен опит ,вече 8 месеца съм болнични след падане !
53
5
 
1
 
! Отговори
ортопедия преди 4 години
Най-лесно се взема специалност ортопедия, тия ортопеди са като дърводелците.............на една рентгенова снимка се вижда дали има счупване или няма............после слагаш гипса и край.................хаха..............аз съм лекар-кардиолог, но спец.ортопедия мога да взема само с 15 дена четене!!!
52
1
 
4
 
! Отговори
на-на преди 4 години
Не разбрахте ли,че за да махнете ГЕРБ се гласува за следващата по гласове партия? Иначе гласовете се пръскат по малките партии и сваляне няма.Харесват ви не харесват комунистите,по-малко золуми правеха...Мазохисти ли сме,че ги избираме по няколко мандата?
51
0
 
10
 
! Отговори
на-на преди 4 години
Болни да ходим на работа! Да мрем направо...Ама кой ще им изкарва пари за крадене?
50
1
 
22
 
! Отговори
ira преди 4 години
Гадост, французите вече кой месец протестират заради пенсионна реформа. А ние, гледаме тихичко как ни лишават от права. И всеки тайничко злорадства.
49
0
 
16
 
! Отговори
СЪОБЩЕНИЕ преди 4 години
На 27.01 от 12.00 ще има протест пред МРРБ. Да се измете *** крадлива - ГЕРБ, ДПС, БСП, псевдопатриоти. Само ПП Възраждане може да промени нещата.
48
0
 
31
 
! Отговори
23 преди 4 години
до кога ще ги търпим? цените в магазините са безумно високи, окрадоха водата, здравеопазване липсва, безумия всякакви из цялата държава....................има ли някоя гадост, която да не са ни направили?
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ защо не ми обясни как едновременно да си държа двата бастуна или двете патериците и да работя на клавиатурата на компютъра. Работата ми е такава.
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чупиш си ръката и според умниците на ГЕРБ задължително трябвало да си стоиш вкъщи, иначе болничният бил фалшив, вкл. и не може да излизаш от България. Болничният означава временна нетрудоспособност, а не задължителен престой в домашни условия.
45
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Популизъм на ГЕРБ, който този път е за сметка на здравето на хората. Всички, което искат да променят е безумие. Аз сега съм в болнични точно от ортопеди и много добре разбирам каква гaдocт ни готви ГЕРБ.
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааахахахахаааааааааахх! Честито на гласуващите 80%таДибилиииии.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъкайте още и още по големи каши да ни замажете очите .
42
3
 
8
 
! Отговори
НОВОСТ преди 4 години
Вече ще проверяват и на граничните пунктове, дали лицето е в болнични. Изходът е ПП ВЪЗРАЖДАНЕ да вземе властта и да сложи ред.
41
2
 
28
 
! Отговори
65 преди 4 години
Абе какво се ядосвате ,грабвайте патериците,обезболяващите,антидепресантите и на работа.Душата ще ни извадят.Здравето вече ни взеха
40
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямате право на болнични, ще бачкате за жълти стотинки и ще умрете като мухи на работните си места ...............така е при режима на гербавите и работодатели-вампири като Киро Домусчиев!!!
39
0
 
23
 
! Отговори
ОБЯСНЕНИЕ преди 4 години
За мтряла трябват пари, както за детски, щот трябва да се размножава, за да се печелят избори. Трябват за детски, за помощи и за рушвет по време на ИЗБОРИ. А за останалия народ- ДАНЪЩИ, НИСКИ ЗАПЛАТИ, РЯЗАНЕ ОТ ВСЯКЪДЕ, до ГРОБ!!! И на изборите да ги накараме да си седят в къщи, та по-лесно и по-евтина да купим матряла!!!
38
1
 
34
 
! Отговори
vangelov преди 4 години
E без думи съм просто преди 2 месеца паднах от скеле с 2строшени крака съм .В момнта се движа с инвалидна количка г-н борисов моля осъзнайте се все пак сме българи нали
37
0
 
46
 
! Отговори
от 37 преди 4 години
Поправка, от бронхита се възстановяваш за над 2 седмици, от пневмония - над месец. И т.н. Ясна ви е идеята. Има заболявания, които изискват дълги болнични, за да не си опасен за себе си или за другите. Всичко друго значи, че си избиваш собственото население и го вкарваш в някакъв робски режим, в който болен-здрав ходиш на бачкане докато не паднеш и не умреш. Това не е нормално. Вчера рекламираха пореден филм за лошия соц. Не знам соца какъв е бил, но това което имаме като държава днес е ужасно!
36
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, да обобщим, ако си разбиеш главата и ти правят отворена черъпно-мозъчна операция, ще получиш 20 дена отпуск. Въпреки че главата ти ще се възстановява цяла година, ще ти бъде забранено да караш 1 година и няма да можеш да правиш каквото и да е. Или ако си с остър бронхит, от който по правило не се възстановяваш за под 2 седмици и си СИЛНО ЗАРАЗЕН, ще ходиш на работа след 1 седмица. Това е геноцид. Просто геноцид.