От началото на годината социални проблеми тормозят България

Фалшивите болнични и ниските пенсии са само част от тях
20 яну 2020 22:40, Нели Христова
12

Лошо отношение към възрастните хора в социалните домове, ниски пенсии, фалшиви болнични, 12 хил. души с нужда от личен асистент... годината едва започна, но социални проблеми тормозят Българският народ.

"Една от причините да се стигне до тази ситуация с тези над 12 хил. души е, че направихме опит да сменим модела. Хората, които потребяваха тези услуги, усещаха една несигурност. Затова поставихме въпроса да превърнем тези едногодишни програми в трайна социална политика", заяви бившият социален министър Иван Нейков в студиото на Bulgaria ON AIR.

"До края на миналата година над 20 хил. души вече ползват услугите на новия закон, но също така е вярно, че тези 12 хил. се оказаха извън групата на ползвателите и сега, за да спасим положението, отново се връщаме към отречения метод", допълни Нейков.

Според него това се е получило, защото не е бил чут експертният глас. Той смята, че трябва да се работи сериозно и бързо върху нова промяна в закона, която да бъде включена в процедурата за Бюджет 2021.

"Няколко години експертите предлагат крайно решение на въпроса и това е дългосрочната грижа - всеки български гражданин при навършване на определена възраст да получава подкрепа от страна на общественото осигуряване. Става дума за увеличаване на осигуровка или за пренасочване от една осигуровка в друга в размер на не повече от 0,5%., за да започнем да натрупваме ресурс, за да може всеки български гражданин да получи дългосрочна грижа", смята бившият социален министър.

Нейков твърди, че в социалната сфера всяка рязка стъпка рано или късно води до негативни последици.

"Осигурителната ситема разчита на доверие между хората, работодателите и самата система", отбеляза гостът.

Държавата предлага нови мерки срещу фалшивите болнични. Сред промените е личният лекар да издава до 7 дни болничен, вместо досегашните 14. Затяга се и контролът над лекарите и пациентите.

"Една от мерките, които сега се предлагат в министерството е на доведените лекари. Подходът на доведените лекари в пrедприятия е нелош подход. Смисълът на допълнителния контрол е не толкова истински болните да бъдат притеснявани, а когато се знае, че ще има истински контрол, тарикатите няма да го правят", смята бившият министър.

Той отбеляза, че изследванията, издавани от личните лекари, са около 15% от всички издавани болнични.

"Средната възраст на българина расте и е нормално да очакваме, че при тях ще има и по-голяма заболеваемост. От тази гледна точка според мен не е довършен анализът на състоянието на болничните. Статистиката ни някъде нещо куца", твърди Нейков.

Как се грижим за възрастните хора в социалните домове? Наболялата тема за условията в подобни институции не отстъпва по важност на останалите социални въпроси.

"Смисълът на грижата е тези хора да получат човешко отношение, но има един проблем. Социалните работници са пепеляшките в социалната сфера", заяви твърдо Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мързеливците вечно са в нужда и реват за още. То не бяха помощи за отопление 460 лв, социални пенсии, БЧК пакети с храна... Докога преуморените работещи хора ще носят на гърба си тези търтеи. Даваш им, и се оплакват, че е малко. Хората работят цял ден за 600 лв, деца гледат с тези заплати. И накрая пенсия 219 лв. за стаж. А социалната пенсия на инвалидите без ден стаж, заедно с добавката прави 356 лв. /150 лв. от НОИ + 206 лв. на месец е добавката от социални грижи/. Наглост!
10
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
При капитализма винаги е така - огромни социални проблеми. Измисленият проблем с фалшивите болнични се използва за орязване на правата на работещите, което вече е огромен проблем.
9
1
 
14
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
"Лошо отношение към възрастните хора в социалните домове, ниски пенсии, фалшиви болнични, 12 хил. души с нужда от личен асистент... годината едва започна, но социални проблеми тормозят Българският народ." Ама само тези ли са проблемите,та това не е сериозно.Нека не забравяме:проблемите с водата,мръсният въздух,вносният и нашият ***,кражбите и корупциите на високо ниво,разбитата инфраструктура от всякакъв вид,измислените,но скъпи ремонти с цел кражба
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социалните проблеми тормозят България не от началото на 2020. А откакто избухна демокрацията. Едни от първите вълнения бяха за пенсиите. Хората искаха да не се вдигат годините, също пенсиите да са способни да ги държат живи. Когато МВФ ни смъкна всички ризи с финансовата криза, хората загубиха вяра в новата система. Който е на висока позиция, се снишава и влачи, който е на ниска, пак се снишава и бойкотира държавата. Синдикалните лидери се продадоха. Вземат заплата от управляващите.
7
3
 
14
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
Не не не не.... Грешно сте го написали. "Още от началото на 2020г. ГЕРБ започна геноцида си над възрастните българи. Социалния проблем е нещо, което само по себе си няма как да си създаде механизъм за да тормози. Той се създава от хората - в случая от отвратителното управление в България.
6
2
 
13
 
! Отговори
men преди 4 години
година 30 от новото 500 годишно робство ааа такова де присъствие. този път е евроггейско. либерално, демократично, нежно, дващо права и свободи, просперитет, растяща икономика, в някои сфери (боклюк, хазарт, трафик на хора)... идилия. вместо да направим земен рай тука стоим и гледаме как някакви палячовци с 30 хиляди тумбака охрана ни се присмиват, пълнят си гушите и ни превръщат в човешко, природно и икономическо бунище. СТРАХЛИВЦИ....
5
5
 
14
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Стига сте плакали,като вдовици.Като не ви харесва излезте на улицата.Ако ви е страх,търпете 500год сте търпели.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Завръща се робството крепостничеството и работовземателят иска пълен контрол над работника, неговата почивка и болест.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добро утро а образцов млад дедо решил маи да краде евтина работна ръка.Дедо в Люлин ме прати у 22 часа за риба утре щете икономисам ще станеш митничар
2
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социалните проблеми са вечни.Предимного лета ,едни хора,от различниместа,с различна но целенасоченачовечност,се грижеха за един човек,илигрупа хора с еднакви проблеми.Хората се разглезиха.Днес хората с проблемие нужно да осигуряват спокоен животна" социалните "работници.Социални пластове сър.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, само от началото на тази година!!