Поправката "Андреа": Наказват тежко непълнолетни за убийство, изнасилване

Бащата на момичето: Това вече не може да продължава!
132

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Непълнолетни, извършили престъпления против личността, да бъдат наказвани като възрастни. Тази законова промяна ще подготвят в кратки срокове депутати от ГЕРБ, за да няма нови случаи като този в Галиче.

Решението идва след среща на премиера Бойко Борисов с бащата на убитата Андреа Асен Руменов. За тежкото престъпление непълнолетният Аксел може да получи максимално до 12 г. затвор, според сега действащите закони.

Още по темата
На срещата Борисов е заявил, че това не може да продължава, защото мъката на хората не може да бъде измервана само с обещания за мерки.

"Премиерът и главният прокурор обещаха всичко да направят, за да се прекъсне тази престъпност, която се случва в момента. Това не може и не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде разбит и унищожен", каза бащата на Андреа.

Той напомни, че Аксел е извършил две нападения, едното на полицай, и е получил като наказание пробация и условна присъда.

Ако беше наказан тогава, тоя ден нямаше да се случи, посочи Асен Руменов.

Промяната ще гласи, че при извършване на убийства, изнасилвания, блудства, няма да е задължителна редуцията на присъдата за непълнолетни.

Ще се взема под внимание състоянието на извършителя - дали той разсъждава като възрастен и осъзнава какво върши, за да бъде наказан като възрастен. За целта няма да се налагат допълнителни експертизи, тъй като такива се извършват в досъдебното и съдебно производство, обясни депутатът Маноил Манев в МС.

От утре по разпореждане на главния прокурор в цялата страна ще се извършват проверки на лица с две-три висящи производства - спазват ли се мерките за неотклонение спрямо тях. Целта е намаляване на битовата престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: убийствоГаличеАндреа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Ще стане както с много други промени в НК, парламентът ги приема, съдебната система не ги прилага !!!! Нима съобразно закона, тоя е бил пуснат октомври месец с условна присъда, след брутално нападение, почти довело до смърт, при това с рецидив? Мръcникът прокурор, който го е пуснал, ще понесе ли някаква отговорност? - НЕ, разбира се !!! Тогава каква файда от законови промени, щом съдии и прокурори, бойкотиращи прилагането на законите, са абсолютно безнаказани? Тоя прокурор реално е съучастник.
117
0
 
13
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
В САЩ е тъй,ако престъплението е с брутален или тежък харектер,то малолетният престъпник се третира като пълнолетен престъпник.
116
0
 
5
 
! Отговори
6 преди 4 години
До 11Същият този "законодател " е уволнен дисциплинарно от МВР за корупция и сега саднал да съди !?
115
1
 
6
 
! Отговори
Славчо преди 4 години
Еми свиквайте братя българи утре *** ще ви колят и изнасилват посред бял ден с викове алах акбар защото не сте мюсюлмани ! Така завърши декадата на ромското сключване ! Но вие си драскайте по форумите ,къпете се с кал и пак гласувайте за Бойко и компаня!
114
0
 
9
 
! Отговори
Парадоксално! преди 4 години
Престъпленията - битови, изнасилвания, убийства, присвояване на огромни суми пари с измами и всякакви други не се наказват със строгостта на закона и реално пресъпниците нямат страх от държавата, защото знаят, че ще ги пуснат като си платят на съдийте! И това няма как да се промени докато съдиите са безнаказани дири и когато пускат убийци на свобода или им дават смешни присъди! Проблема в БГ е независимата ни мафиотска съдебна клика! Ето и Венецианската комисия забрани контрола над съда, което е
113
0
 
12
 
! Отговори
Парадоксално! преди 4 години
За това, че из.рода е получил условна присъда и то за нападение над полицай е виновна съдебната ни система, която стана от независима в недосегаема и вместо да наказва престъпниците самата тя извършва престъпления като дефакто става съучастник на престъпниците като ги пуска на свобода срещу заплащане под масата и то с пари продобити от престъпления - реално съдиите си поделят с престъпниците мръсните им пари! Съдебната ни система се превърна в мафиотска система на която им плащаме и заплатите!
112
1
 
12
 
! Отговори
бай х преди 4 години
в саудиттска арабия ги бесят такива директно на площада
111
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците да не са по недомакратични от нас и там може престъпника да лежи 100 г. в затвор. За кражба 20 г., за побой 20 г., за изнасилване 20 г., за влизане в чужд имот 20 г., за убийство 20 г. и така стават 100 г.Нашите лемури нямат такива възможности.
110
10
 
2
 
! Отговори
11 преди 4 години
Този измислен "законодател " следващия път ще предложи смъртно наказание и за пеленачетата , ако реват и не дават на майките да спятГочландски интелект прави закони . България ще бъде единствената страна в света , което приема презумпцията , че човекът е непроменим !Машаллаш , бе ефенди !
109
1
 
11
 
! Отговори
Е КАК преди 4 години
Това е гр.Русе (2)и тук ще претупат проблемавсяко чудо за 3 дни.........следващия моля нацията тотално е ЗОМБИРАНА от TVсапунки, и благодарение на СЛАВИ и неговото чалгаАНТИсоциално шоу !!! АЙ 4ИСТИТУ българи.....
108
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно е либе за китка , това трябваше да е един от първите закони които приемате а не след дъжд качулка и да преимате закон от чист популизъм понеже събрахте много негативи и дай сега да направим нещо да се харесаме на хората.
107
1
 
15
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До До уууА като няма доходи, защо само не е обере момичето, а трябваше да го убива и изнасилва? Това очевидно е човек с много сериозни психически проблеми!
106
0
 
8
 
! Отговори
язе преди 4 години
Криворазбрана цивилизация
105
3
 
13
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Бойко в пропаднало гето май не е влизал или в хилядите села в който социалната помощ е единствения доход там няма култура и възпитаниеа ,А ЦАРИ оскотяване битовите кражби са начин на живот по- силния и грубия ,бездушния е победител --- па няма да има престъпност ,коня отиде в ряката,прави се на човек с твърда ръка ,ама един от гореподчинените му гафаджии не е набутал в пандиза за 20 г.А този нали държавата пак ще го храни и след 10г като излезе ще 100 пъти по опасен. Защото и затворите ...
104
1
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Демократичния електорат, това искахте, това създадохте ;) !!!
103
4
 
3
 
! Отговори
KOKO преди 4 години
TRJABVASHE LI,BASHTATA NA ANDREA,DA SABUDI GERB,ZA DA PO4NAT DA PROMENJAT ZAKONI? SEGA PAK NAJADENITE I DREMESHTITE INSTITUZII,SHTE TRJABVA DA SE PORAZMARDAT....AUUUUU,I DA PROMENJAT NESHTO ...JA PROMENJAT,JA NE....
102
1
 
12
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 години
Нищо ама от сърце това обещаха. Нека журналистите да кажат за кой пореден път ще проверяват тези с две и повече висящи дела. Интересно от кога главния прокурор може да променя наказателния кодекс за непълнолетни. Истината е, че затворите са пълни и няма къде да настаняват осъдените, затова и не ги съдят ефективно.
101
0
 
32
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Към тежката присъда кастрацията би била една прекрасна екстра.В доста страни я има, в това число и в ЕС.Отпада мотивът завинаги.
100
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво триеш бе не си правят сметка ,че е неграмотен и пак ще убие а е неграмотен заради мизерията
99
8
 
1
 
! Отговори
До ууу преди 4 години
*** трябва да убием теб стават убийци заради такива като теб държащи ги с малки доходи