Аудиозапис вместо учител: Брожение срещу новите диктовки

Родители и преподаватели недоволстват от решения на МОН
Обновена: 21 яну 2020 22:35 | 21 яну 2020 21:07, Красимир Ангелов
9

Аудиозапис на диктовката за външно оценяване на четвъртокласниците замества учителя. Нововъведението предизвика вълна от недоволство сред родители и учители.

От Министерството на образованието и науката
казаха, че още от началото на годината нововъдението е обсъдено с  експертите от регионалните управление. От просветното ведомство са на мнение, че записът на диктовката на аудио файл цели да постави всички четвъртокласници при равни условия и да се преодолее проблемът, произтичащ от прочит, несъобразен с необходимото темпо за писане в този клас.

Още по темата
Друг аргумент за новия формат на диктуване е това учителите да не подсказват на някои от учениците.

Според родителите обаче това ще предизвика излишен стрес сред децата, съобщава Bulgaria ON AIR.

Другият казус - близо 900 души, сред които родители и учители, са се подписали под петиция до просветния министър Красимир Вълчев за промяна във формата на изпита по математика след 7 клас. Сегашният начин на провеждане на НВО по математика предвижда разделяне на 2 части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задачи за 90 минути.

Времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците. Такова е и мнението на Ирина Попова - майка на ученик в седми клас, на който му предстои изпит.

От просветното ведомство обясниха, че постоянно вървят към намаляване на задачите от първата част на изпита. Като тази година 18 задачи са с избираем отговор - ученикът трябва да избере верния  и две със свободен отговор. По-малко са и задачите от втория модул.

Тази година изпитите след 7 клас ще бъдат на 9 и 11 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
учител преди 4 години
Защо е нужно всички деца да са поставени в равни условия? Нали не се състезават за място в учебно заведение? Няма да повтарят.Децата не са равни.с равни възможности.това е ясно. Те са още малки. Искаш ли да убиеш искрата в една неукрепнала психика, убий самочувствието на детето. покажи му. че не го бива за нищо. Такова безотговорно и агресивно отношение дори и не подозирах,че е възможно.
7
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Днес вместо учител,утре вместо родител..
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя образУвателен менистер мноу ***,бря.Избива комплекси за чужда сметка.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така може и добре дресирано кученце да бъде учител. Както тия в парламента :)))
4
1
 
11
 
! Отговори
Попа преди 4 години
То така всеки може да бъде учител - пуска записа и който иска - да вземе да научи/да направи нещо. Ама ако иска де.Пожелавам на измислилите тая ***-о-тия да получат такова образование за децата и внуците си до 9-то коляно! Амин!
3
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Дали пък не е щото някои учители не могад да прочетат (издиктуват) диктовката... Във всеки случай регионалните инспекорати трябва да се ликвидират. Те са змиярници. Чиновници, от които страдат учителите, учениците и образованието като цяло. И в здравеопазването има такава куха структура - РЦЗ
2
2
 
5
 
! Отговори
Ананук преди 4 години
Шебеците си плащат. Те са КРАЛЕ! И затова имат пари! И спонсорират тия, дето си затварят очите, че не знаят да четат и тези, които им дават книжките. После спонсорират съдебната система.Вие можете ли да спонсорирате някой? Скоро данъците няма да можете да си плащате. Особено след като сте си продали всичко...
1
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Как как ... нали някой трябва да гласува ... не може на гласоподавателя да не му дадеш поне един 7ми клас ей тъй, без да знае да срича даже на български. Не е европейско, нито евроатлантическо. Бягайте другари докато можете!!!!!!