Борисов пред Тачи и Пленкович: Да покажем, че сме пораснали!

Премиерът с "балкански" срещи на форума в Давос
42
Борисов пред Тачи и Пленкович: Да покажем, че сме пораснали!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов проведе редица срещи с акцент Балкани в рамките на Световния икономически форум в Давос.

"Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали. Бъдещето на страните от Западните Балкани минава през европейската им интеграция", е заявил Борисов по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович и с президента на Косово Хашим Тачи. Тримата разговаряха след провеждането на панела, посветен на диалога за дипломацията на Западните Балкани в рамките на годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

Още по темата
Министър-председателят Борисов акцентирал върху ценностите, които обединяват както държавите членки на ЕС, така и страните, които се стремят към присъединяване в европейското семейство. Във фокуса на разговора между Борисов, Пленкович и Тачи е било също значението и ролята на НАТО за сигурността в региона.

Премиерът приветствал решението на Хърватското председателство на Съвета на ЕС да продължи да поставя високо в дневния ред на Европа европейската перспектива на Западните Балкани и планираната през май Среща на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб.

С министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу премиерът е обсъдил актуални международни въпроси, като фокус на разговора им са били резултатите от провелата се в Берлин мирна конференция за Либия.

"Чудесна работа сте свършили. С тези совалки на канцлера Меркел до Москва, това че присъстваха и президентите Путин и Ердоган, държавният секретар Помпео, Меркел-Макрон, аз съм оптимист", заявил премиерът Борисов.

Турският министър на външните работи Чавушоглу подчертал, че всички участници в мирната конференция в Берлин са се обединили около разбирането, че военните действия в Либия трябва да спрат. "Трябва да се остави оръжието настрана и да се водят политически разговори", отбелязал Чавушоглу.

Двамата обсъдили и предстоящото посещение на Чавушоглу в София в края на този месец, съобщиха от правителствената пресслужба.

Българският премиер се срещна и с министъра на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров.

Двамата са обсъдили съвместното предстоящо председателство на "Берлинския процес" през 2020 година. Акцент в разговора им е било и положителното развитие на двустранните отношения след сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Борисов изразил очакване, че работата на съвместната мултидисциплинарна комисия между двете държави ще продължи в конструктивен дух и няма да бъде повлияна от политическата конюнктура и напрегната предизборна обстановка в западната ни съседка.

В рамките на срещата министър-председателят още веднъж потвърдил подкрепата на България за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония.

Премиерът е разговарял и с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти.

По думите му България оценява ключовия принос на банката при реализацията на значими за страните от Западните Балкани инфраструктурни проекти.

Българският премиер отбелязал, че изграждането на инфраструктурната свързаност по оста изток-запад и север-юг ще гарантира балансирано икономическо развитие, социална кохезия и стабилност в региона на цяла Европа.

"Това беше наш основен приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. И до днес страната ни продължава да работи за постигането на свързаността и стабилността в региона", е допълнил министър-председателят.

Той подчертал, че поемането на съпредседателството на "Берлинския процес", заедно с Република Северна Македония през тази година, е именно продължение на акцента върху европейската перспектива на страните от Западните Балкани в дневния ред на ЕС. Премиерът Борисов изразил удовлетвореност и от факта, че Хърватското председателство на Съвета на ЕС също планира Среща на върха ЕС-Западни Балкани през май 2020 г.

По време на разговора министър-председателят Борисов посочил, че освен свързаността между страните от региона, в дневния ред на „Берлинския процес“ за първи път ще бъде включена и темата за околната среда. Премиерът подчертал, че съвместното председателство възнамерява да работи по "Зеления дневен ред" за региона и да предложи конкретни дейности в тази област.

"В този контекст, сътрудничеството с Европейската банка за възстановяване и развитие и с други международни институции ще бъде от ключово значение за реализирането на конкретни проекти и резултати, които ще можем да отчетем на Срещата на върха в София през есента на тази година", заяви Бойко Борисов.

В хода на разговора с председателя на ЕБВР Сума Чакрабарти българският министър-председател оценил високо продължаващия ангажимент на финансовата институция за подкрепа на малкия и средния бизнес, прехода към "зелена икономика", както и инвестициите в транспортната, дигиталната и енергийната инфраструктура в страните от Западните Балкани, които имат важен принос за засилване на свързаността в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
Главанак, ти никога няма да пораснеш защото главата ти е празна, като училище в неделя!Не повтаряй като папагал относно "Западните Балкани", а виж България в какво се е превърнала! :((((((
33
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Пълен въздух. Балон. Още от самото начало. Медиите му създадоха фалшив образ. Голяма мъка.За хората реално едно голямо нищо- от десетилетия.Държавите в дългове - политиците милионери. Офшорките пълни. И вече много хитри.Обикновени измамници.
32
0
 
6
 
! Отговори
2 преди 4 години
Този пак обарва хората....простотия до шия
31
0
 
7
 
! Отговори
wild horse преди 4 години
Този,нашият,вечно изччезва от държаватра,когато стане напечено. Хората са без вода,протести за какво ли не,вот на недоверие,а той ходи да се прегръща и целува с кого ли не. Вече се дърпат от неговият ужасен навик да докосва и да премята ръката си върху някйого....
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Косово, както и Македония не съществуват и Тачи е поне за затвора, ако не за разстрел.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оправи страната, само западните Балкани останаха. Как да говорим много без да вършим нищо. Нагледен пример за положението ни с подобни на власт. Те толкова си могат
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само руса певачица и крушова ракия липсват на този балкански форум под егидата на Байно...
27
1
 
14
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Снимката подхожда на квартална кръчма, където се събират набори на по чашка... срам. Пак като не ги е хванал под мишница като американския посланик ...
26
1
 
13
 
! Отговори
АМИ СЕГА преди 4 години
ЯВНО НИКОЙ НЕ ГО БРЪСНЕ ЗА НИЩО И СЕ ЧУДИ КЪДЕ ДА СЕ НАТРАПИ, ЗА ДА ГО СНИМАТ КОЛКО Е АКТИВЕН И ЖЕЛАН. ГОРЧИВАТА ИСТИНА ОБАЧЕ Е СЪВСЕМ ДРУГА. ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ ПРЕМИЕРЪТ НА БЪЛГАРИЯ Е МУТРА И НИ СЕ ПРИСМИВАТ НА АКЪЛА, С КОЙТО НАРОДЪТ ГО ИЗБИРА ЗА НАМ' КОЙ СИ ПЪТ, ЗА ВСЕОБЩИЯ НИ ПОЗОР И РЕЗИЛ. НАИСТИНА, КЪДЕ МУ Е ЧАШАТА. И КАКВО ЩЕ ОБЯСНЯТ ЖАЛКИТЕ МУ ПР-и И КУПЕНИ ***.2 ЧАСА ИМ ТРЯБВАШЕ ДА ОБЯСНЯТ ЗА БРЕКЗИД-а НА ПЕКИНСКАТА ПАТИЦА.
25
2
 
14
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Бойко *** си с мир и отведи със себе си всички герберски калинки и експерти!!!Наливането на повече пари в едни системи, където всичко се източва в офшорни банки и корпорации, не решава проблемите на хората, напротив това е перфектен ционистки геноцид над българския народ!!!Бойко *** си с мир!!!Агент Джери Пфайфър!ЦРУ!!!
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Канва обида. На тая среща на другите има чаша с вода на Борисов няма.
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обърнете внимание! На масата има 2 чаши. От страната на Борисов няма! Дали не се е натресал заради снимката?
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки политик да си плаща от заплатата тези обиколки - ако ли не решението - В ЗАНДАНА !нЯМА ДЪРЖАВАТА ДА ГИНЕ , ХОРАТА НЯМА КВО ДА ЯДАТ И РАБОТА НЯМАТ ТОЙ СЕ ВЕЕ НОН СТОП ПО СВЕТА , ВСЕ ЕДНО Е ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ПРЕМИЕР , БЪЛГАРИЯ ЩЪФНАЛА ТА ВЪРЗАТА - ТА ЗАПОЧНА ДА ОПРАВЯ ДРУГИТЕ ! СМЕШНА РАБОТА - ПРОСТАААААА
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
събрали се най-изявените слуги на мафията на лаф-моабет
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се види с приятеля си Тръмп за да е сигурен, че няма да санкционират Балкански поток.
19
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма човек на форума, който от уважение да не сваля шапка пред Борисов.
18
1
 
32
 
! Отговори
БИЛЧЕВА МАРИНА преди 4 години
БАЙ *** ПАСТИ ДА ЯДЕ ПРЕД ТОЗИ !
17
2
 
18
 
! Отговори
Sss преди 4 години
Магистралите в Косово са с класи над нашите нагънати и пълни с дупки и кръпки подобия на пътища... изостаналите сме ние а не Западните балкани...
16
1
 
22
 
! Отговори
МАРИНА БИЛЧЕВА преди 4 години
НЕМА СПИРАНЕ , АМА НАЛИ ХАРЧИ НАШИ ПАРИ А НЕ ОТ НЕГОВ ДЖОБ - ЩО ПА ДА НЕ ХОДИ! ТАКИВА ЕКСКУРЗИИ ЗА СМЕТКА НА БГ ДАНЪКОПЛАТЕЦА СИ Е Е--ЛО МАМАТА ! ОТ 365 ДНИ В ГОДИНАТА САМО 2 СЕДИ В БГ
15
2
 
21
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Пак целува прегръща! Нацелува и Кери!