Жива, но починала по документи: Личните данни вероятно продадени на руснаци и...

Българската полиция издирва мъж във Фрайбург за злоупотреба с лоични данни
22 яну 2020 07:00, Елка Василева
42
Жива, но починала по документи: Личните данни вероятно продадени на руснаци и...
Снимка: bTV

Българската полиция издирва мъж от Русе, който живее във Фрайбург, Германия по подозрения за злоупотреба с лични данни на 69-годишната Яна Георгиева от Габрово. Без да е стъпвала в Германия, жената се оказа обявена за мъртва именно там.

Засега проверяващите не са открили Илиян Д. на известните му адреси, за да даде обяснения по случая с Яна Георгиева, която има издаден смъртен акт от Фрайбург на 8 юни 2019 г., пише „24 часа“.

През целия си живот тя не е напускала България.

В началото на декември тя е подала сигнал в прокуратурата, след като случайно разбрала, че се води починала. Оттогава не съществува за държавата, пенсията ѝ е спряна, отнето ѝ е правото да се лекува.

“Преписката е висяща, пратена е за проверка от полицията, а срокът е удължен, тъй като част от обстоятелствата, които трябва да се проверяват, не са на наша територия”, коментира говорителят на окръжната прокуратура в Габрово Александър Александров. Според него най-вероятно става дума за дублиране на лични данни.

Прокурор Александров казва също, че разследването най-вероятно ще бъде изпратено в София по компетентност, защото деянието е извършено в чужбина, а пострадал е български гражданин. Заради твърде ранния етап на работата все още от страна на държавното обвинение не е искано съдействие от германските служби, но най-вероятно ще се стигне до европейска заповед за разследване, а русенецът Илиян засега е единствената връзка между пенсионерката и погребаната във Фрайбург жена с нейното име, дата и място на раждане.

Още по темата

“Аз не съществувам, аз съм умряла, макар че в момента разговаряме”, казва Яна Георгиева. От 3 месеца тя е със спряна пенсия, ограничен е и достъпът ѝ до болница и изследвания, а е пенсионерка по болест.

“Много зле се чувствам и след това, което ме сполетя, ставам все по-зле. Не мога да отида на лекар - здравният ми статус е изтрит в компютрите. Имам схващания на цялото тяло, трудно се движа, по цяла нощ не мога да спя, изтръпват ми краката и ръцете. Имам диабет, прекарала съм инфаркт”, изброява Яна.

Пенсионерката разбира, че е мъртва за държавата, преди месец и половина.

“Извика ме пощаджийката. Каза ми: “Веднага върви в НОИ, защото ти спират пенсията, понеже си умряла.” И аз веднага тръгнах - да видят хората, че съм жива”, продължава възрастната жена.

Обяснили ѝ, че са получили писмо за кончината ѝ от Германия, откъдето е издаден смъртен акт. На тази база в Габрово се издава български документ. Служителите посъветвали семейството да си търси правата и да сезира компетентните институции. 

Яна Георгиева отишла в общинската служба ГРАО с всички лични документи и с единия от двамата си синове за свидетел. Служителите там признават, че подобно нещо им се случва за първи път, но нямат основание да отменят смъртен акт, издаден в чужбина.

“Шокът беше огромен, защото майка ми никога през живота си не бе излизала зад граница”, разказва синът Светомир. Прехвърляйки събитията от последните години, те се сещат, че преди 5-6 г. Георгиева е изпращала европейска здравна карта до българин във Фрайбург. Обещавал, че ще я вземе на работа. Илиян бил близък на сина ѝ Светомир.

“Мой близък приятел от Русе, където живея. Преди 6-7 години замина да работи в Германия. В едно от неговите завръщания сподели, че ще си прави собствен бизнес - транспортна фирма в град Фрайбург, и ще му трябват хора. Попита дали майка ми не иска да отиде да чисти в офиса. Обеща, че ще я осигурява, за да може да вземе по-хубава пенсия. Говореше за 2000 евро заплата”, спомня си Светомир.

Жената се съгласила и извадила европейска здравна карта, която изпратили до негова племенница в Русе.

“Сега разбирам защо не е трябвало да я получи той лично”, подрежда пъзела синът. Приятелят взел документа, тръгнал за Германия, но назначението се отлагало по различни причини, докато в един момент казал, че фирмата му фалирала. Версията по телефона била, че е купил скъп бус за дейността си, но катастрофирал и всичко пропаднало. Така надеждата на жената, че ще вземе германска пенсия, пропаднала.

Европейската здравна карта, в която реално фигурират всички лични данни на Яна, останала у него. Документът служи за доказване на здравни осигуровки навсякъде в ЕС и реално в него фигурират всичките лични данни.

“Изобщо не сме подозирали, че може да злоупотреби или да се случи нещо подобно”, обяснява синът. Близките допускат, че българинът е продал личните данни на Яна на руснаци, с които имал контакти още у нас, и в продължение на 5-6 години друга жена се е представяла за нея в Германия.

Междувременно са наели адвокат, за да докажат, че е жива. Изпратили запитване за случая до външното ни министерство. След задълбочено проучване на консулските служби успели да научат, че в болница във Фрайбург е починало лице с имена Яна Георгиева Георгиева.

За да може да бъде изписано тялото, руска гражданка с имената Наталия Тимофеева, представяща се за дъщеря на мъртвата, представила удостоверение за раждане. Цялата документация обаче не е предоставена на българския дипломатически представител.

Освен до службата по гражданско състояние Генералното консулство в Мюнхен е адресирало писмо и до Полицейския президиум във Фрайбург, който при наличие на данни за извършено престъпление би могъл да образува досъдебно производство по случая, пише в отговора.

“Генералното консулство е отправило искане в случай на фактическа грешка или на извършено престъпление да бъде отменено действието на удостоверителния документ”, се казва в писмото от външно министерство.

От общината във Фрайбург поискали семейството да изпрати копия на оригиналните документи на Яна Георгиева - акт за раждане и лична карта, за извършване на щателна проверка.

Георгиеви са внесли искова молба до окръжния съд в Габрово за отмяна на смъртния акт, но заседание все още не е насрочено. Юристи обаче ги обезкуражили, че няма да го отменят в България, докато това не стане в Германия.

Прокурор Александър Александров казва, че действат правилата на ЕС и когато българският съд се произнесе, трябва да се иска признаване на нашето съдебно решение от германска страна.

“Имали сме много такива случаи, когато признаваме германски решения”, допълни прокурор Александров.

Ще доведе ли това до отмяна на смъртния акт и кога, семейството на Яна не знае.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак намериха повод да намесят руснаци! И то в заглавието!Айде стига, омръзнахте! Лайкучки* платени!* - вид цвете, използвано в медицината.
26
1
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 24 (Totenkopf)Да, за някои може и да има далавера, докато за други не.Едва ли бабата без пенсия ще издържи дълго, най-вероятно е тя да се съобрази с документа и да стане починала де факто.Далавера може да има ако е издирван нацист военнопрестъпник, наркотрафикант от Колумбия, сериен убиец или търговец на оръжие.Всички тези хора със сигурност не разчитат на едната пенсия от стотина-двеста евро.
25
1
 
6
 
! Отговори
Stephen King преди 4 години
"Веднага върви в НОИ, защото ти спират пенсията, понеже си умряла!"Харесва ми! Одобрявам! Чудесен сюжет за нов роман на ужасите!
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е То Българина. Изтръпвали и краката, инфаркти, инсулти ама ще чистим офис за 2000 евро...ум царува, ум робува, ум патки пасе
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак налазихме руснацитеа перник е твърдо без водабой по руснацитете са смукнали и тия 8 милиарда дето са ги дали от ЕСмного е изтъпял българина щом за щяло и не щяло му пробутват руснаците
22
1
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
А помните ли първата статия по този случай в този сайт, беше в шеговит, присмивен тон, разправяха как чиновниците са се гаврили с нея и я унижавали с приказките си. Тази статия вече има нормален тон няма нищо общо с предишната. Кефи ме как историята става корено различна две различни ваши статии.
21
2
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Абе, като се замислиш може и да има далавера да се водиш мъртъв, няма как да ти искат да плащаш данъци и осигуровки, може и някаква врътка по ДДС да направиш, не вярвам да е оставена без лекарска помощ, нищо че я водят мъртва това ако е така цялото село ще научи що за стока е лекаря, хем знае че е въпрос за документна измама, а не иска да я прегледа.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен *** 3Боко Тиквата продаде водата ви и въздуха ви, мислите ли че няма да продаде и личните ви данни?Боко Туквата дано продаде теб и цялата ти рода някъде в Сибир
19
1
 
14
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
Точили са немската социална система. И госпожата е намазвала, ама като се е размирисало и набързо са я обявили за умряла. Спасили са кожите там, ама тя ще си плаща бонусите тук. Тарикат-балама лимонада пие, уиски плаща!
18
2
 
7
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Като ги знам германците голко са некъдърни и бавни жената ще умре наистина преди да са я признали за жива. Германия е талибанска държава. Служителите са коне с капаци. Такъв случай ще ги изкара от колопвоза и няма да знаят какво да направят. Никога няма да бъде решен.
17
2
 
6
 
! Отговори
До Берлин преди 4 години
От "българите" като теб със сигурност
16
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5-6 години се е подвизавала като агент на КГБ в Германия ,но нещо е сгафила с новичока и Путин я е отсвирил. Така е излязла истината ....Ся да си търси пенЦията от Ботоксовата Борджия с Високите токчета....
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...злоупотреба с лоични данни" - Какво значи думата под заглавието "лоични" ???Ехо, има ли някой ?
14
6
 
13
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Абе, дълга история, българска.Затова - далеч от българи в чужбина.
13
3
 
2
 
! Отговори
Леле до 15 преди 4 години
Глупости.
12
5
 
23
 
! Отговори
Опасно племе преди 4 години
са журналистите, от мухата могат да направят слон. Слушах я тази бабичка, тя сама(по скоро сина й), са изпратили копие на личната й карта, защото искала да ходи да работи в Германия. Там правят далавера с копието и затова водят бабката за починала. От Германия изпращат съобщение до нашите власти и така се разчува случаят. Българина сам си джурка каши, и после реве, че някой го прецаква. На 69 години се сетила за по висока пенсия, явно сина й играе игри, но са го прецакали.
11
3
 
32
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
"Служителите там признават, че подобно нещо им се случва за първи път, но нямат основание да отменят смъртен акт, издаден в чужбина."Какво по-голямо основание им трябва от живия човек насреща им?
10
8
 
13
 
! Отговори
Руснациииии преди 4 години
Само руснаци са. Други не може да бъдат. За други виновни могат да посочат само марсианци. Е тогава ще им хвана много повече вяра.
9
4
 
13
 
! Отговори
Леле до 5 преди 4 години
Нищо гнило няма , гнилото е подобието ни на държава. Женицата е болна, но понеже просперира й се налага да работи болна и възрастна като чистачка в чужбина. Единственото гнило сте такива псевдочовеци като теб. Понякога се радвам, че не живея в България :/
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"След задълбочено проучване на консулските служби успели да научат" .. брей, то щото е нещо чудо невиждано.Тряаа да доказваш, че си жив е*ти държавата, а уж тя и законите трябва да служат на хората