Неразказаните истории на България в интерактивна карта

Доброволци подреждат парченцата факти
22 яну 2020 13:52, Петя Славова
5

Неразказани истори за страната ни, малко известни факти за миналото и не толкова известни факти за историята ни подреждат в интерактивна карта доброволци.

"Проектът съществува от 4 години и представлява една дигитална карта, на която всеки може да сподели или да прочете история. Историите са най-различни, един от обединяващите ги принципи са вдъхновяващи и добри примери", каза в студиото на "България сутрин" организаторът на кампанията Ангел Златков.

Един от акцентите в проекта са родовите, семейните истории.

"Проверяваме изпратените истории, но често личната, семейната история противоречи на големия разказ. Така се дават нужните нюанси, които не могат да се прочетат в учебниците", сподели Златков.

За него една от най-вдъхновяващите истории е за търговеца от Копривщица Ненчо Палавеев.

"Той стига чак до Индия и допринася за развитието на България. В учебниците няма да чуете за него и за хиляди други такива българи. Бихме желали повече хора да споделят, към това е насочен проектът", разказа още Ангел Златков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че myhistory.bg е сайтът, на който може да добавим нашата история, която след това е проверявана и публикувана от организаторите.

"Възможно е историите да се пренесат в книга. Важно е да убедим хората, че сме строителите на съвременна България и от действията ни зависи каква постройка ще имаме", добави Златков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето няколко не толкова известни факти за историята на България. Истинска държава България за последен път имаме през 1242 г., когато е нападната и разорена от Бату, внукът на Чингисхан. След това идва османското робство и след него Берлинският конгрес ни превръща в проектно-конструкторско творение, без компетенции по висшите приоритети на държавната власт, без право на концепция и с външно управление. С други думи превръщат в слуга и васал. И така до ден-днешен.