Питат при преброяването: Ще емигрираме ли, ще имаме ли деца

Предоставянето на тези данни ще е доброволно
22 яну 2020 08:00, Елка Василева
166
Питат при преброяването: Ще емигрираме ли, ще имаме ли деца
Снимка: архив, БГНЕС

При преброяването на населението през януари и февруари 2021 г. ще попълваме и допълнителни анкетни карти за нагласите за мигриране и за раждане и отглеждане на деца. Това съобщи Националният статистически институт.

Анкетните карти, чието попълване е по желание, са наречени “Миграция и миграционно поведение” и “Раждаемост и репродуктивно поведение на населението”. Техният формат бе приет и утвърден преди няколко дни от националната комисия по преброяването. Освен че е по желание, преброяваното домакинство ще избира само една от двете допълнителни анкетни карти, пише „24 часа“.

Изучаването на миграционните процеси ще обхваща периода от 2011 до 2021 г. и такива карти ще могат да попълват само хората между 15 и 74 години. Те ще трябва да отговарят на въпроси от рода на това дали са живели някога за повече от една година и в друг град или в друга държава и имат ли намерение да се местят в бъдеще. Статистиката ще се интересува и от причините за промяната на местоживеенето, какво би накарало хората да се преместят да живеят и работят другаде, какви други условия трябва да са изпълнени, за да стане или не стане това и т.н.

Още по темата

Анкетната карта за раждаемостта ще се попълва само от жени между 15 и 49 години и мъже от 15 до 59 години, които живеят в страната. Целта на попълването им е да се разбере от какво зависят плановете за зачеване на деца от страна на българина, какви са очакванията на хората, какви материални условия трябва да бъдат изпълнени, за да имат нагласа да отглеждат деца и т.н.

Ще има и трета допълнителна анкетна карта, която се попълва за пореден път - бюджет на времето. Данните от нея показват как хората у нас разпределят времето си, колко време отделят за домакинска работа - каква част от нея поемат мъжете и каква - жените, дали се включваме в доброволна помощ, пътуваме ли, колко време се грижим за себе си, колко гледаме телевизия, четем книги и др.

Първи с допълнителните анкетни карти ще се сблъскат жителите на Разград, Велинград и обитателите на район “Студентски” на Столичната община. На тези три места от 27 март до 2 април т.г. ще се състои пробно преброяване. Преди това - от 20 до 26 март, ще има пробно електронно преброяване, при което хората ще попълват анкетните карти на сайта на НСИ, ако не желаят да се срещат с анкетьор.

Основната анкетна карта за преброяването е обичайна, като разликата с предишните е само по отношение на притежаването на домакинска електроника и електроуреди.

Ще има и част за етнокултурни характеристики, която ще се попълва само ако човек желае. В нея са въпросите за етническа принадлежност, вероизповедание, майчин език и религия.

Няма да са задължителни и въпросите за намалена работоспособност. Видът и степента на увреждането и дали е удостоверено с решение на ТЕЛК или НЕЛК ще се попълват само ако човек желае да сподели тази информация.

Новото при 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд догодина ще е геореферирането. Всяка сграда с жилища ще бъде вкарана в дигитална карта с точните си географски координати и това ще са прави още тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
3
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Ама верно защо ще ни броят? МВР и ЕСГРАОНите нямат ли нЕкви връзки ... родил се- умрял... и като ни попитат за нагласите за емиграция и 90% кажем Да и какво следва....какво? Ще се успокоят, че ще изакарат още 5 мандата с оставащия неграмотен електорат ли?
120
2
 
8
 
! Отговори
Ванко преди 4 години
Никакви данни няма да дам на преброителите. Но от сега мога да им кажа: ще раждаме след като емигрираме. България не става за раждане.
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2021ва вторият въпрос може спокойно да се премахне. Единствените останали, ще са ***.
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
- Ще емигрирате ли, ще имате ли деца?- Да.
117
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От какво имат нужда ли не знаете? От свястно евтино жилище,училище,лекар, некорумпиран полицай,пазещ реда в държавата,услужлива бюрокрация,библиотека,добра заплата,пенсия и сигурност,переспектива,че утре няма да остане без работа или да му(и) смачкат бизнеса.Да премахнете връзкарството.Може да строите евтини жилища на изплащане и така да задържите младите и да ви родят деца,да създавате и държавни предприятия и осигурявате работа на хората.
116
0
 
7
 
! Отговори
у нас е така преди 4 години
До Анонимен 127Навсякъде да кипи безсмислен труд,и никаква отговорност за нищо!
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина ли си мислят, че ще пусна у нас някакви клембари да ме разпитват ?! хахахаха
114
1
 
6
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 177 преди 4 години
То "комунист" те управлява(говоря за БОКО ТИКВАТА)!!!!Върни лентата назад!!!!Запознай се с фактите и ще разбереш ИСТИНАТА!!!Но голяма част от Българското общество е "късопаметно" и заради това си заслужава тази УЧАСТ!!!!!Жалко за хора които живеят във "ФИЛМА",а те са изключително много за съжаление.........
113
2
 
8
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Като не живея в България как ще попълня тази "анкетна карта"!!!!А дали искам е отделен въпрос?!?БОКО ТИКВАТА ли ще ме върне?!?Някадърници да говорят за "развитие и "бъдеще" е много "несериозно"!!!!!Моля престанете с тези "вицове",че с тази "евтина" и "куха" пропаганда в стил преди 1989 година ми идва в повече!!!!
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Да.2. Ще ги родим, когато изпълним 1.Когато намалите дупетатите на 120, се обадете, да помисля още веднъж.
111
1
 
23
 
! Отговори
Норге преди 4 години
Добро утро, уважаеми зрители! Спите ли? А ръкавите навихте ли? Ще блъскате ли и днес за онази държава, в която ви гледат като дойна крава? Ще бъдете ли още лоши мат'риали, заседнали вечер пред турските сериали? Сипете ракия, нарежете салата и дъх затаете пред Айше и агата! А туй, че сте дрипави, боси, нещастни... Не, не, не е истина, а само са басни!
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
покойно можете да не ни броите изобщо:) Пиши - 4 и готово:) Вкл. 2ма са именно близнаи:) Хайде, със здраве!
109
4
 
1
 
! Отговори
доп преди 4 години
Тази рецепта за раждане на близнаци е прилагана някъде из Бразилия, кщъдето емигрират нацистки доктори. Тя е нужна именно на страни като нашата.
108
3
 
7
 
! Отговори
предложение преди 4 години
Вместо тия глупави напъни - да питаш хората какво смятат да правят в кревата, имам друго предложение. Приръстът на населението може да се увеличи и по друг начин. От времето на Хитлер нацистките доктори имат рецепта как да се раждат близнаци. Управниците да намерят тнази рецепта и да я съпроводят с бонуси за желаещите да имат близнаци. По тази програма да има специални пари, но и изискванията да са по-големи. Не ни трябват близнаци от социално слаби хора, а от хора с доходл
107
1
 
13
 
! Отговори
Ще изчезне ли някога преди 4 години
простащината от България? Що за въпроси са измислили, ако не се махне простащината, след време тук ще има само ***!
106
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, какъв е смисълът на това преброяване, след като те "броят" там откъдето ти е издадена личната карта, а не там където живееш реално. То една справка от МВР ще им свърши същата работа.
105
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да емигрирам.Очаквам Биби-тк0 да емигрира,та да си отдъхнем от пр0стащината му!!!
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До един ще оставим дедо дасе радва на богатството си
103
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живко Суджука емигрира преди година. Сега се е прекръстил на Живко Кумберланд Сосидж!
102
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще емигриат всички а другото не е ясно