Държавата похарчила 69 млн. за борба с африканската чума

В Европа засегнатите страни са 12, обяви Десислава Танева
16
Държавата похарчила 69 млн. за борба с африканската чума
Снимка: Pixabay

Държавата е похарчила над 69 млн. лв. за покриване на разходите и дейностите по превенция и унищожаване на огнищата на африканската чума по свинете.

След ескалацията на заболяването през миналата година, от началото на тази са регистрирани две огнища, които са индустриални, след което в Центъра за оценка на риска са направени изследвания и проучвания за начина на проникването на заразата в свинекомлексите. Това съобщи по време на дебата за поправките в Закона за ветеринарномедицинската дейност министърът на земеделието Десислава Танева.

Още по темата
Намерените трупове на диви свине са около 400, а убитите са 36 хил. и ловният сезон продължава. Танева уточни, че предстои да се направи нова актуална таксация на дивеча, която ще стартира края на март.

Според нея остава предизвикателство пред науката във ветеринарната област и пред всички страни в света за справянето с африканската чума.

"Трансгранично заболяване, което не познава национални граници, за което няма в краткосрочен план намиране на ваксина. Това, което беше докладвано в Берлин от изпълнителния директор на ОИЕ - над 25 % от поголовието на домашната свиня в света е унищожено от заболяването, 51 страни са засегнати и минимум над 10 млн. домашни свине.

В Европа страните са 12, интензитетът на огнищата все още в цяла Европа има възходящ тренд. Надяваме се, че с всички промени, които целят да подобрят системата, този тренд тази година ще бъде вече обратен", коментира още Танева.

Според нея промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, който парламентът прие на първо четене, ще доведат до подобрение на превенцията за заболявания сред поголовието в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Война за трупове! Който не е гледал в мрежата филма на Г. Шикерова, да го гледа! Не милиони, милиарди ще изхарчат.
13
0
 
6
 
! Отговори
haha преди 4 години
изфабрийувана епидемия. фактите:- чума с ЕС само с страните от бившаия осц блок. В Русия чума нямаше- накараха маса хора да си избият животните без правно основание за това и под натиск от страна на кметове и общинаро- взете средства по европрограми нез да са изпълнени маса условия и епидемия даваща лесен начин за решаването на проблема с проверките.- виновни НЯМА
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-скоро управниците на държавата си ги разпределиха в джобчетата и разкатаха животновъдството в България.
11
0
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПЛАТЕНИ ОТ ЕС!!ДЪРЖАВАТА ОТКАЗА ДА ПРЕРАБОТЯТ ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАЩА ВАКСИНА СРЕЩУ ЧУМА ПО ПРАСЕТАТА ЩОТО ТОВА ЗНАЧЕЛО ДА СЕ ИМУНИЗИРАТ МНОГО ПРАСЕТА КОЕТО ЗА ДЪРЖАВАТА БИЛО ГОЛЯМ РАЗХОД ЩОТО ТЯ ТРЯБВАЛО ДА ГИ ПЛАТИ ВАКСИНИ!ЗА ДЪРЖАВАТА Е ПО-ЕВТИНО ДА ГИ УБИВА ОТКОЛКОТО ДА ГИ ВАКСИНИРА ЩОТО ЕС ПЛАЩА ЗА УБИВАНЕТО!! А ОТ УБИВАНЕТО СВИНСКОТО СЕ КАЧИ ДВОЙНО АМА НАРОДА ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ ДА СТРАДА!
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да бяхте разселдвали кой пуска тази зараза вие ги харчите да убивате бг свинепроизводство.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ги бяха похарчили за "борба" с широко разпространената зараза "ceляндyрщинa и пpocтотия по министрите" щеше да има сериозен ефект.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой как са е оял не е истина...
7
1
 
21
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Всичките пари от тая "борба" отидоха в ПАРТИЯ ГЕРБ! И ОСОБЕНО В НЯКОЙ ХОРА ОТ ПАРТИЯ ГЕРБ! Та така! Ако некой почне да ви говори други глупости как това не било така, то ЛЪЖЕ! От първо лице го знам, на баба ми и дядо ми в село отрепаха 2 прасета! Ей така без да се изследват без нищо и дадоха едно листче с което да идел дядо ми до общината да си подадял иск за обещетение! В общината му казаха ама то тука тия прасета не са еди какво си и НЕ МУ ДАДОХА НИТО ЛЕВ! Та 60-70 млн за борба а????? М.мицата
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четете между редовете, 9 млн за свинете и 60 млн за нашИтИ хора. Помислете - един път няма детайли къде са изхарчени, един доклад с цифри да сте видяли за нещо такова ... няма и да видите
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
съсипаха сектор животновъдство и успоредно с това са си прибрали едни 70 милиона. а вие продължавайте да сте стабилни в мизерията и да ги търпите!
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тикви българоубийци!
3
1
 
34
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
Африканската чума е в парламента, а най-заразен е чумавия ***!
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, държавата похарчи, но пък едни хора се облажиха с едни милиони.
1
0
 
27
 
! Отговори
Ловец преди 4 години
Като гледам колко неадекватни мерки се взимат от ловните дружества и за какви пари се говори май се краде мощно и повече от 2млн лева не са похарчени другото е лява ръка десен джоб.