Почина Петко Огойски, депутат от VII Велико народно събрание

Той е описал страданията по време на комунистическия режим
Обновена: 23 яну 2020 16:02 | 23 яну 2020 16:00,
20
Почина Петко Огойски, депутат от VII Велико народно събрание
Петко Огойски. Снимка: архив, БГНЕС

Пресцентърът на БЗНС с дълбока скръб съобщава, че ни напусна нашият съидейник и член на БЗНС Петко Огойски. Ревностен последовател на БЗНС, той остана верен на идеите на съюза до последния си дъх", се казва в разпространеното съобщение до медиите.

Петко Огойски е роден в село Огоя, на 1 ноември 1929 г. в местността Войкин дол. Произхожда от огойския род „Заяците“. Учи в родното си село, след което завършва гимназия в София.

През 1950 г. е осъден на 5 години затвор за „вражески стихове и заговорническа дейност“ която присъда изтърпява в затвори и в концлагера Белене. След освобождаването му е приет в Историко-филологическия факултет на Софийски университет. Следването му е прекъснато от нова присъда през 1962 г.

Депутат от квотата на БЗНС „Никола Петков“ в VII ВНС. Бил е главен редактор на в-к „Земеделско знаме“. Член на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Българското историческо дружество и на Съюза на краеведите в България.

Петко Огойски е един от хората, които описаха страданията по време на комунистическия режим. До сетния си час работеше върху нови текстове и създаде безброй статии, разкази и стихове. Най-известните от тях са: "Записки за българските страдания“, кн. 1,2,3. ; „Българска кръв“, изд. 1971 (стихотворения), „Шепа земя“, изд. 1971 (стихове и разкази)

Поклонението ще бъде на 24.01.2020г., от 11ч., в църквата на софийския кв. "Чепинци".

Бог да го прости и светла да е паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
3
 
! Отговори
9 преди 4 години
И как след толкова мъчения е доживял до 91 години !?
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До ИванДа учиш в Софийски университе,след като си бил съден по политически причини и си лежал в Белене,в онези времена означава,чи си бил тясно свързан с номенклатурата и си слугувал на ДС! В последното не виждам нищо лошо-човекът е направил избора си,но го помня с пламените му речи срещу онази система,на която практически и слугувал и се е възползвал!
15
0
 
8
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 4 години
До House M. DЯвно си част от гей-дружинка за да знаеш такива подробности!Комунист не може да плаче за репресирани от него хора, така че не можеш да плачеш за Огойски!Плачи за Стефан Данаилов, Благовест Сендов и агента на ДС организирал фалитите на банките Тодор Вълчев!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Надежда ЕднаТочно така е. След падането на всяка власт репресираните от нея се увеличават лавинообразно. Така и активните борци против капитализма навремето се удесеториха за 20-25 години. Позната родна картинка.
13
4
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега #12, не прощавам на атеисти. Особено на тези, които са предавали на смърт почтените хора. Вижте долния ми коментар.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да почива в мир. Бог да го прости. Никакъв комунист не е. Писател. Познавам го лично. Може и роднини да сме. Аз също съм от Огоя.
11
3
 
12
 
! Отговори
Надежда Една преди 4 години
О всеки ден очаквам с трепет да прочета 'Почина Бойко Борисов' ама не ще да п.у.к.н.е банкянският негодни.к!!! И той е страдал от комунизама, да ляга и той да м.р.е. то почти не остана бече някой който да не е бил репресиран и борец с/у
10
16
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Истинското му име е Петко Геоегиев Михайлов. Огойски е псевдоним, който той си избира, след като се присъединява към гей група за убийства на невинни граждани. Като агент на Партийна сигурност е съсипал живота на хиляди българи. В затвора е изпратен за да доносничи за затворниците. Неграмотен, той е приет в СУ след обаждане до ректора от страна на Партийна сигурност. За този *** ли трябва да плача?
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8A кой го е вербувал, името?
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Също така е и агент на ДС с агентурен псевдоним Рилски.
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Колко клишета, направо ме заболя главата. Неслучайно Иво Христов каза за 80-те %, всички българи са толквоа плоски и първични в разсъжденията си....
6
4
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
хахаха петко... сега ще те погребат сегашните велможи... т-ъ-п.а.к........
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до2. иван. Прехода започна с фал. Тръгна бавно, бавничко . Та забравихме на къде вървим. За това караш кола за 1000лв. Нито осъдиха Живков нито се направи декумонизация и лустрация. Модела е като в Москва олираси взеха пари и приватизираха държавната собственост. А това е със знанието и решението на БКП - БСП. И тези който можеха да направят прехода бързо Останаха на власт седем месеца.
4
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванПокрай тебе минава кола за 100000 лева, собственост на виден партиен дрогар, скрил на съкровено място ЧЕРВЕНАТА СИ ПАРТИЙНА КНИЖКА, и понастоящем добре облечен "бизнесмен", назначен от Партията!Никога не го забравяй това!
3
10
 
20
 
! Отговори
До Иван преди 4 години
Посочи и какво образование имаш преди да се жалваш.Човека е учил в софийския и е бил редактор на вестник когато тези нища са значили нещо.
2
24
 
33
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Аз ще издам 10 книги за репресиите от капиталистическия режим, как карам кола за 1000 лв., а покрай мен минава кола която е 100 пъти по-скъпа ! Как едва свързвам двата края ! Как разпродадоха държавата ни ! Колко ли мога да изпиша за моите страдания !
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толко ли е трудно да се намери една снимка на човека?