Политици и общественици се простиха с Благовест Сендов

Известният политик почина на 87-годишна възраст
23 яну 2020 12:42, Красимир Ангелов
46

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Политици, общественици и хора на изкуството и науката се простиха с големия български математик и бивш председател на Народното събрание академик Благовест Сендов.

Още по темата
Поклонението се състоя от 11.00 ч. в сградата на Народното събрание на на пл. "Княз Александър I" №1 (бившия Партиен дом).

Да се простят с него дойдоха настоящият председател на Народното събрание Цвета Караянчева, както и бившите лидери на парламента Цецка Цачева, Михаил Миков, Огнян Герджиков и Борислав Великов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Йорданка Фандъкова също присъстваха на поклонението, заедно с дипломати, хора на изкуството и науката.

Математикът, общественик, политик и посланик почина в неделя на 87-годишна възраст.

Акад. Благовест Сендов е роден на 8 февруари 1932 г. в Асеновград. През 1956 г. завършва "Математика" в Математическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”, в периода 1960-1961 г. специализира в Московския държавен университет, през 1964 г. защитава кандидатска дисертация, а през 1967 г. докторска дисертация. През 1968 г. е избран за професор по изчислителна математика, през 1974 г. - за член-кореспондент на БАН, а през 1981 г. за академик.

Акад. Сендов е най-младият доктор на науките, най-младият професор и най-младият ректор на Софийския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
7
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Комунизмът е супер!
29
3
 
5
 
! Отговори
dyrta преди 4 години
До ВасилевЖивотът и преди и сега е кой както си го направиИ на който му стиска!!!Сухо дупе,риба не яде
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВасилевСтанахте ли по богати??? - абсолютно!А по умни??? - 100%А по свестни??? - определено!А по съвестни??? - разбира се!А по солидарни??? - и още как!А по истински??? - без съмнение!А по човечни??? - многократно !А по смирени??? - явно е, че да!А по борбени??? - във всеки случай!А по големи българи??? - пъти по-големи!А селяни прости??? - НЕПрочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2020/01/23/politici-i-obshtestvenici-se-prostiha-s-blagovest-sendov.436867#comment-newest
27
0
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
Но не ви е страх да карате кола, вероятно. Защото я карате по навик вече. Имате двигателна устойчивост. А за мозъка, за абстрактното мислене нямате практика, нямате сигурност, защото не го ползвате.
26
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВасилевИ кое в живота ни е ад, селянин проС?Имаме 100 пъти повече от вас дъртофелниците съществували преди 1989г.
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26В нашето покъртително състояние, когато половината от населението не знае таблицата за умножение или, ако уж я знае, при всяка елементарна сметка посяга към калкулатора...Мен лично когато сбърках баща ми ме шамаросваше здраво.В 5-ти клас ме наби защото имах 5 на класното по математика.Нарече ме двойкаджия и ме пита дали ще повтарям.До ден днешен ползвам калкулатор, защото имам някакъв страх да не сбъркам и да няма някакви последствия от това.
24
3
 
7
 
! Отговори
До Бойко! преди 4 години
Бойко беше ли там, за да видиш към къде си се запътил?
23
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо го пишете политик? Той е първо математик. Най-младият доктор на науките у нас по негово време. Сегашният доктор на науките е като ниво дипломант (завършващ висше с дипломна работа) по социалистическо време. Никакво научно звание не е сега, а образователна степен. Преди се е изисквал съществен принос в съответната област. И званията бяха редки. Съвременните преписвачи и комбинатори на текстове са в други измерения. В други мъглявини....
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нашето покъртително състояние, когато половината от населението не знае таблицата за умножение или, ако уж я знае, при всяка елементарна сметка посяга към калкулатора, е фикция да се очаква, че същата тази маса има ментално състояние, способно да оцени който и да е светъл ум.В настоящото ни технологично общество министрите на образованието са възможно най-мижавите екземпляри в правителствения взвод.
21
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас и баба Цецка като представител на видно комунистическо семейство се е наредила и тя заедно с другите съратници около нея...
20
17
 
23
 
! Отговори
Василев преди 4 години
По време на диктатурата на Тодор Живков, БАН и българското образование беше на почит, колкото и негативи и хибридни статии да се пишат от ционистите!!!Животът е жесток, селяни прости!Вие сега сте по-прости, и живота ще ви бъде ад!!!Вие паднахте в неравна борба от ционистките банки и корпорации!!!Единственото спасение е да бъдете добри и дисциплинирани слуги на международния финансов и индустриален ккапитал!Селяни прости, май сте по-прости, отколкото аз си мислех!???Агент Били Зоуи!ЦРУ!!!
19
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да скачат в трапа всичките!
18
9
 
16
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
Тоя не беше ли председател на народното събрание по "хубавото" жан виденово време.
17
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости!
16
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До всички нискочели скудоумци, пишещи против големия математик:Големите са високо, високо, високо. И имат за всички.Сега имаме нужда от дейни умове като него, но тресавището на вашата войнсващата посредственост ги засмуква надолу.
15
6
 
26
 
! Отговори
Дядо ви преди 4 години
Преди бяха доносници, крадци, разбойници, неграмотни, циг ани,..... Сега всички тези ги наричат "демократи"
14
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професори и подобни титли с който се кичат не ги признават никъде извън България.
13
7
 
20
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Селяни прости, знаете ли на колко е равно 6х5!!!???30 години , след диктатурата на Тодор Живков!!!Станахте ли по богати???А по умни???А по свестни???А по съвестни???А по солидарни???А по истински???А по човечни???А по смирени???А по борбени???А по големи българи???А селяни прости???Селяни прости, вие сте валат!!!Агент Дийн Хейзъл!ЦРУ!!!
12
2
 
13
 
! Отговори
Тъп преди 4 години
До АнонименАко една държава може да бъде съставена от ци гани и неграмотни, действайте. Тук българин няма да остане.
11
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТочно той персонално не знам как е "съсипал" България. Съсипа я цялата номенклатура плюс разни сервитьори и щангисти от времето на соца, всичко това координирано от разлагащата се ДС. Единствено беше председател на НС през 90-те години.