Повече отпуск за непушачите: Дискриминация ли е това?

Пушенето е проблем на работното място, смята Милен Михов
24 яну 2020 09:20, Красимир Ангелов
188

ВМРО предложи два дни повече платен отпуск за непушачите, като с тях се цели да се даде право на работодателите по свое усмотрение да дават повече почивни дни на служителите си, които не пушат. Очаквано, предложението предизвика много дискусии в обществото.

Още по темата
"Очевидно пушенето е проблем на работното място. В тази посока има няколко аргумента - да се стимулира здравословен начин на живот, на второ място да се превърне този въпрос в справедллив подход към работещите", заяви депутатът от ВМРО доц. Милен Михов в "България сутрин".

Журналистът Георги Лозанов пък коментира от своя страна, че с подобни промени продължава мощната дискриминация на пушачите.

"Пороците са част от хуманизма. Животът е сложно нещо и хората чрез тях, по един или друг начин, се опитват да намерят комфорт за себе си. Не трябва да бъдат санкционирани за това нещо постоянно", допълно той пред Bulgaria ON AIR.

Михов отрече, че пушачите ще бъдат дискриминирани и поясни, че просто работодателите ще имат законово право да стимулират добрите работници с платен отпуск.

"Добрият работник се измерва не по това дали е пушач или не. Има дейности като интелектуалната, които се стимулират за много хора от това да запалят цигара", каза още Лозанов. Според него се влагат много средства, за да се ограничи пушенето и малко, за да се намали негативният ефект от него.

В студиото на "България сутрин" депутатът от ВМРО посочи, че все още не са провели разговори с другите парламентарно представени групи за това дали ще ги подкрепят, а от работодателите очакват подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 4 години
Нека тези които пушат да пресметнат колко пари са дали или ще дадат ако пушат 50 години по 2 кутии на ден при цена на кутия 5 лева.Ами ако в едно семейство пушат и двамата съпрузи?Пушенето създава бедност разберете го.Спрете да пушите и за тези пари си купете друго и живейте щастливо и независими от никотина.
173
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 4 години
Когато служехме в казармата ако пущищ- почиваш,ако не пушиш няма почивка.Много пропушиха там.А иначе в Япония пушачите получават 6 дни по малко отпуск.
172
0
 
4
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Разбира се, че е дискриминация.Ето част от определението: ,,Дискриминация има тогава, когато е налице официално или неофициално разделяне на индивидите в отделни групи по някакъв техен общ признак, при което им се дават или отнемат дадени права, задължения и възможности, според групата към която принадлежат. Отношението към индивидите от различни групи трябва да е различно, неравноправно и нерационално.,,
171
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, всяка форма на отнемане на равни права с останалите по признаци като пол, религия, раса, интереси извън работата, месторождение и т.н. е дискриминация. Това е определението на думата според тълковния речник.Пушиш или не е избор като тоя да си пол номер 37 примерно, за което пък цяла конвенция има да не се дискриминира човека.
170
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 152 Сашо,Хмм... В старата фирма всички ревяха, че повечето време пия кафе до офиса или се шматкам. В същото време бях с най-големите повишения на заплатата и примерно 50% над тази на тези хора при същата позиция. Но пък бях сам на проект при екипи по 10ина на другите и странно при мен нямаше изостанали задачи и всичко ново излизаше за дни, а не месеци. Шефовете само се смееха на воплите и казваха "Той няма задачи и защо да стои?"Има ли значение колко време си на бюрото или е ИЗРАБОТЕНОТО?
169
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да увеличават отпуската с два дни, да увеличат заплатата на непушачите с 2000 лева.
168
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отпускате е за да си починеш от работата. Не виждам връзка между това колко работиш и това дали пушиш. Може по цял ден да не свършиш работа за пет стотинки, но да не пушиш, и затова, виждаш ли, да си почиваш повече. Няма логика.
167
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има добра основа за развитие в предложението. Работила съм с пушачка в смяна. Две, където сме взаимозависими. Ако едната го скатава, другата го отнася. Е, аз бях другата. Знам какво са изработиш на друг половината му надница. Малко са съвестните пушачи, които не вредят на трудовия процес в страната на тарикатите.
166
3
 
4
 
! Отговори
ъъъъ - аааа преди 4 години
ХА ХА ХА ХА ХА какви хора има в парламента!!!!Това нещо от ляво направо ме разби -УЖАС-!!!!!!
165
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предложението е добро, но дните са малко. Принципно разликата между дните отпуск на пушач и непушач трябва да е средно 5 дни.
164
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отделят много време в приказки и пушене на цигари за разлика от непушачите. Продуктивността им е намалена от времето, което губят в пушене---Абе, хора, вие на вашето работно място каквото си искате ли правите? Обикновено работниците имат фиксирано времетраене на почивките на работен ден, в които може да се излиза, и то е еднакво за всички. Еднакво е и защото почивките не са част от работното време и не се заплащат.
163
3
 
19
 
! Отговори
:) преди 4 години
Тъпотата на това предложение дори не заслужава коментар. Интересно, обаче, какво друго се гласи за приемане докато насъскват хората да спорят на темата 'пушачи срещу непушачи'.
162
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е пълна безсмислица. Така или иначе давали само възможност, ако работодателят поиска да ти даде два дена. Той и двайсет може да даде, ако желае... Може да иска да му се вясваш в офиса, а само от вкъщи да си работиш. Защо искат само да симулират някаква дейност, която е очевадно смешна?
161
3
 
5
 
! Отговори
Черен хумор преди 4 години
Ex, ако можеше и да не ядем! То има хора, които не ядат, ама едва ли могат да свършат нещо!
160
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебелаците са много по-голям проблем. Да не говорим, че заемат повече място, а цените на имотите в топ локациите вече са над 2000 Евро. на кв. м.
159
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е доста добре. Повече хора трябва да се окуражават да не пушат.
158
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нашия офис почти никой не пуши, обаче като ударят по две бири в обедната почивка, следобеда им минава в дремене по бюрата. Двама пушачи има и двамата не близват алкохол и работят за четирима. Някак си са много по-концентрирани през целия ден.
157
3
 
20
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 4 години
Не е въпросът дали пушиш или не пушиш,а колко добре си вършиш работата.Работя с непушач,който се размотава по стаите,занимава се с клюки и изостава в работата си.Защот такъв човек, според ВМРО трябва да почива повече от един пушач,който в срок си свършва работата?
156
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всеки килограм наднормено тегло да се намаля отпуската с един ден, както и а всеки 100гр. алкохол, една бира, чаша вино, или килограм изядено месо. Пълен отпуск да ползват само веганите въздържатели олимпийски шампиони.
155
12
 
7
 
! Отговори
еколог преди 4 години
Идеално решение ! Пушачите също носят вина за замърсяването на въздуха и трябва да има и глоби