18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците

Семейството й било в шок, когато приела исляма
26 яну 2020 11:53,
585
18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците
Снимка: Нова тв

Две религии се срещат, сблъскват и преплитат в днешния къс разказ на Мария Йотова. А главният герой е едно 18-годишно момиче, което избра да бъде различно. Когато е на 16, Ниа решава да приеме исляма. Слагайки забрадка на главата си, тя си навлича проблеми и в училище. Започват консултации с психолози, а нейни съученици я наричат „терорист”.
Всичко започва, след като Ния се запознава с приятеля си във Facebook. Неговата майка е българка, а баща му – от арабски произход.

Когато Ниа приела исляма преди две години се оказало, че всички имат проблеми с видимите белези на нейната вяра - покритата глава. Преди това тяне е била отдадела християнка.

"Не мога да кажа, че съм била толкова вярваща, колкото сега. Не знаех какви неща трябва да се спазват", признава вече 18-годишното момиче пред "Нова тв".

Преди лягане се молела с чисто сърце за доброто на всички.

Срещнала приятеля си по Facebook и в продължение на 10 месеца си писали, но без да зачекнат темата за религията. Той й разказвал за семейството си - неговият баща е от арабски произход, корените му са от Пакистан и Сирия. Разказвал й за исляма, но не я пристискал.

"Аз съм на 18 и преди две години приех исляма. Някакси, просто изведнъж станаха нещата. Той ми ги обясни, аз ги приех", казва момичето. "Малко по малко един вид се вписвах във вярата", обяснява Ниа.

Тя вече не яде свинско, спазва постите на Рамадана. Моли се по 5 пъти на ден, понякога в джамията, понякога в дома си.

Семейството й е било в шок, когато Ниа обявила, че сменя религията си и приема исляма.

"Казаха ми, че още съм малка за тези неща. Мама също беше скептична, че може недай си Боже да ми направят нещо. Тя също е възприела, че в исляма жените са едни роби, мъжете ги мачкат, правят ги каквото си искат", смята момичето.

Ниа обаче не е съгласна, а настоява, че всъщност в исляма жената е на по-висша позиция.

Заради приема на исляма тя е загубила връзка с брат си. Той й казал, че тя е предала семейството си, християнството, родината. Отказал се от нея.

"Той също отправяше заплахи към мен. Той ми казваше, че 500 г. са се били българите и аз един вид забравям всичко това и загърбвам целия род, от който съм дошла", казва момичето.

Решението да сложи забрадка било лесно за нея. Гледала клип в YouTube и на следващия ден отишла на училище със забрадка.

Съучениците й също не възприели добре новият й вид.

"Не го възприеха много добре. Имаше хора, които ми се подиграваха, че съм терорист и може би ще направя някой атентат. Питаха ме "Защо си го сложила, махни го, не ти отива", спомня си Ниа. 

Тя настоявала, че както арабин може да бъде християнин, така и българка може да бъде мюсюлманка.

Нейна учителка също направила коментар за шала на главата й. Тогава я завели и при психолог.

Приятелят й бил против тя да носи забрадка на главата си, защото се страхувал, че нещо лошо може да й се случи.

Ниа носила забрадка около година, но наскоро спряла да носи, защото всички критики й влияят. Не мисли обаче да го свали в дългосрочен план.

"Мисля пак да си сложа шала, но това да бъде завинаги. Не мога така да го свалям или слагам, това е нещо сериозно", обяснява момичето.

Ния е категорична, че не е приела исляма заради приятеля си.
Признава, че го е открила покрай приятеля си, но не е само заради него.

Тя съжалява, че е наранила семейството си, но за нея Бог е по-важен.

"Не искам да се разделяме като етноси и религии, а искам да се обединим по-различните от тях", казва Ния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
396
1
 
1
 
! Отговори
ivan преди 4 години
колкото е била християнка толкова ще бъде и мюсюлманка, едва ли е чела корана
395
1
 
1
 
! Отговори
анонимен 1 преди 4 години
Това момиче е по глупаво от колкото съм си мислела преди.Това че обича да е в центара на вниманието не й дава право да лъже.Вярно че всички в учелище бяха шокирани от това че си е сменила религията но по скоро бяха любопитни да ли знае каквиги върши и какъв ще е резолтата от това.Обидите за които говори са поскоро от навикът й да се меша в чуждата работа и да създава проблеми межу съучениците си и учителите.Вънаги е била на всяка манджа меродия.Обидите са заради характера й не заради религията.
394
0
 
0
 
! Отговори
Фитотерапийка преди 4 години
Това не е просто забрадка, а някакъв традиционен модел техен типично ислямски. Вижте как има друг слой отдолу. Не съм сигурен това точно ли е яшмак!? Който знае да каже. Нещо ѝ е липсвало за да се впусне тая вече не толкова малка женичка. Но пък заради фес във фейсбук да се помюсюлманчиш...... ??? Едно време ми изглеждаше много жестоко какво са правели с колаборационистките франсетата - остригват главата и и рисуват свастика на челото и на площада да я огледат всички! Май е било ОК
393
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като за отказване от исляма наказанието е смърт, единственото решение за Ния, след като минат няколко години и се изправи срещу реалността, е помохамеданчването да се анулира. Основания могат да бъдат непълнолетната й възраст и фактът, че е била манипулирана и не е разбирала с какво се захваща
392
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ниа обаче не е съгласна, а настоява, че всъщност в исляма жената е на по-висша позиция."Значи Ния настоява в противоречие С Корана, който тя явно няма идея какво съдържа и където многократно се подчертава, че мъжът стои по-високо от жената. В този турски сайт не може да се цитира, но има няколко такива местаНия първо би трябвало да се поинтересува какво пише в Корана, после да дава мнение!
391
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупаво, глупаво момиче!!Да те видим след десетина години къде ще бъдеш
390
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мислещ"в библията също е казано да се носи забрадка но няма кой да го спазва"Явно не си чел Библията. Прочети я - цели части от нея са копирани в Корана. В Корана също не е казано нищо за забрадки, а само че облеклото трябва да е скромно. Забрадките са символ на женското робско положение и са измислица на деспотичните мъже, които са решили, че стоката трябва да се пази покритаНИЩО ЗА ЗАБРАДКИ НЕ ПИШЕ НИТО В КОРАНА, НИТО В БИБЛИЯТА!
389
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Интересно е че не се търсим истината а се водим от предразсъдъци"Аз лично не се водя от такива. Познавам добре и двете религии и литературата им. Ислямът има добри и благородни неща, обаче е крайно нетолерантен и жесток. Не е подходящ за хора мислещи, независими и индивидуалисти, каквито като цяло са европейците. Не бих препоръчал тази религия на никой европеец, ОСОБЕНО на жени Момичето е било манипулирано и тепърва ще разбира колко много се е минало
388
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мислещ"По света постоянно има хора които приемат или отхвърлят дадена идея виждане или религия но това си е техен избор."Там е работата, че НЕ е техен избор. Само един пример - християнин може да смени вярата си, ако реши, а мюсюлманин - не може, смърт! Защо, нали е негов избор?Виж колко християни са останали в мюс. страни, и колко мюсюлмани има в християнските. Защо?ЗАЩОТО ХРИСТИЯНСКИТЕ СТРАНИ СА ТОЛЕРАНТНИ, А МЮС. - НЕ! Защото ислямът е най-нетолерантната религия, създавана няког
387
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мислещ 429Айде сега манипулации! Ти се кахъри за исляма, който уж е религия на мира, обаче в Корана се призовава да се убиват друговерците. Много са страшни тези сури. В Библията няма такива призиви, така че не ми сравнявай двете религии!Да, всеки има право да вярва каквото си иска, но ако не пречи на другите! Ислямът пречи с това, че не оставя другите да вярват каквото искат. Няма по-нетолерантна, налагаща религия от исляма! Не може дори да има сравнение!
386
0
 
9
 
! Отговори
До мислещ преди 4 години
Тя на 16 е била немислеща
385
9
 
4
 
! Отговори
Мислещ преди 4 години
Нека си обясним нещата авторката на статията е уличила болна тема за коментариако погледнем всички други статии са с коментари около 100 По света постоянно има хора които приемат или отхвърлят дадена идея виждане или религия но това си е техен избор. Интересно е че не се търсим истината а се водим от предразсъдъци , нима Мохамед Али е станал терорист или по лош човек като е приел исляма или Кет Стивънс, или българите които живеят в гр. Казан и са мюсюлмани полоши хора ли ги прави
384
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито бръснат таралеж!
383
3
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Ние сме 175 в света по толерантност по отношение етнос , религия и др. ,даже македонците са по напред, няма в света еднонационални държави - например само християни е целия народ .
382
1
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Да напомня ли как почти веднага след Освобождението четири села турци сунити (прогресивният и светски клон на исляма) са избягали от гнета на Османската империя и са се заселили в Свободна България - в дряновския край? Потомците им още живеят там и жените не щат да чуат за забрадки и фереджета !!!.
381
2
 
17
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Арапските жени от десетилетия и векове даже се борят за свободата си, тая офца се самозаробва. Ама то всеки от мозъкът си пати... или от неговата липса.
380
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До sudoОТГОВОРЪТ НА ВЪПРОСА СЕ НАРИЧА - ЛИГАВЩИНА И МАЛКО БОЙ Е ЯЛА АМА НИЩО СЕГА ЩЕ СИ НАВАКСА С БОЯ ЗА ВСИЧКИ 18 Г
379
1
 
8
 
! Отговори
Ован преди 4 години
Умилително е да четем регулярно за рани мръсни чаршафи, които с бурките, джулабите, фереджетата, фесовете, *** и останалите си атрибути през сълзи на очи ни обясняват как това е религия на любовта и мира. И едва ли не тук живеят някакви нетолерантни зверове и злобни нацисти, които постоянно мачкат правоверните. Естествено никой от смешните ни журналисти няма да попита някой като това объркано момиче, какво се ще се случи , ако се появи по потни, къси панталонки и сандали в Рияд да речем :)))
378
1
 
9
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
До: "Мислещ" и "Гого"Между толерантност и глупост разликата е голяма! Въпреки това, колкото и да е странно се намират хора като вас, които ги бъркат тези понятия. Единствено се надявам да не ги бъркате понятията нарочно!
377
1
 
13
 
! Отговори
... преди 4 години
Всички атрибути на тази религия са като гей парада-"вижте ме, вижте ме", никой не ви пречи ни да се молите, ни другото, ама защо ни го навитате в очите?Още една проста тинейджърка, която скоро ще ревне, "помогнете ми"