Малките градове с по-скъпи храни? Конкуренцията определя цените

Друга причина за разликата в цените е логистиката
26 яну 2020 10:06,
41
Малките градове с по-скъпи храни? Конкуренцията определя цените
Снимка: Pixabay

Хората, живеещи с по-ниски доходи, в малките населени места плащат най-висока цена за хранителни стоки. Това се оказва съвсем логичен процес, който се дължи на конкуренцията и логистиката.

Специалистите обясняват по-високите цени в малките населени места с разликата в мащабите.

Още по темата

„Когато един търговец реализира големи обороти и продава много от дадена стока, той може да си позволи да формира по-малка надценка, което се отразява на крайната цена. Тя остава ниска и обратното. Когато даден търговец, особено в малко населено място, няма как да има голям оборот, нормално е неговата надценка да бъде по-висока”, посочи пред "Нова тв" председателят на Асоциация „Активни потребители” Богомил Николов.

Освен слабата конкуренция в малкото населено място, другата причина за разликата в цените е логистиката.

„Същата разлика може да се види и на по-голямо, държавно ниво. Много белгийци, например, ходят в Германия, за да пазаруват. Там цените на едни и същи продукти, в един и същи вериги супермаркети са по-ниски заради това, че Германия е по-голяма държава”, добавя Николов.

Според Комисията по стоковите борси и тържищата в Благоевград плащат най-висока средна цена за основни стоки като ориз - 2.40 лв. и сирене - 7.43 лв. Захарта, оказва се, е най-скъпа в Бургас, а най-евтина - в Пловдив. Разликата в цената на кашкавала между Хасково, където е най-скъп, и Силистра, където е най-евтин - е повече от 3 лева.

Когато попаднем на по-ниски цени в по-малкото населено място, експертите предупреждават, че също трябва да имаме едно наум.

„Понякога ниски цени могат да се постигат чрез компромис в качеството. Тоест, слагате повече вода в колбасите или слагате палмова мазнина в сиренето. Не може да очакваме, че сирене от 5 лева, ще има същото качество. Минималната цена, която отговоря на продукт с дефиницията за сирене, е около 8-9 лева. Но все още има много такива практики, при които стратегията на производителя е да приложи нереално ниска цена и съответно много хора се хващат на този трик”, обясни Николов.

Въпреки това много от потребителите предпочитат да останат на пазар в малкия си град. Защото към сметката добавят и горивото за път.

Избора си, обобщават експертите, всеки потребител трябва да формира сам. С ясното съзнание, че качеството винаги има цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конкуренцията НЕ определя цените в условията на връзкарска, кожодерска, шуробаджанашка стопанска действителност като тази в България в момента. Пазарните принципи отстъпват на безграничната спекула от страна на търговците на дребно. С други думи, основен фактор е ЛИПСАТА НА ИЗБОР - работил си до 9 вечерта и като отидеш в магазина не ти пука на колко завишена цена ще купиш храна, защото си капнал. Ако заплатите бяха ок, човекът отива до друг магазин, търесенто в първия намалява и цената пада.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
допълнение...Та... 30лв транспорт отиват за 2 каси хляб, 10кг сирене и т.н. Във верига биха били същите пари, но за цял бус от пълен със стока. След това идват отстъпките- 50хляба не ти ги продават на цената на 50000. Заплата на магазинер? 500лв при оборот 100 днес искат коренно различна надценка(дял от 3000 месечно) спрямо 1500 при оборот 50000.Та от такива неща идват разликите в цените. Просто малките ни имат големи отстъпки, ни зареждат с евтин транспорт, ни оборотът е огромен за разходите.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1,Не е до наличие на ферми проблемът с логистиката. Значи, логистични бази се правят до големите градове, защото там има най-много доставки. Така селата ще получат стоката примерно от областния град. След това идва проста логика. Нека вземем 3 села на 30км последното от града(т.е. толкова път да минеш през трите). Горивото е за 60км или около 7-10 литра. Има и заплата на шофьора и издръжка- 4 часа(500 заплатането- към 20лв), цена на буса и части... Транспортът става примерно 80/3 или към 30
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност и цените в малките магазичета в големите градове, вкл. и София, са приблизително на нивото на същите тези магазинчета в малките населени места. И в двата случая не разчитат на оборот, а на единични продажби.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е съвсем нормално за държавата ................., има ли още очудени!?
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В малките градчета няма промоции, стоката се хвърля развалена, но не се пуска на по-ниска цена. А цената е колкото в близкия голям град + разходите за гориво до там. Това на всички стоки, не само за храна. Затова вече се поръчва по куриер, или два пъти месечно се пътува до големия град "на пазар". По-бедните се считат за по-глупави и са винаги по-прецакани, а не заради търсене, предлагане, оборот и т.н.
24
5
 
2
 
! Отговори
Джуган от малцинства преди 4 години
Няма проблеми това българското човек ше го пратим на Чистота до 20години и ще ни лижете подметки шиВийибем жините и дицата ви щото сме под защита ний ц.г'уните на Хелзинското комитет.
23
2
 
13
 
! Отговори
бедайба преди 4 години
Мафията определя цените
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До магазинерТова е сентенция. Първата част, на заложения в нея смисъл, много рядко се забелязва в българските магазини. Влизаш в магазин, за да си купиш някаква стока със собствените си пари, но по погледа на магазинерката, започва да те обзема чувството, че тя те възприема като човек, който е дошъл да и иска пари на заем. Гледа те подозрително и чака ти да я поздравиш, все едно си й влязъл в къщата като гост, когото е длъжна да угощава.
21
1
 
19
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Някой по надолу много точно спомена за картелите, тука в бг АБСОЛЮТНО всяка сфера е с картелно споразумение , най големите *** сме ние хората че не можем да вземем връх над тази политика и система, абсолютно цялата власт, бизнес, здравеопазване и образование е насочени към това да цеди народа и нито една организация, нито един политик не работи за благото ни, а и народа е разделен , братя и сестри които се карат за наследство, комшии които си завиждат и правят мръсотии,колеги които злословят
20
3
 
10
 
! Отговори
магазинер преди 4 години
Уважение всекиму.Кредит никому.
19
3
 
20
 
! Отговори
Къде е конкуренция? преди 4 години
Къде е конкуренцията като от големите вериги си договарят с корпоративните търговски представители отстъпки, които в малките магазини не се предлагат. Пример: договаря се цена(направо се извиват ръце спрямо клаузи в договора) от 70 ст. на масова бира, която навсякъде е 1.10. Как да съществуват малки магазини? От селата се спуска малко и големо в града за да пълни багажниците на тънки цени. Така е с много стоки. Големите вериги извиват ръце на производството, а то кляка щот иначе губи позицията.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези дни в Москва се провежда фермерска изложба "Златна есен". Гвоздеят на изложбата е павилионът "Тиквени фантазии". Тук можете да намерите и да закупите всичко, каквото може да се произведе от тиква.
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МНЕНИЕЗа доктор си !
16
11
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Тези Цени на Храните и Тока се формират на база ДДС - В Туристическите Градове ДДС е 9% , в Другите е 20% .Това е като *Националната Лотария* и Държавното Тото .Кога ще избухне и този Скандал ?
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това води до струпване в големите градове и оттам следват всички беди. Претъпкан обществен транспорт, недостиг на вода и.т.н. Малко е нужно за да бъдат задържани хората по родните си места, но за това трябват нови, мислещи политици.
14
1
 
24
 
! Отговори
прИмоция преди 4 години
я виж ти конкуренцията бе била определяла цените на стоките в магазините и търговските вериги,а пък аз наивника съм си мислел че КАРТЕЛНИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ определяли цените на стоките на тази територия?!....особено в търговските вериги неееее няма картел в цените,а в малките магазини не си слагат надценката,че да си избият разходите от наивниците,кой кредите,кой любовница,друг магазинер нова джипка,друг круизи и те така......ама те обществото бая вече за мезе и подигравки го взеха!!!
13
6
 
2
 
! Отговори
ОТ 10 ДО 14 преди 4 години
*** ти в логистичен център работил ли си, ако не си не се изказвай панелен коментатор!!
12
0
 
20
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
.....ти кога си ходил скоро в Девин , Кричим, Каварна или Червен бряг. Ти там да не мислиш че гледат кокошки по терасите и прасета в мазите, а на покривите имат зеленчукови градини и не купувст нищо от магазините
11
2
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
ква логистика бе, ти да не доставяш риба от аляска.