Битката при Адрианопол: Калоян "обезглавява" латините

"Средновековна слава" разглежда битката от 1205 г.
27 яну 2020 12:58, Александър Попов
80
Битката при Адрианопол е поредното доказателство за високото военно майсторство, благодарение на което българските владетели превръщат страната в силен политически и военен фактор в Европа. Неслучайно сражението достойно си извоюва място в документалната поредица на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", като пример за едно от най-високите постижения във военната история на България.
 
Всичко започва през 1205 година, когато настъпилата политическа криза във Византия отново събужда интереса на водачите на Четвъртия кръстоносен поход към земите на империята. 
 
За да предпази страната в тази сложна обстановка, известният със своето дипломатическо мислене български владетел сключва уния с папа Инокентий  III, с която приема духовното върховенство и в замяна получава титлата "крал". Виждайки решителността на рицарите да получат това, към което се стремят на всяка цена, Калоян им предлага услугите си в замяна на дял от византийското наследство, но получава категоричен отказ.
 
Кризата във Византия се задълбочава, а Балдуин - избраният за  император на Латинска империя, поема потушаването на бунта в свои ръце. В резултат от поредицата разрушения, които прави, единствено Адрианопол остава извън неговото владичество. Отчаяни, бранителите на крепостта решават да потърсят подкрепа в лицето на българския владетел и я получават.
 
На пръв поглед, латинският император прави всичко по силите си, за да превземе крепостта - войските му обсаждат Адрианопол от всички страни, специални машини обстрелват крепостта, а други подкопават стените. За да подсигури войските си, нарежда създаването на укрепен лагер в близост до града.
 
Голямата българска войска, водена от Калоян и подкрепена от внушителен брой кумански съюзници разполага лагера си на предварително определен терен, редуваш прикрити от малки гори и хълмове височини, северно от латинските позиции. Преценил обективно ситуацията, българският владетел решава да направи клопка на латинците, като за примамка използва няколко отряда кумани.
 
Планът на Калоян влиза в действие на 13 април, когато група кумани атакуват конете на рицарите. Примамките успяват да привлекат вниманието им, но за кратко. Вторият ден в опити за увличане на врага обаче дава резултат. Латинската армия се втурва след своеобразното бягство на куманите и по този начин успяват да привлекат врага към заложения предварително капан.
 
Като прецизен стратег, Калоян разделя многобройната си, но не достатъчно добре снаряжена армия на няколко отряда, които разполага така, че щом попадне в клопката, противника да бъде обкръжен. Силите на дьо Блоа са първите подмамени и влизат в сражение с куманските отряди. Уверен в своята войска и без ясна представа за числеността на българската армия и нейните съюзници, Балдуин дава нареждане на войските си да тръгнат срещу съпротивата. Благодарение на добре преценения терен и ловко заложените по-рано капани, Българо-куманските войски успяват да затворят вражеския кръг и започват постепенно да ликвидират латините.
 
Когато част от успелите да избягат от смъртта рицари се завръщат в лагера, новината за поражението на латинската армия вече се е разнесла. 
 
Жофроа Вилардуен, ръководещ останалите в подслона войски, не се бави и веднага строява редиците си в бойна готовност.
 
Унищожили основните сили на вражеската съпротива, по нареждане на Калоян, Българо-куманските войски продължават да преследват отстъпващия противник. Така, около 18:00 часа същата вечер няколко отряда последователно нападат рицарите, но те не отстъпват строя си. Използвайки прикритието на нощта, Вилардуен нарежда на малката част останала невредима армия да се оттегли към Константинопол. Утрото е повече от слънчево и приятно за българската войска - вражеският лагер е празен, а земите по поречието на Тунджа и Марица остават под владичеството на Калоян.
 
Цялата история за една от най-внушителните и блестящи български победи, при която край Адрианопол "загива цветът на латинската армия, известна със силата на своите копия", както и нейната развръзка, гледайте във видеото.
 
Документалната поредица "Средновековна слава" е третият образователен проект на ЗАД „Армеец“ и сдружение "Българска история", в който чрез вдъхновяващи видеа се представят десет от най-великите победи във военната история на България. Майсторството, прецизността и вниманието, с което са създадени, ги превръща в невероятно допълнение към уроците в часовете по история и помощник в програмата на учителите. 
 
Ако искате историята да оживее пред вас, може да гледате вълнуващата поредица премиерно по Bulgaria ON AIR - всяка неделя от 16:30ч., в предаването "Операция история" с Росен Петров. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
док преди 4 години
До АнонименКуманите са играли важна роля при формирането на Втората българска държава. Т.нар Асеневци са всъщност кумански предводители, които даже си променят имената, за да бъдат признати от българите като водачи на "въстанието". Това са тримата братя Асен, Петър и Калоян , с имена Йоан-Асен, Теодор-Петър и Йоаница-Калоян. Не случайно и тримата са убити при заговори от Иванко, Борил и Манастър, последния е кумански предводител. Жената на Калоян, също участвала в заговора срещу него е куманка
69
1
 
2
 
! Отговори
чукундур с цип преди 4 години
До Анонимен 72А Калоян какъв е?:))
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ми покажете някъде или в някой средновековен ЦИТАТ да пише за кумани в тази битка,ще ви черпя,няма такова нещо и няма никакви кумани в тази битка!
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕдна католическа България щеше да е в Европа още 13 век.Щхме да имаме университети и култура на европа още тогава като поляци,чехи,унгарци.----------Даааа,бе,да ни горят на клади като Галелео Галилей,Джордано Бруно,да извършват мъчения над хората - Инквизицията,да изгарят разни неудобни на църквата хора,да горят книги и т.н.Не случайно православната църква антемосва западната църква,те са грешници,виж историята на Медичи - кръв,убийства,блудства,прелюбодейства с децата си и т.н
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До зззТракизма,както македонизма са новоизмислени приказки за ***,които да се хващат на въдицата и измамата,няма такова нещо,няма и тракизъм,но Аспарух заварва славянско население на Балканите и заедно воюват срещу Византия!Коренното население на Балканите са славяни.
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Никос ВертисНикос,ти не познаваш историята,цъкнах ти плюс,но латините не нападат Костантинопол през 1205 година,нещо си объркал,годината е 1204.Те разграбват като диви варвари града Зара,след това Константинопол,но вината за това има един алчен византийски император(мисля,че беше Алексий трети),който е искал да си върне престола след като са го изгонили и докарва дивите рицари на Балканите.Добре,че Калоян им разказва играта.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Балдуин не е плененБалдуин е бил пленник при българите,счупили са му ръцете и краката,за да не бяга,а накраяспоред Георги Акрополит,са му направили и черепа на чаша по българска традиция.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се извинявам,но при Калоян, България е била доста по-голяма като територия,това което показвате на картата са шменди-капенди!
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ми покажете някъде или в някой средновековен ЦИТАТ да пише за кумани в тази битка,ще ви черпя,няма такова нещо и няма никакви кумани в тази битка!
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ми покажете някъде или в някой цитата да пише за кумани в тази битка,ще ви черпя!Няма такъв средновековен източник,където да пише за кумани,това е измислено и прибавено от съвременни историци.Не можете да не измислите някоя глупост,за да унижите славната битка на българите, винаги се опитвате да принизите тяхната история с някоя измислена глупост.Нито за Манастър пише някъде,че е куман,нито за Асеневци пише,че имат нещо общо с куманите,това са съвременни измислици и глупости.
60
3
 
1
 
! Отговори
БОРИС ПОКРЪСТИТЕЛ преди 4 години
Единствените които са вдигали България отново и отново са тези които са имали нещо общо с България отпреди или след това във времената до сега... Преди келти, траки, годи са пазили тази територия от римляни/ромеи, после славяните от византийците, после и прабългарите срещу византийците, куманите(прабългарски род) възкрасяват отново втората българска държава и после славяните (руси) отново възкрасяват държавата, после пък сме отново в съюз със Германия(готите) през ВСВ...
59
7
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До ХмБългария се съвзема,макар и бавно,благодарение на политиката на Цар БорисIII.Съвземането обаче е кратко-прекъснато е от 9.9.1944г
58
5
 
3
 
! Отговори
Балдуин не е пленен преди 4 години
а е бил заловен и по заповед на Калоян веднага заклан на бойното поле. Това е свидетелско показание на един от рицарите който е участвал в битката и е успял да се спаси.'Балдуиновата кула' е глупава измислица на някой ***, която поради липсата на обективни историци в БАН (всички там са били и си остават руски мекерета, има и много рускини) тази лъжа дори се разпространява в българския фолклор.България разгромява Латинската империя в борбата за надмоще, а статията е съвсем повърхосна.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото Калоян е този който пленява Балдуин и заради това франсетата ни го връщат на ньоския договор -така че ако някой се блажи от Запада -да го знае .Не е бил пленяван дотогава крал на Запада -ние сме го пленили -и ако това иска някой да го знае -затова когато Стамболийски пита защо е такова решението на Ньой -французинът му показва Балдуин -Дали ние ще сме Калояновци или продажници зависи от нас
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е само Калоян ,а Ивайло а патриарх Евтимий къде са -те са предадени точно от тези които управляват
55
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На млади години, преди много години не съ изпусках..................Тази история как точно ни грее в момента, питам за един скелет?
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калоян е убит и сигурно е че един от свитата му го е продал-ние сме продажно племе и докато не спрем да бъдем такова -ще се затрием -натам накъдето ни водят водени от блясъка на парите
53
0
 
18
 
! Отговори
Хм преди 4 години
А няма ли да кажат нещо за латинското отмъщение 714 години по-късно?Става въпрос за Ньой!Тогава България е на практика унищожена и никога повече не се съвзема.
52
0
 
9
 
! Отговори
Никос Вертис преди 4 години
Първия Кръстоносен Поход е ПОВИК И ЗОВ НА ВИЗАНТИЯ..Оригинално е трябвало да бъде в Западна Армения , на същото място до езерото ВАН -- но 25 години по-късно след Манзикерт 1071 = 1096 г !Но се измества в Киликия , Леванта и Палестина !!А оригиналната целл на 4-тия Поход е --- ЕГИПЕТ, СИНАЙСКАТА ПЛАНИНА И РЕКА НИЛЛ !.НО заради 100-годишния алчен предател и убиец на ГЪРЦИ == ЕНРИКО ДАНДОЛЛО , ..ВЕНЕЦИЯ м заедно с ФРАНКИТЕ И Холландците -- нападат КОНСТАНТИНОПОЛИС !! в 1205 година .
51
0
 
18
 
! Отговори
повеейвпе преди 4 години
До Владимир Първий'Спор няма, щяхме да сме много по-добре ако ни бяха завладели латините а не турците'Спор няма - кръстоносците са причината за падането на Константинопол 1453-та година.Ако не бяха разорили града 200 години по-рано, Византия щеше да влезе и в новата епоха. Голяма част от богатствата са изнсени от Цариград от въпросния Енрико Дандоло и се намират във Венеция. Няма какво да се лъжем - всичко е за пари и религията е само прах в очите на простия народ.