Борисов в Полша: Да помним уроците на Холокоста!

Премиерът напомни за спасените български евреи
227
Борисов в Полша: Да помним уроците на Холокоста!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов ще участва в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау.

Заедно с държавни и правителствени ръководители от цял свят българският премиер ще отдаде почит към жертвите от един от най-мрачните епизоди в човешката история - Втората световна война. Тогава българският народ спасява над 48 000 свои сънародници-евреи, като не ги предава на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери.

"Щастливи сме за спасените и техните потомци, благодарни сме на спасителите - знайни и незнайни. В същото време дълбоко скърбим за милионите невинни жертви на Холокоста и тяхното страдание. Отдаваме почит и на невинно погубените животи на повече от 11 000 евреи от Егейска и Вардарска Македония", посочи министър-председателят Бойко Борисов при пристигането си в Полша.

Той бе категоричен, че трябва да се поучим от уроците на миналото, да помним и никога да не допускаме паметта за Холокоста да бъде изтрита или подменяна, и отговорът ни да е остро осъждане и отхвърляне на всеки опит за антисемитизъм.

По традиция на 27 януари световната общност се прекланя пред паметта на загиналите по време на Холокоста, както и на всички хора, станали неволни жертви на антихуманните действия в този период.

Тазгодишната церемония в Аушвиц-Биркенау има особено значение, тъй като основни нейни гости ще бъдат близо 100 оцелели жертви. Те ще споделят своите спомени, преживявания и ще припомнят на световната общественост за трагизма на Холокоста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
2
 
! Отговори
кубанская столица преди 4 години
Колко погибли жиды и колко русские? Ништо не е жалко жиди. По-добре спомените русские, ала не жиди.
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поляците са избили повече евреи от немците през Втората световна война.
170
0
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ-БКП преди 4 години
До Пианка Чофра Затуй готвач и даскал по руски управляват водите в България . Щото имаме кадри
169
0
 
0
 
! Отговори
Чърчил преди 4 години
Евреите са били преследвани и малтретирани навсякъде в Европа пък особено в Англия средните векове са избити до крак...чак по времето на Оливър Кромуел им разрешават да се върнат.... Което говори че холокост е имало и преди Хитлер но този на Хитлер е изключително жесток и циничен...почти цяла Европа е била против евреите което не и прави чест...
168
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Ок. 186 На почивка у нас идват и англичани и немци и скандинавци но не заради хубавата държава а заради евтините жени и алкохол...Капиши ***!!!
167
2
 
1
 
! Отговори
Пианка Чофра преди 4 години
Бате Бойко е нелик, колкото и да ги е яд от БСП- то.Те просто нямат читави кадри.
166
2
 
1
 
! Отговори
Ок. преди 4 години
За разлика от путинова Русия, ние имаме много по добра държава която руснаците много харесват и идват на почивка.
165
2
 
2
 
! Отговори
що ще Боко в Полша? преди 4 години
Нямало по-големи антисемити от руснаците. Хайде де. Навсякъде евреите са преследвани и гонени, заради алчността им и защото са престъпни измамници. Още през 15 век са изгонени от Испания и са се разселили из цяла Европа и най-вече в Турция. ХОЛОКОСТА ОБАЧЕ Е ДРУГО НЕЩО. Избивани са невинни хора, нямало е милост и към децата, като избиването е било методично, организирано по типично по немски педантичен начин. Така са действали нацистите и срещу славяните, срещу ***, срещу всички неарийци.
164
0
 
4
 
! Отговори
ОБИКНОВЕН УЛИЧНИК преди 4 години
КОГАТО СТАНЕ НАПЕЧЕНО ЗА МУТРАГЕНА, БЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ. И КАКВА РАБОТА ИМА ЕДНА ПРЕСТЪПНА МУТРА В ЧЕСТВАНИЯТА НА ГОДИШНИНАТА ОТ ХОЛОКОСТА. ИМЕННО БОКО И ПРИСЪДРУЖНИЯ МУ ГЛАВЕН ПРОКУРОР, НАЛАГАТ РЕЖИМ ИДЕНТИЧЕН С ФАШИЗМА. И ЩО ГО ДИРИ В ПОЛША, В ТОЗИ СЛУЧАЙ??? БЯГА, СТРАХЛИВЕЦЪТ МУ НЕДЕН. ПОМНИМ И НА 1 ви МАЙ, КОГАТО ПРЕД МС ИМАШЕ 30 000 ДУШИ, ТОЯ ПРЕСТЪПНИК ПАК БЕШЕ СЕ СКРИЛ В ПОЛША. БЯГАЙ, МИШКО СТРАХЛИВА И КРАДЛИВА. ДА ВИДИМ ДОКОГА. ТЪРПЕНИЕТО НА ЗАСПАЛИЯ НАРОД ВЕЧЕ СЕ ИЗЧЕРПВА
163
0
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
А ние помним тежките уроци на Борисов!
162
3
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
Вместо да цъкате минуси вземете да се образовате!Никой не мрази Русия, просто фактите от историята не трябва да се изопачават.Това, че в нацистка Германия е имало концлагери на смъртта в които са избивани милиони евреи, руснаци, поляци, дори германци и всички неудобни на режима на Хитлер не означава, че днес трябва да мразим Германия заради това историческо минало.По същата логика няма причина да мразим Русия, защото там също са избивали евреи.Просто се образовайте!
161
3
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
Чебурашка (с номер 175) е напълно прав/а.Напразно му слагате минуси.Първите погроми срещу евреи са започнали още в царска Русия.Самата дума "погром" добила международна известност като "спутник", "гласност", "перестройка" и "большевик" е от руски произход.По времето на Руската Империя е имало закон срещу евреите с така наречената "линия на уседналост", от която на евреите им е било забранено да се заселват постоянно.Сталин е арестувал жената на външния си министър защото е еврейка!!!
160
5
 
11
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Не трябва да ходим чак до Полша , за да кажем , че трябва да помнимХолокоста ! Същите извращения са правили нашите комунисти в Ловеч , Белене и още места в България !!! За какво отива Борисов толкова далече - тук, тук трябва да ходи Борисов - в Ловеч , Белене ...... !!! Защото в Полша само евреите са били унищожавани, а у нас истинските българи са били унищожавани по същия начин като евреите !!! Такъв ужас дори евреите не са изпитвали !
159
0
 
13
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Тоя пак дърдори глупости и заучени фрази в чужбина докато тук ври и кипи!
158
4
 
8
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Депутатите, които не са във ваканция, ще му гласуват вот на абсолютно недоверие, а той отишъл в Полша. По този случай, в България ще има обявеин 10 /десет/ дневни назионални празници.
157
1
 
6
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 4 години
Кака Лойко е много умна ..затва и го канят навсекъде по вселената....за протокола само -с мъжо си Поли ли е била там?
156
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
полша не признава че ссср ги освободи те обвиняват ссср виновни за втората световна воина както и украйна сменяват историята своите думи както и унас сменяват историята не сме били под игото на турците а бяхме съжители с турция.тези европеиски геичета всичко правят да не признават русия че са освободители тези държави ги освободи сащ и англия както и бгтова искат
155
13
 
2
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Няма по-големи антисемити от руснаците.
154
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А така да се сетиш, да поднесеш цветя на 9 Септември на паметника на българската и руската армия,които ни дадоха свободата?Защо само бягаш от българските празници?
153
1
 
31
 
! Отговори
майорски преди 4 години
България е новия Холокост.....3 милиона българи ...прокудени ит страната си .....2 милиона пенсионери ...гладуващи оставени с пенсий 300 лв ......вместо да гледа Холкоста в собствената си страна той се загрижил за евреите ......предател...не само той ами всички политици през последните 30 години ....унищожиха един народ ......България е по зле от палестина ......