Пешеходците имат права, но животът им е по-важен

Експерт: Неправилното пресичане е голям проблем през зимата
27 яну 2020 17:45,
16
Пешеходците имат права, но животът им е по-важен
Снимка: БГНЕС

Хората са изключително натоварени в ежедневието и неглижират своята безопасност. Заради това, че трябва да стигнат по-бързо до дадено място, те пренебрегват своя живот, като пресичат неправилно. Пешеходците независимо че имат право и предимство на пешеходната пътека, трябва да знаят, че техният живот е по-важен от тяхното право. Това заяви пред БНТ експертът от държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Росен Рапчев.

Още по темата

"Особено опасно е, когато възрастен пресича с дете на място, където не е позволено. Детето запомня, че там може да се пресича и когато отиде само на този участък, пресича без да прецени ситуацията и отчитаме много тежка статистика", допълни той.

И напомни, че инцидентите от октомври до януари са най-много, когато по-голямата част от денонощието е тъмна. Също така посъветва както шофьорите, така и пешеходците да не се разсейват, когато навлязат на пътното платно, защото така губят част от сетивата си. Когато е тъмно, е хубаво пешеходците да носят някаква светлоотразителна част върху дрехите си, когато са около пътното платно.

Много опасни са децата, когато се движат в групи. Важно е да говорим както вкъщи, така и в медиите, за да се научат. Велосипедистите са следващата уязвима група - те са по-малки, не се виждат, много често се движат в пътния трафик и минават от лента в лента, което е изключително опасно, каза още той.

Според него е важно не толкова да се повдигат пешеходните пътеки, а да има изкуствена неравност преди тях, защото е важно да намалиш скоростта преди самата пътека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Млад мъж върви по Раковска. В един момент завива рязко и тръгва бързо по пешеходната пътека без да се огледа и без каквато и да е индикация, че ще извърши тази маневра.При Павлово,жена се остремява към пешеходната пътека.Спираме.Тя също спира преди да стъпи на пътеката,вади телефона и започва да говори по него!В неделя,локалното на околовръсното при Икея,на 80 метра от кръговото с пешеходна пътека.2 възрастни жени на тротоара. В момента когато съм на 10 метра едната се хвърля пред колата!
11
1
 
3
 
! Отговори
Братчеда преди 4 години
До минувачДай да видим, колко ще те спасят правата ти, когато без да се огледаш изкочиш внезапно пред тон и половина стомана, която се движи към теб с 50 км/ч.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не съм длъжна да се оглеждам като сурикат на зелена светлина или пешеходна пътека. Шофьорите са длъжни!!!"Аха. Длъжни, не длъжни, нали знаеш практиката на съда? Сгазени 3-*** пешеходеца: 2 години условно с 3 изпитателен срок. Убити 6 пешеходеца, 4 години условно. Ти си пей кой бил длъжен и как нямало да се оглеждаш.Даже няма да те лежат, ами в три заседания и са забравили че са те прегазили като улично куче...
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПЕШЕХОДЕЦЪТ ВИНАГИ Е ПРАВ.ДОКАТО НЕ ГО УДАРИ КОЛА.
8
3
 
7
 
! Отговори
Сега! преди 4 години
Преди годиини, когато пешеходците нямаха права, произшествията бяха в пъти по-малко! Т.н. "права" ги направиха разглезени, невнимателни и нагли! Техните "права" противоречат на физичния закон Е=mV^2/2. Затова е по-важно да са внимателни и да не се пъхат под колите с правото си!
7
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
За всички ЗАПУЛЕПИ пешеходци и псевдо водачи на МПС - трамвая ИМА ПРЕДИМСТВО навсякъде!!!
6
6
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 години
Правото ми на пешеходец е = 0. Не съм длъжна да се оглеждам като сурикат на зелена светлина или пешеходна пътека. Шофьорите са длъжни!!! А вече и на велоалеите, начертани върху тротоарите, за да не ме отнесе някой *** с колело или тротинетка...
5
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Прав е човекът. Аз лично предпочитам да пресича неправилно било то на червен светофар или не на пешеходна пътека, когато виждам че няма коли, отколкото да пресича правилно когато има коли
4
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Пешеходната пътека издигната на 10 сантиметра от платното и със стръмен ръб, и няма как колите да не намаляват скоростта при пресичането и.
3
1
 
9
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Ако Пешеходците имаха наистина Права и законите се спазваха - нямаше да има нужда от такива статии.
2
1
 
10
 
! Отговори
7 преди 4 години
Ефикасни решения : Пред всяка зебра да има знак СТОП ! Изпитните комисии да са от Германия ! Най-ниската глоба да е 300 лв! За шофиране с употребен алкохол- лишаване от права за 10 години ! и т. н . И всичко ще се оправи на деня , веднага !
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко неправилно пресичащи пешеходци са глобени? Колко от наложените глоби ЕФЕКТИВНО са заплатени?Когато броят на глобените на глава от населението в България достигне до средностатистическите за ЕС нива и 100% от глобените заплатят глобите си (доброволно и принудително),тогава със съгурност ще се отчете намаляване броят на загиналите пешеходци.