Румен Христов: Валутният борд работи добре!

Изпълняваме изискванията на еврозоната, рутина е
Обновена: 27 яну 2020 22:49 | 27 яну 2020 22:49, Веселина Йорданова
22

Необходима ли е промяна на валутния закон заради чакалнята на Еврозоната?

"Мотивите на вносителя са свързани с едно изискване на Еврозоната. Ние изпълняваме поредното изискване, за да покрием наложените критерии. Това е нещо рутинно, то не бива да плаши българите", каза в студиото на "Денят ON AIR" лидерът на СДС Румен Христов.

Според него държавите, които са се присъединили преди нас в Еврозоната, договорили да стъпят на база на валутния курс, който е същият, какъвто е определен и в самото начало.

"Ние можем да изпълним изискванията, но ако има желание за преразглеждане на отношението лев-евро, можем едностранно да напуснем, ако не ни устройва. Българският лев не е надценен, валутният борд работи добре", каза още Румен Христов.

По думите на лидера на СДС, приемането ни в Еврозоната е най-значимото събитие след приемането ни в ЕС и НАТО. Той е убеден, че влизането ни е нея ще доведе до много позитиви.

"Няма да има драстично поскъпване, над 60% от сделките ни с ЕС са в евро. Дисциплината, която ще бъде наложена от ЕЦБ към българските банки, ще ги направи много по-стабилни. Ще имаме достъп до по-евтин ресурс, влизаш в клуба на богатите", изтъкна Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй допълни, че няма гаранция дали след 2-3 години няма да влезем в икономическа криза.

"Добре е да бъдем по-често под мониторинг, като не толкова дисциплинирана държава. Най-малко 2 години ще престоим в чакалнята на еврозоната, важно беше да стартираме", коментира Румен Христов.

Той даде за пример как Германия, Италия и Франция са се отказали от монетарната си политика.

Румен Христов изказа и мнението си за искането на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

"Президентът е особена фигура в българския политически живот. Той се избира пряко, от друга гледна точка - правата му са ограничени. Нека Конституционният съд даде тълкувание", заяви Христов.

Той посочи и виждането си за идеята за създаване на държавен ВиК холдинг.

"ВиК холдинг няма да реши нищо, не знам дали не се действа много прибързано и припряно. Пътят е да се върви към концесии. Нямайте опасения от концесионерите, те не могат да определят сами цената", коментира Румен Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
До опетковДа не забравяме жълтия Велчев, който при превалутирането на дълга спечели от 50-8- ст. на долар /при милиарди заем/. Няма да забравя какво бързане беше,защото долърът беше тръгнал да се срива с твърда тенденция. от 2,20 та до 1,40. Успяха да окрадат държавата някъде около 1,85-2лв./ 1$. Един дол дренки са , затриха народеца ни.
17
0
 
2
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен1 Да не забравяме все пак кои са специалистите по обиране на спестяванията на българите- скритите като партия крадци от БКП/БСП. Правиха го 1944г., после пак през 50 те, 60 те, после през луканово време 1990г, последно при Виденов.
16
1
 
9
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
На този лидер на СДС кой му плаща заплатата ? Валутният борд е създаден, за да спасява държави, който са във фактически фалит. Кое правителство на България емитгира облигационния заем от 16 милиарда лева ? Според мен, това е третото правителство на Методиев Борисов.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Ами то и нещо, което струваше 36 евроцента 1999 г. сега струва евро и 50!Така че логиката ти не е съвсем правилна.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пипнете ли Борда - заминавате си - с камъни и сопи, обаче!1997-*** ще е като приказка...
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приказки за лека нощ.
12
1
 
10
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 4 години
Как да приемеш за истина нещо от човек ,който мазно присламчи емблематичната партиякъм безожно корумпираният ГЕРБ.
11
0
 
9
 
! Отговори
св преди 4 години
Дано да е прав. НО някакси у нас живота така ни научи, че колкото повече се повтаря че за нещо няма опасност, толкова по - голяма е вероятността да се случи. Вече 2-3 ден се повтаря едно и също, че няма опасност за порда и обесценяване на лева. В която и медия да погледнеш и то все експерт до експерт. Дано да са прави и аз да не съм прав ...
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 9Е то същото.Цената на лева се държи от наличното евро-кантар!Ако вземеш от везната еврото ще се наколони само към лева.Като имаш лев кой го търси?Без валута лева е картия за подпалки.Примерно си чужденец с фирма в БГ и те напълнят с оборот в лева,банката няма да ти ги обърне в друга валута и кво ги правиш?Или обратно *** в чужбина с левове да правиш бизнес.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доларът и еврото също се обезценяват.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да обезценят лева. Искат еврото от валутния борд.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо което струваше 70 стотинки през 1999г днес се търгува по 3,00лв.Над 4 пъти или над 400%.Освен хора друго не изнасяме,а те като работят в чужбина пращат валута.Чисто мамтематически инфлацията и стойността на лева е 1Евро=3,95лева ако не е и повече.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С толко приказки по темата не е случайно, явно герб имат накакъв проблем с бюджета или дългове и са решили да обезценят лева и да оберат хората и да фалират държавата. На това мирише
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решили са да усвоят парите на валутния борд.
4
2
 
11
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Тоя толкова да не мога да го понасям. Е, вярно е, че имам и доста по- омразни политици от него, той по- скоро ми е към смешен ***... Един от онези, дето като го чуя, че казва нещо и вече съм се настроил, че то не е вярно или че е лошо за нас и искат да ни изклатят...
3
2
 
20
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Ей,не се е.бавайте и с малкото останало население в България,че ще изядете много здраво дърво!!! Да няма-,,олеле ,кво стана"?
2
2
 
17
 
! Отговори
ГОСТ преди 4 години
Това ми напомня за девалвацията на българсия лев. 1000 лева станаха 1. Сега се чудя на колко ще нагласят курса?
1
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще оберат спестяванията на българина!