Годни за военна служба и на 40! МС одобри, на ход са депутатите

Военни, навършили години, служат още, ако не са пенсионери
33
Годни за военна служба и на 40! МС одобри, на ход са депутатите
Снимка: архив, БулФото

Регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи, предвиждат промени на Закона за отбраната и въоръжените сили, одобрени от правителството днес.

Целта им е намаляване и преодоляване на некомплекта на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили и създаване на по-добри условия за развитие на старшите офицери, заемащи академични длъжности.

Предлага се увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.

Предвижда се възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред.

Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност (в същото или по-високо длъжностно ниво) за срок една година.

Прецизира се и разпоредбата на чл. 24, ал. 3 от Закона за военното разузнаване относно вида на правоотношението на директора на Служба "Военна информация", когато длъжността "директор на Службата" се заема от цивилен служител, съответно изрично се регламентира, че когато длъжността е определена за военнослужещ с висше военно звание, той е офицер от висшия команден състав на въоръжените сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето в казармата влизаха всякакви и излизаха променени и възмъжели, а сега в армията има повече жени и мекокитковци, отколкото мъже.
28
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Скоро - да се готвят и тия на 50 г., на 60 г. ...
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди бях на служба, дойде ми едно младо лейтенанче началник, със самочувствие като че е завършил кембридж, а той кашик, гола вода. В днешно време магаре да вържеш там става офицер. Извода е: който има акъл, не ходи в армията.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди гледаха да са по-млади и неосъзнати да им промият мозъка, сега като видяха какво е новото поколение, търсят осъзнати стари. Ако не стане някоя голяма криза, скоро никакви няма да има.
25
2
 
2
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
На 40 г си.......пръдльо! Боже пази ни!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм на 41 вече и не ме е страх от казарма, но да служа на тези тюфлеци Боко и Каракачанката, никога!Този мним патриот шкембе войвода, верно ли че не е бил в казарма?
23
1
 
9
 
! Отговори
Сенилни старци преди 4 години
Армията и сега се състои от пансионери,а с новите промени ще се състои от сенилни старци.
22
2
 
11
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До 15 и До 14Споко, и вашият ред ще дойде! Младите напускат България, *** е кофти да въоръжаваме, така че след 10-тина години в армията ще приемат и на по 80, при условие, че не се напикават повече от 2 пъти на ден!
21
1
 
14
 
! Отговори
Разгеле преди 4 години
Който няма средно образование и още не е навършил 41 г., да отслужи 3 години във възстановени Строителни войски!
20
1
 
13
 
! Отговори
БГarmy преди 4 години
Много вожд, малко индианец+супер стелт самолети и бойни кораби за лов на миди.
19
1
 
16
 
! Отговори
Старшинката преди 4 години
Джуджето Джамбазчо са се цани. Каквото е малко, розовичко как ще му се радват старите, несмазвани пушки. Страхотно ще си изкара, милото.
18
1
 
10
 
! Отговори
Старото преди 4 години
Старото ще го задържат още 1 година на "служба" за да посрещне новият набор от "зайчета", да изпрати своите бойни другари и да види как стават "старци" неговите новобранци;))) Той през тва време ша влачи мъдете по плаца, шъ бъде "почетен стол" в столовата и по цял ден шъ лющи махалки на сянка с вестник "Чук-чук";)))
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За един приятел питам щото не може да се оправя с нета - на 87 години е и още му става и оправя бабата, ще го вземат ли?
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време на толкова се пенсионираха
15
0
 
16
 
! Отговори
Алекси Колищърков преди 4 години
Вино иМезе,РаботатаОтидЕСтари ченгета или новоизлюпени деградета-алкохолици взели името на някогашните революционери и се представят за патриоти. Докопаха малко държавна хранилка и се видя какви воеводи са.
14
1
 
20
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Аз съм с предимство щото съм на 56
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм на 63 и съм готов да стана старшина на ротата или артелчик. Чакам оферта.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво,значи тези-1500 военнослужещи ще продължат да получават заплата и пенсия едновременно и тапите остават да блокират местата!!!Аз също искам заплата и пенсия г н.Каракачанов и имам 27 г.трудов стаж,няма незаменими хора......срамувам се от вас!!!
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В бой идут только старики!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво работат реално тези хора. Всеки ден 8 маса в някаква канцелария, толкова много хора.