Пускат електронни риболовни билети в продажба от 2021 г.

Цената му ще скочи на 30 лв., част от парите ще са за зарибяване
29 яну 2020 22:45, Анисия Иванова
16
Пускат електронни риболовни билети в продажба от 2021 г.
Снимка: БГНЕС

От 2021 г. любителите риболовци ще могат да си купуват риболовните билети по електронен път, каза във Велико Търново ресорният зам.-министър на земеделието, храните и горите Лозана Василева.

Тя отбеляза, че проектът е част от Програмата за морско дело и рибарство, а бенефициент е Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

С проекта на стойност 1,5 млн. лева ще бъде надградена и информационната система на ИАРА, според изискванията за въвеждането на електронно управление, посочи доц. Галин Николов, директор на изпълнителната агенция.

Двамата участваха в националната среща на Българската федерация на риболовните спортове, която се състоя във Велико Търново.

На срещата са били дискутирани въпроси, свързани с маловодието в язовирите и с рибните запаси, с промените в Закона за рибарството и аквакултурите, който не е променян от 20 години, както и за сътрудничеството между държавата и любителите риболовци за опазване на рибните ресурси и борбата с бракониерството, уточни пред журналистите Георги Михайлов, председател на организацията им /БФРС/.

Той отбеляза, че има нагласи цената на риболовния билет, която в момента е 25 лв., да бъде увеличена с още пет лева, които да бъдат събирани в целеви фонд за зарибяване на реките и язовирите.

От федерацията предлагат законодателни промени, според които юридически лица или фирми, които със своята дейност замърсяват водоеми с огромни количества умъртвена риба, освен да плащат глобите, постановени от МОСВ, да бъдат задължени да възстановят рибния ресурс в същото количество.

През миналата година са били купени 231 хиляди риболовни билета, което е с над 5000 повече в сравнение с 2018 г., отбелязаха участниците в срещата. Те са категорични, че колкото повече риболовни билети биват купувани, толкова повече средства ще има за зарибителни мероприятия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
лекичко и мекичко,другарите от герб-комунисти вдигат таксата на 30лева,сякаш,те ще ли да зарибяват,чудят се как да скубят,оскубания български народ.
10
0
 
4
 
! Отговори
мен преди 4 години
Няма риба във водоемите, няма абсолютно никакъв контрол, а вдигат цената на билетите?!
9
0
 
4
 
! Отговори
Koly kucia преди 4 години
ЛИКВИДИРАЙТЕ вецовете,тецовете и тем подобни.Те са най виновните за драстично намаляване на рибите и малкото вода в реките
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай хНапълно съм съгласен с казаното от теб с едно допълнение - от сдруженията да имат право да бият бракониерите, ако ги хванат "в крачка".
7
10
 
6
 
! Отговори
глоби преди 4 години
Тя държавата е длъжна да опазва животните във водоемите .В това число и да зарибява водоеми с риби .Парите трябва да идват от глоби на рибари !Палне на огън глоба 2000 лева!Пиене на алкохол и наркотици около водоема 5000 лева !Замърсяване с хартия и бутилки около водоема 5000 лева?Пикаене и сранне около водата глоба 10 000 евро .Ловене за снимка с риба глоба 5000 лева и затвор за извратените .Снимки с риби в социашните медии затвор 15 години за содомия .
6
5
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
Не мое всеки дет има билет да се счита за рибар .На запад не се ли грижиш за определен водоемНямаш право да ловиш в него .Пример рибар от Мюнхен не може да лови в Берлин.Минава курс три месеца с такса !Ако го вземе може да лови !
5
0
 
14
 
! Отговори
ряката отвори преди 4 години
Таман са научих до ловя риба и отровиха реката .Риба в Марица няма да има поне още 50 години.Освен ако не премахнат бентовете за да може да се качва нагоре .Сега рибата само слиза по течението но не може да се качи отДимитровград в Пловдив както преди когато имаше риба !Пичината е бентовете по реката да се премахнат бързо и неотложно .
4
10
 
7
 
! Отговори
шиби риби преди 4 години
Риболовен билет не трябдва да се купува без знания за рибите и закона !Маломерни риби се ловят масово на микро джиг и лайт спининг .Целенадочено ловят дребосък с малки блесни и микро примамки.Затвор за. рибари с повече от една въдица и продажба на риба .Да се задължават рибарите да зарибяват с минимум 100 рибки на година .Уловена риба под 50 сантиметра да се счита за малка и заибителен материал .Хванат рибар с над 10 кила риба директно да са глобява с 20 000 лева за риба
3
0
 
10
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Не съм виждал инспектор от години. Докато си седиш край реката минават поне 20 човека с парашути, мрежи, серкмета и се тръшкат че вече нищо не се лови. Последният ми билет свърши септември миналата година. няма да си взема нов докато не се оправят нещата.
2
0
 
6
 
! Отговори
хан Тервел преди 4 години
Тези билети важат ли за р. Марица ?
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А българската риба има ли я като елемент от менделеевата таблица? Ако все още не е вписана кога ще бъде? Питам за един щъркел хапващ жаби!