За сигурността на енергийната система - над 1.8 млрд. лв.

Кабинетът одобри бюджета на фонда за 2020-а
13
За сигурността на енергийната система - над 1.8 млрд. лв.
Снимка: архив, БулФото

Приходи в размер на 1.829 млрд. лв. ще бъдат събрани във фонд "Сигурност на електроенергийната система" през 2020 г. Това е предвидено в бюджета на фонда, одобрен на днешното заседание на Министерския съвет.

Близо 48% от тях (880 млн. лв.) се очаква да бъдат от продажба на квоти въглеродни емисии.

Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на "Национална електрическа компания" ЕАД, включително и за минали регулаторни периоди, произтичащи от статута й на обществен доставчик според Закона за енергетиката.

Предвидено е също така от приходите, събрани във фонда, да бъдат предоставяни премии на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща инсталирана мощност 1 MW и над 1 MW по Закона за енергията от възобновяеми източници.

Фонд "Сигурност на електроенергийната система" бе създаден през юли 2015 г. с цел покриване на разходите на обществения доставчик НЕК, произтичащи от задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени.

По закон във фонда се събират по 5% от месечните приходи от продажба на електроенергия на производителите и вносителите в страната, от таксите за достъп и пренос на електрическа енергия и природен газ, както и от достъп и съхраняване на природен газ.

Във фонда постъпват приходите от продажба на квоти емисии парникови газове, както и от цена "задължение към обществото".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Божков да пусне един.
11
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 4 години
като е ЧАСТНО,ЗАЩО държавата трябва да го ДОТИРА? аргументи точка ,по точка. защо ДЪРЖАВАТА не ме дотира и МЕН ?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко се плаща от потребителите. Нищо не идва даром.
9
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 4 години
сега рабрах ЗАЩО имаме в района толкова мноогоо ПЛАНИРАНИ АВАРИИ,като изключат и 5-ти и 6-ти реактор,ще станат още повече ,в съответствие с приетите ЕВРО ГЕЙСКИ стандарти.плащаме за електроенергия ДВОИНО ,веднъж за БГ ,второто за ЕС И ДЕПУТАТИТЕ ИМ .пенсиониране НА 100 год/-задължително
8
0
 
7
 
! Отговори
Q преди 4 години
А НЕКА СЕ РАЗБЕРАТ С КРАЖБИТЕ НА ТОК и вижте колко пари ще влезат в бюджета,крадне се поголовно по Запдана България ,бг -от 19.00 ч-6.00 ч,ромите по 24 часа в денонощието ! Ресторанти,хотели ,заведения,басейни.... всичко краде в тая държава ток Няма ли как да се разберат с тези кражби ?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще го ...ухаме, дами и господа, другарки и другари!!!!!!!!!!Е, няма да ни е за "сефте"!, то зора е дорде свикнеш....
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тц,тц, тц....Ся, ако наште "Меринджеи" си бяха направили калкулацията о време, днес щяхме да сме си осигурили енергийната сигурност!Как?Е, па вместо Белене, можеше да използваме готовата и подържана инфраструктура на АЕЦ Козлодуй и да закупим ЕДИН атомен енергоблок от 1 200 MW.С Пети и Шести блок, само от АЕЦ Козлодуй щяхме гарантирано да имаме 3 200 MW., - най-евтината енергия.Мъ, то "Едно е да искаш, друго е да можеш, пък трето и четвърто да го направиш!"
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези дружества нали са частни.Защо ние да им плащаме по 10пъти поддръжката?!?!?!
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цецконека я построят, ще ти поевтинее с +200% за първите 30г. После няма да си жив да видиш намалението с 20%.
3
1
 
8
 
! Отговори
Цецко преди 4 години
А за АЕЦ няма ли парички ? Досега да бяха я построили и тока да поевтинее.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ухаааааа ! Ще падне усвояване ! Спи народа управниците присвояват милиарди
1
13
 
2
 
! Отговори
По точно преди 4 години
За данък Русия