Майки срещу Сачева: Води ли министърът медийна пропаганда?

От "Системата ни убива" се обявиха срещу "Закона за личната помощ"
13 фев 2020 22:45, Петя Славова
19

Майките от "Системата ни убива" поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева, защото смятат, че тя води медийна пропаганда срещу тях. Те бяха подкрепени от БСП. Социалният министър пък декларира готовност за диалог.

"Майките са изключително обезпокоени, защото в края на миналата година за всички стана ясно, че една голяма група хора остават без лични асистенти", коментира депутатът от БСП Надя Клисурска в "Денят ON AIR".

Според нея, когато социалният министър Деница Сачева е заговорила по темата защо 13 000 лични асистенти остават на улицата, тя е говорила за Закона за личната помощ, който няма общо с този проблем.

Клисурска допълни, че услугите в домашна среда преди са се предоставяли по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а след това с постановление на Министерския съвет.

"Ние сме поставяли този въпрос - за необходимостта от разширяване на обхвата, защото голяма част от българските общини нямаха такава услуга. Подкрепям всеки един от страховете на майките на децата с увреждания, защото те извоюваха този закон за личната помощ", заяви депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR.

И отбеляза, че от бюджета са отпуснати 16 млн. лева за заплащане на услугите в домашна среда, но тази сума би стигнала едва за 2000 души.

Народното събрание прие промени в Закона за висшето образование. Те целят усъвършенстване на системата чрез въвеждане на модел на управление, базиран на прозрачност, отчетност и ясни отговорности.

"БСП подкрепи на 90% предложените изменения в закона. Действително неговата цел е повишаване на качеството на висшето образование, защото ако се сетим за рейтинговата система, която го оценява, ние сме на незавидни задни места", коментира Клисурска.

Тя добави, че от БСП са предложили увеличение на заплатите на преподавателите - съответно 2 минимални работни заплати за асистентите, 3 за главните асистенти, 4 за доцентите, 5 за професорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бре то не бяха майки то чудеса,не че защитавам министърката,но не може на всяко гърне мирудия,да ходят да си гледат децата
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до кога ще продължи репресията срещу българския народ или управляващите дебеловрати с голи глави мутри с държавна власт ще продължат и ще го превърнат в геноцит
8
10
 
8
 
! Отговори
Позитано 20 преди 4 години
Без подкрепата на БСП не може.Нека всички разберат колко сме справедливи и милосърдни.
7
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тест по вреве на бременност, който.показва над 90% дали детето ще е нормално струва под 100 лева, помощите са почти 1000 лева, значи за да се спестят тези 100 лева безполезните елементи на обществото искат дълги години не само тези.помощи а и лична прислуга. От държавата разбира се,защото работещите са виновни за плитките им мозъци.и големите им хралупи.
6
22
 
12
 
! Отговори
30 сребърника преди 4 години
"Майките от "Системата ни убива" поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева, защото смятат, че тя води медийна пропаганда срещу тях. Те бяха подкрепени от БСП."Последното изречение обяснява всичко. Без повече коментари.
5
14
 
18
 
! Отговори
Тези майки наистина преди 4 години
са нагли. Не стига, че сега вземат по 1000 лв да си гледат болните деца, а сега искат закон, който да гарантира гледането на тези деца до живот, да имали личен асистен пожизнено, защото майките като си заминели от този свят, децата им трябвало да се обслужвали от личен асистент!? Това не е ли нагло? За такива безпомощи си има специализирани заведения, а колко безпомощни стари хора има, за които никой не се грижи. Защо в Япония няма инвалиди?
4
4
 
9
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
Не може, т.е. не бива, вредно е, професор по ...логия да получава колкото професор по математика, медицина или друга ценна за обшеството наука.Иначе Фоклсвагените все ще подминават България.
3
20
 
16
 
! Отговори
пояснение преди 4 години
е как няма да са подкрепени от бсп, та нали те и "независимата" организират всички протести!
2
2
 
14
 
! Отговори
ох на баце преди 4 години
познавам персона която взема инвалидна пенсия а от 2 години е робиня в Германия и бачка здраво,фашизъм в 21 век в лицемерна и фалшива Европа...няма институция която да я докопа..или вземат пари или ...загиваща и преяждаща цивилизация на *** и "безсмъртни" политици и бизнесмени...действителността е жестока...нов вид фашизъм
1
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доячките на държавата с инвестиция от една тениска взеха много пари. Апетитът идва с яденето.