Можем да купим два медицински хеликоптера с европари

Мярката за въздушните линейки ще бъде отворена през март
19
Можем да купим два медицински хеликоптера с европари
Снимка: Dnes.bg, архив

Страната ни би могла да купи два хеликоптера за медицинско спасяване с 20 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Това стана ясно по време на днешното заседание на Комитета за наблюдение на програмата, председателствано от заместник-министъра и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

През ноември миналата година бе взето решение за осигуряване на финансиране за доставката на един хеликоптер, но разчетите към днешна дата сочат, че би могло да се доставят два, съобщиха от МРРБ.

Мярката за осигуряването на въздушните линейки ще бъде отворена през месец март, а Министерството на здравеопазването, което е бенефициент, ще има два месеца, за да подаде проектно предложение и да кандидатства за средствата.

Освен доставката на хеликоптери, с ресурса се предвижда и осигуряване на хангари, обособяване на хеликоптерни площадки в страната и покриване на цялата съпътстващата инфраструктура за експлоатацията на летателните средства.

Деница Николова обърна внимание, че досега у нас не е реализирана подобна мярка, като с подкрепата на ЕК се осъществява пилотен проект, който ще допринесе за цялостно покритие на държавата с този вид услуга. 

"Сега ще направим най-важната стъпка, в рамките на която ще осигурим основата като инфраструктура и покриване на административните изисквания. На следващ етап ние ще можем да надграждаме, доставяйки още техника", коментира заместник-регионалният министър. За тази цел могат да се ползват и европейски средства  през следващия програмен период. 

Така ще се подобри достъпът до медицинска помощ в труднодостъпни и отдалечени райони и спешна реакция при кризи, произшествия, бедствия, спасителни и донорски операции. И към момента МЗ може да обяви процедура за доставка на хеликоптерите под условие и готовност за стартиране на процедура за избор на изпълнител за доставка на техниката.

С финансиране от програмата предстои ремонт на спешните медицински центрове в страната, доставят се и нови линейки.

Комитетът за наблюдение утвърди и методология и критерии за подобряване на спортната база в 102 обновени по ОПРР училища в страната, собственост на Министерството на образованието и науката. С ресурс от 2,5 млн. лв. в тях ще могат да се доставят нови спортни уреди, да се изградят фитнеси на открито, да се създадат условия за тренировъчни дейности, строителство на нови спортни площадки и други.

Всички спортни съоръжения, които са изградени или предстои да се изградят с финансиране по програмата, ще могат да се ползват и от обществеността извън учебни план-график. Процедурата за кандидатстване ще бъде отворена през месец март, а срокът за подаване на проекти е два месеца.

Към Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" ще бъдат насочени близо 2 млн. лв. от ОПРР за внедряване на мерки за подобряване на безопасността на пътната инфраструктура в съответствие с националните и европейски приоритети.

Планира се изграждане на интелигентна транспортна система по първи, втори и трети клас пътища от републиканската пътна мрежа, обновени по ОПРР, с оглед намаляване броя и тежестта на пътните произшествия, засилване на контрола на движението и ефективността на пътното поддържане.

Внедряването на интелигентна транспортна система ще помага на водачите с ценна и навременна информация, чрез сензори, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци с променливо съдържание и възможност за засичане на скорост. Те ще са разположени в критични точки, определени след анализ, по главни пътища извън магистралите.

Зам.-министър Деница Николова информира, че изпълнението на ОП "Региони в растеж" е успешно. Към момента е договорен над 87% от ресурса й, който е малко над 3 млрд. лв., няма рискове за неусвояване на ресурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Линейките които доставиха на спешна помощ преди няколко месеца са обикновени бусове преработени и оборудвани с последно качество китайска апаратура.Господ да му е на помощ ако някого возят в такава линейка!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 млн лв струват 2 медицински хеликоптера, а МО е дало 44 млн лева само миналата година за охрана на изоставени сгради.Ей за малко да си усигурим не 2 а 4 ако *** можеше да мисли....Тази държава никога няма да се оправи.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е па що не купихме ф16 с европари,и уж щяха да са до 2млрда а излезнаха с 200-300млн отгоре, ми тва са 20 хеликоптера,теа щатите що не ни ги дадат бонус ся-20 хеликоптера,ако изобщо имат намерение да дават самолетите де,може просто да сме платили рекет,да не ни закачат докато нашите крадат,дотогава корумпирани ще са само приближените до русия
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 млн. 2 хеликоптера, значи с трите милиарда за F-16 щяхме да купим 300 хеликоптера.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не могат ли да използват F-16 за медицинска помощ в планините. Просто не мога да повярвам, че тия многофункционални чудеса на техниката, модел 60-та година на миналия век, не могат да се използват и за тази цел.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако с парите, дето пропиляхме за F-16, бяхме купили медицински хеликоптери и линейки, бързата помощ в България щеше да бъде перфектна. С толкова пари можеше тотално да се реорганизира службата за бърза помощ.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Ще ходим на лов с тях в резерватите!
8
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Маже и да не купим нито един.
7
0
 
7
 
! Отговори
F-16 преди 4 години
Е, за какво са ни медицински хеликоптери.Яхваме си F-ките, т.е. представата ни за тях описана тъй напоително от ГЕРБ и неговите *** и пикираме на Северна Македония... зер Божеството и на тях обеща закрила.Пък народа тука нека да си мре без пътища в планинските райони, без болници и лекари.Туризъм ли?Та нали лятоска на Шабла гърмяха самолети и ракети на НАТО в разгара на летния сезон.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе жалка работа, ако от ЕС отпуснели пари, ще има за мат'ряла, ако не, няма да има, и много важно от ЕС требва да отпуснат повечко пари та след леко окрадване да останат за въртолети
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А преди време за Пекинската патица Караянчева как се намери хеликоптер да я превозите до София след катастрофата?
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за какво ще ги вземате да са вози Менда и Валери!?
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демек, ако отпуснат пари от ЕС че вземем, ако не няма, е добре де тия 25 млрд. приходи в бюджета от данъци и всякакви такси за какво са ? срамота държаваа членка на ЕС, развиваща туризъм да няма медицински въртолети, една Хърватия с 4 млн. население има 6
2
1
 
16
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Баце може да вземе 4 броя ако не си купува самолет за певачките тигрите и мисирките
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов призпълни планът и вместо 1 ще вземем 2 хеликоптера.