Билетчетата в историята: Какво печелим и губим ли наистина?

40% от българите са си купували редовно лотарийни билети
Обновена: 19 фев 2020 07:31 | 19 фев 2020 07:09,
68

Лотарийните игри вече ще могат да бъдат само държавни. Това стана след влизането в сила на инициираните от "Обединените патриоти" и прокарани с решаващата подкрепа на ГЕРБ поправки в Закона за хазарта, които днес са обнародвани в "Държавен вестник".

Какво казват психолозите за този феномен и какво мислят хората за отнетата им надежда за бързо забогатяване?

40% от българите редовно са си купували лотарийни билети с надеждата за бързо забогатяване. Процентът е по-голям в по-малките населени места, където хората са по-бедни и животът по-труден.

"В социалните науки я наричаме култура на бедността или култура на гетото. Това е един възглед за света, според който нищо не зависи от теб и твоите усилия, безсмислено е да се планира бъдещото, тъй като всичко е в ръцете на съдбата и единственото, което можеш да направиш, е да извършиш този ритуал пред вездесъщия късмет", каза социалният антрополог Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR.

До скоро в павилион в бургаския квартал "Долно Езерово" са се продавали лотарийни билетчета или както казва Живка, продавала е надежди и мечти... и печеливши е имало…

"Tази страна отдавна отнема всичко на всеки. Интересното е, че всъщност играят билети през цялото време, а когато ги махнаха казват: добре че ги махнаха. Tова не мога да го разбера, това е някакъв парадокс абсолютен", категорична е Живка.

Психолози казват, че колкото повече несигурността в световен мащаб се засилва, толкова повече хората започват да вярват, че съдбата може да им помогне.

"Почти денонощно сме облъчени от реклами, които ни карат да инвестираме в материалното. Като най-бързият начин за стигане до това да си купя нещо е да направа това, което съседа от съседното село е направил...", смята психотерапевтът Боряна Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: тотолотариябилетчета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
И какво се промени? преди 4 години
Лотарията, билетчетата си остават същите.Само дето парите няма да ги вземат Божков и служителите, а ще го крадат чиновниците.ОпппсссРазликата е, че Божков явно е спрял да дава на ГЕРБ, пък чиновниците... те са си на ГЕРБ.Ликувай народе - тоталитаризма на Боко надхвърли този на БКП.Частна собственост ли, инициатива ли... само ако нямате печалби. Има ли печалба ГЕРРБ ще ви вземе бизнеса
44
1
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Спомняте ли си го оня от родопите с болно дете, събираха добри хора дарения .Грабна 100 бона от билет и за 3 месеца ги пръсна за джип ТАТА за 5000 той платил 40 хил и 10 хил дал за шофьор понеже нямал ШК ..Останалите 50 к за пукница и комар . Такива хора въобще НЕ заслужават да имат пари !
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво не ви харесва бе? Попитах в Белгия забранени ли са бързите лотарии? Ще ми отговори ли някой или ще се прави на светец? Изведнъж светците станахме много а всъщност толкова неща ни се искат но не ни стиска. И изглежда най - много на тези които най - много вият. Като отец Фроло в "Парижката света богородица" Най - големите светци всъщност са най - големите грешници. Има толкова примери. А на мен ми беше все тая. Защо за някого тази лотария стана проблем не знам. Продължавам да се питам.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43Много сложно, повечето хора не са завършили математика. Дори откровено я мразят. Не всички имат желание да решават математически задачи. хазартът може да е грях, но никой не те вкарва в него ако ти самият не го поискаш. Страхът е грях защото кара хората да стават тесногръди. А тука някакъв търкал в Белгия. Отказал се защото не печелел и изведнъж получил осенение че не си заслужава. А ако беше спечелил? И там лотариите забранени ли са?
41
1
 
2
 
! Отговори
Хаджиев преди 4 години
Хазарта е грях може само томбола между колеги на коледния купон с награди: книги и картички за дарения ...
40
4
 
2
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
В Белгия търках първите дни въреки че знам че шанса е малак просто от скука с е нищо не хванах ,но след като взех заплата разбрах, че има по прияни начини за разтоварване....Тук и работещия е беден (1/3)и освен да пие на улицата и да поиграе кумар с талони няма нито кинти ,нито къде.Няма нормален топъл комплекс с басейни,зали за спорт,няма клубове за хобита - на достъпни цени -нищо няма освен казина и дискотеки с бутилки по 100лв за бр. и то в областни градове, но за тях трябва бърз кредит...
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами има начин всеки месец да си докарваш добри пари от хазарт, но не с талончета, а чрез залагане на спорт. естествено, трябва да си много добър, малко го постигат, но има такива хора. много по-лесно е да изчислиш резултата на един мач, или броя голове, и да спечелиш, отколкото да спечелиш от талони, залагането е умствена работа, талоните - чист късмет, и то съмнителен.
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами мисля че това бе шансът на бедняка да се усети на другото ниво - на богатия. Може и да не бяха много тези които печелеха, но дразнеха тези които губеха. И фактът че някои частни лица печелеха от този бизнес дразнеше тези които не можеха да се докопат до него. Тъпо е да разрешиш нещо а след това да го закриваш. Защо изобщо някой го разреши?Защото е мислел за хората? Ха -ха! Така става винаги когато нещо изведнъж започне да пречи на някого. Но е пак за сметка на хората.
37
15
 
2
 
! Отговори
Панталеев преди 4 години
Мизертната държава ни взе единственият шанс за забогатяване,след като е видно,че това няма как да стане със смешните заплати който получаваме.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До На хартиенитеС хартиените билетчета имаш условни вероятности. Ако печелившият билет въобще не е попаднал на мястото от което го купуваш, шансът да спечелиш е една кръгла нула дори да изкупиш всички билетчета. А при тотото винаги шансът е над нула.
35
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера гледах репортаж по Новините.Един дядка каза, че всеки ден дава по 5-10лв за билетчета.Умиращите от глад пенсионери ...
34
11
 
7
 
! Отговори
АнтиИдиотократ преди 4 години
Огледайте се наоколо, помислете трезво и ще разберете че всъщност нищо не зависи от теб и твоите усилия, безсмислено е да се планира бъдещото, тъй като всичко е в ръцете на съдбата и/или на (не много известни) хора, които които те манипулират, всъщност направо ти управляват живота, без реално да можеш да се противопоставиш
33
2
 
20
 
! Отговори
На хартиените преди 4 години
билетчета хората вярваха повече,отколкото на излезлите числа от тотото,коитопостоянно са от типа 21,22,25,34,37,38-едно-две от една десетица,едно-две отдруга,обикновено съседни или близки и поне две над 32.По теорията на вероятностите-невероятни.Не че хартиените билетчета даваха истински шанс,но такова бе усещането.
32
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-много са спечелили, печелят и ще печелят тия, които имат достатъчно мозък, да не участват в лотарии в БГ, особено последните 30 години.
31
4
 
38
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
По малките населени места търкат най много билетчета защото са по неграмотни, а само един неграмотен човек може да си създаде илюзията, че може да забогатее от хазарт!
30
2
 
40
 
! Отговори
Аззз преди 4 години
Въпреки че очевидно е с цел премахване на Божков, който изглежда внезапно е станал неудобен за властта, това като цяло ще бъде за добро. Гледането на телевизия и ниското образование са ни огромни проблеми, защото възпитават *** и алчен народ. Търкането на билети беше просто един от симптомите на нашата народопсихология.
29
7
 
67
 
! Отговори
Тони преди 4 години
Това е най-смисленото нещо, което този кабинет е направил ! Тази лотария беше истинска проказа и гавра с населението, абсолютни нереални и несъществуващи печалби, хора, които за по 200 лева се излагат да лъжат по телевизионните екрани, прогресивно обедняващи пенсионери и бедняци, които в отчаяние търкат билетчета ! Една от най-големите гаври в историята ни !
28
6
 
6
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Бил ли си тука че да знаеш?Къв държавен монопол те гони?Навсякъде е пълно с казина ,зали за конни и футболни залагания, а вече в някои републики официално са разрешени и онлайн казината, аигрални машинки има във всяка квартална кръчма, пицарияесторант и така нататък.
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В какъв рай превърна Божков държавата ни. Милионерите растяха като гъби и то не къде да е, а по села и по паланки. Подгониха ми лекция за бедните. Убиха надеждите на хората. Къде без Черепа, плачи народе, оплаквай тежката си съдба.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От ГерманияСам не се чуваш какви ги плещиш. Как си представяш някоя пенсия, довчера търкала талони да влиза в казино с пазарска мрежа със зеленчуци и да ходи да хвърля зарова. Също се позаинтересувай в Германия дали не е държавен монопол хазарта. Държавен е, както и навсякъде другаде. Просто на Черепа му дадоха шанс да попечели някоя и друга годинка незаконно с тези игри. И трето, никой не може да осъди, защото е престъпник, освен незаконния хазарт, който провеждаше - убиец и изнасилвач