Вторият лекарски преглед - повече бюрокрация и излишни разходи

Намаляването на болничните дни ще увеличи административната тежест
20 фев 2020 17:37, Ния Христова
1
Вторият лекарски преглед - повече бюрокрация и излишни разходи

Намаляването на болничните дни ще увеличи административната тежест, която пада върху лекарите и комисиите. Това ще доведе и до финансова тежест при втори преглед. Плащането на втори преглед е по-евтино от изплащане на обезщетение още 20 дни. Темата коментираха Добрин Иванов, изп. дир. Асоциацията на индустриалния капитал в България, и д-р Галинка Павлова,бивш зам.-председател на БЛС, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Добрин Иванов отбеляза, че работодателите от години сигнализират за увеличаването на болничните листи и дните на временна нетрудоспособност.

"През септември предложихме реформа в изплащането на болничните листи и въвеждане на период на изчакване. Правителството направи опит за реформа през държавния бюджет, която бе остро разкритикувана и впоследствие оттеглена. То възложи на НОИ анализ на отпуските за временна нетрудоспособност. Той недвусмислено показа, че в периода 2010-2018 болничните листа растат с 50% при едни и същи ползватели, а с над 31% се увеличават дните във временна нетрудоспособност. Анализът предложи мерки за разрешаването на проблема - касаещи медицинската експертиза, работодателите и служителите", допълни той.

"В днешно време хората работят на повече от едно работно място. Не видях справка средно по колко болнични дни има издадени на един пациент за един и същи период от време. Няма как 50 човека от комисиите да стигнат до единомислие", коментира Галинка Павлова.

Иванов не пропусна да изтъкне, че при сегашната ситуация се дава максимален срок за възстановяване, което той смята, че не винаги е оправдано.
 

Според д-р Галинка Павлова трябва да се увеличи ресурсът за втори преглед.

"Внезапните проверки и контролът биха могли да бъдат само относно това дали се спазва режимът, посочен в болничния лист. Проверка на състоянието и дали то отговаря на написаното в болничния лист може да направи само лекар", подчерта още Павлова.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари