28 000 чужденци избрали да се лекуват в България за година

Германия започва да изпраща организирано хора на здравен туризъм у нас
22 фев 2020 08:30, Елка Василева
26
28 000 чужденци избрали да се лекуват в България за година
Снимка: архив, БГНЕС

28 000 чужденци са се лекували по желание в България през миналата година, като са съчетавали годишната си почивка с балнео, спа и уелнес процедури по предписание на своите лекари.

Част от тях дори са се оперирали у нас. Това пише „Монитор“, като се позовава на Министерството на туризма.

Нашата страна има потенциал да развива дентален и репродуктивен туризъм, както и да приема чужденци за лазерни операции (простата, очи), както и за пластична хурургия, увериха от ведомството.

Германската страна започва да изпраща организирано хора на здравен туризъм в нашата страна от тази година, съобщиха още от Министерството на туризма. Федералното сдружение на здравните каси (GKV-Spitzenverband) вече е добавило България в списъка на държави, в които могат да бъдат предоставяни услуги по превантивна медицина и амбулаторна помощ, като направените разходи на германските туристи ще бъдат възстановявани от техните осигурители, съобщиха още от министерството. Става въпрос за амбулаторно лечение, а не за болнично и се отнася до медицинска превенция, рехабилитация и се покрива от германските здравноосигурителни каси. От германска страна вече са одобрени 26 балнеоцентрове и хотели.

По информация на Българския съюз по балнеология и спа туризъм вече са записани и първите индивидуални пакети по превантивна медицина в курортните комплекси Св. св Константин и Елена и Албена.

Те са за хора на възраст 65+ с проблеми на опорно-двигателния апарат и освен процедурите имат нужда и от повече слънце за заболяванията си.

Целта е тази година са успеем да привлечен между 2000 и 5000 от Германия. Всичко зависи от бюджета за промоция, за да се стигне до лекарите и до крайния клиент, който да предпочете България пред Словакия например, заявиха от Министерството на туризма. Оттам уточниха, че в Германия има 109 здравноосигурителни каси, които вече са запознати с условията за здравен и медицински туризъм в нашата страна. Някои от тях вече предлагат конкретни оферти за своите осигурени.

Експерти смятат, че е изключително важно България да бъде презентирана на германския здравноосигурителен пазар, като целта е информацията да достигне не само до осигурителните институции, но и до лекарите, които да изпращат своите пациенти у нас.

Узбекистанци пък искат да лекуват ставни, неврологични и други заболявания с минералните води на България. Оттам вече има проявен интерес да бъдат изпращани пациенти с различни заболявания в български балнеосанаториум, като за това другата страна може да предостави здравни заведения за лечение на наши граждани. Това съобщи доц. Андрей Кехайов – президент на Югоизточноевропейския медицински форум и поясни, че от там искат да развиват освен здравен и медицински конгресен туризъм, допълни той.

Според доц. Кехайов таргетът на медицинския и здравен туризъм, който предстои да бъде развиван по-активно, трябва да бъде по-висок от досегашния на масовия летен туризъм, към който се насочват европейци средна ръка и дори под това ниво.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
панчо преди 4 години
западняка със слаб социален статут няма избор освен да идва у нас на по евтина почивка за сметка на качеството плащат доста по малко
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са чужденци,а нашенци!От тези, дето обичат от чужбина обширно да пишат за "мизерна" България, докато не ги заболи зъб или ги свие апандисит...
16
0
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
комшиитени в турция изпитват бумна западни туристи за пластична хирургияние можем да се развием във вуду магиите и врачките заповядайте на спа където след като се потопите в този басейн за 1 час после в другия за час и ишиасът ви ще изчезне дори още по добре ишиасът ви ще се прехвърли на някой от враговете ви а след това ще ви премахнем черната магия причиняваща ви главоболие и всичко на цената на 1 западна пенсионерска заплата
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропагандата на БСП че здравеопазването ни било лошо на пух и прах.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами що не си седят там като всичко е идеално ами идат у българия брето бива просто.тия ама тия джендергерберасти са уникалнимогат да изръсят всякяква пъ.пня
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българия ще се превърне в куба до 20 години.Това е един старчески дом нищо повече
12
1
 
8
 
! Отговори
Славчо преди 4 години
Чужденци се лекуват у нас ,пиянстват до безпаметност,ритат камериерки в главата ,а български деца и обикновенните хора умират в болниците поради липса на качествени лекари ! Има нещо много сбъркано в нашето здравеопазване !
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само българите, които живеят са над 250 000 в Германия. Освен това да отидат да видят какво значи, санаториум в Германия. Не става само с минералната вода. Програмата е много богата има дори независимо от заболяването и психолог и групи за психологическа помощ. При онкологични заболявания отново санаториум, разясняване на правата им, и перуката дори поемат.
10
2
 
22
 
! Отговори
отвратитИлно преди 4 години
Алоу, Прокурора , може ли да провери как тея болници дето Източват здравната каса , ползват и държавно обурудване , Не приемат български деца , а И на частно трупат пачки от чужденци ?
9
1
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
На почивка ДА, но здравеопазването ни е под всякаква критика, затова събираме капачки!
8
2
 
4
 
! Отговори
брао преди 4 години
еми то те повече туристити са ликуат на слънчев бряг бйе, ликуват безплодие и незадоволеност, идват, опряяят ги яко или те упраат некви жини и после сичку точно, това йе важну за психологическото и ментално разивите на индивидь
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две думи, има растеж на туризма и медицината. Разбрахме. :)))
6
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Анонимен 1Много, ама много си прав.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия започва да изпраща организирано хора на здравен туризъм у нас - а българите отиват на организиран здравен туризъм в турция,да си пазарят лекарства,ей го жената днес отиде,на всеки три месеца отскача до там да заредим аптечката на тройно по-ниски цени
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да ви кажа какво видях преди година в един такъв спа център - на паркинга беше пълно с немски номера а вътре пълно с циклами, цели фамилии с по 6-10 деца. А иначе всичките ми познати като си дойдат и те това правят - процедури защото тук е евтино, само се чудя дали ги водят тях чужденци.
3
2
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ЗНАЧИ С ПАРИ В РАЯ БЕЗ ПАРИ ПОКРАЙ РАЯ
2
3
 
3
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
имат пари вямаш ли си до там имаме си бяла мафия не искаха да приемат детенцето накрая го приеха БЛАГОДАРЕНИЕ НА БТВ И ДРУГИ МЕДИИ
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това какво трябва да е? Някаква реклама на родното здравеопазване ли? Чужденците идват да ползват главно частни зъболекарски клиники и подобни. Никой не отива в държавна болница защото може и да не излезе от там.