Болно дете обикаляло болници пет часа, преди да бъде прието

Започнала е проверка от Министерството на здравеопазването
Обновена: 22 фев 2020 13:19 | 22 фев 2020 07:40, Елка Василева
73
Болно дете обикаляло болници пет часа, преди да бъде прието
Снимка: архив, Булфото

Болно дете пет часа е обикаляло между четири столични болници, преди накрая да бъде прието за лечение.

Според родителите 14-годишното момиче е било в тежко състояние – с парализа на лицето и схванат крак. Министерството на здравеопазването започна проверка по случая, съобщи bTV.

Вечерта внезапно на момичето му прилошава. По думите на бащата състоянието на детето е било тежко. Затова се обаждат на Спешна помощ.

Линейката кара детето първо в „Пирогов“.

„Изобщо не ни приеха, отвориха вратите и казаха, че не могат да ни приемат, те нямали детски невролог, нищо не можели да направят. Изкривена уста, с носилка я носим в дъжда от болница в болница“, разказа бащата на детето Найден Иванов.

Оттам линейката отива в Националната кардиологична болница.

„Линейката е била в двора на болницата, лекарят е проверил дали има възможност за хоспитализация, колегите са потвърдили, че цялата леглова база е запълнена и те са продължили, това, което е важно е, че не е осъществен преглед“, заяви д-р Ивайло Ваклинов, зам.-директор на Национална кардиологична болница.

След това детето отива в Инфекциозна болница. Оттам разказват, че момичето е прегледано и насочено за лечение към друго лечебно заведение с неврологично отделение.

Тогава спешните медици решават да го закарат отново в „Пирогов“. Там обаче за втори път ги отпращат и ги насочват към столичната педиатрия.

В лечебното заведение пак ги връщат „Пирогов“, където според бащата детето е прегледано и изследвано, но отново отпратено към педиатрията.

Чак там хоспитализират момичето – близо 5 часа след подаване на сигнала.

От столичната педиатрия отказаха интервю, но коментираха, че когато е прието, състоянието на детето не е било животозастрашаващо.

„Голям късмет, че оцеля детето ми, може да остане за цял живот инвалид“, допълни бащата.

От Спешната помощ и „Пирогов“ отказаха коментар, докато не приключи проверката на здравното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: болнициболно дете
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5болници и после защо ги бият. Здравната ни система не струва 5 пари, пълна трагедия.
57
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До Анонимен 45Ти това дето го приказваш е ,че така си мислиш, че е или просто ти се иска да е такаИзглежда никога и не си чувал пък какви глоби се налагат за преразход на средства
56
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДаниИ кой от лекарите е виовен тук бе, мен? В ортопедията ли да я приемат или в гастроентерологията? Казали са хорат - няма такъв специалист, а те 3 пъти се връщат на същото място.
55
4
 
16
 
! Отговори
Дани преди 4 години
Що ги биели?И е..нето им е малко....Кога ще има осъден или виновен лекар?Никога,всичко е за пред народа,като тоя от Пазарджик където слагал стендове на поразия и какво стана?Живее си човека и отмина всичко
54
2
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Това се случва когато има безплатни неща..... никой не носи отговорност..... случва се едно голями НИЩО !
53
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е тези с линейката като са им казали от Пирогов, че нямат такъв специалист за какво е трябвало като *** 3 пъти да го влачат там това дете?
52
1
 
22
 
! Отговори
За да сме честни преди 4 години
Темата е много благодатна за упражнения и анализи от специалисти по всичко. Но за конкретния случай - парализа на лицето и схванат крак дори и за най-непросветения човек не означава нито ортопедичен, нито хирургичен, нито кардиологичен, нито инфекциозен проблем. Не е трудно да се досетиш, че по всяка вероятност е неврологичен. Пациентът е дете. Следователно ти трябва детски невролог. Защо екипът на ЦСМП се е разхождал по болници, където със сигурност такъв няма, остава загадка.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТРЯБВА ВИ ГОЛЯМО ПАРЧЕ ЧИСТ БАКЕЛИТ И ДО НЕГО ПОВЕЧЕ ГРАФИТ И ЩЕ СЕ ИЗЛЕКУВАТЕ ОТ ВСИЧКО!И ЩЕ Е ВИНАГИ ЧИСТО ВКЪЩИ!
50
3
 
11
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Испания ли? Дколкото знам там няма задължителна осигуровка за здраве. Колкото до България за хората на минимална заплата осигуровките са 32,7% от брутната заплата. Всъщност така е за всички със заплата до максималната осигурителна сума. Отделно има данък върху дохода.
49
6
 
31
 
! Отговори
1 преди 4 години
Твърдението че прогонваме лекарите е крайно несъстоятелно.Под 10% от нашите лекари отиват на работа в чужбина,предимно съвсем млади и без стаж.Горчивата истина е че бялата мафия е овладяла напълно здравеопазването и на пациентите се гледа като на ходещи портомонета,а на здравната каса като непрестатен извор на колосални за старната пари.Големите босове в бранша крадат и с г.за си,а повечето лекари са перкулясали от алчност.И не ходят в чужбина защото там яко се бачка,а далаверата се наказва
48
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак шофьорът на линейката е излязъл човек да ги разкарва 5 часа из болниците, можеше да ги разтовари на първата и да ги прати да си хващат такси.
47
9
 
8
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Прогонваме лекарите и сестрите, едва се запълват най-големите пробойни в здравеопазването. Това е.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сашо от ВарнаУбийствено точен коментар !
45
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докторе, колко хора измряха часове след като не е била установена спешност при прегледа в болницата?
44
0
 
31
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Намаляват ни бавно,заличават ни планово,до указан лимит.Българина не помнитакъв геноцид.Толкоз години мъки,*** как не разбра,че той е ненужен, а пък ще вземат,златната му земя !
43
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма работеща съдебна система . В белите страни след след най-много 2 седмици болницата, отказала да приеме детето вече щеше да е превела по сметката на бащата пет цифрено обезщетение. Лекарят дръзнал да откаже приема, вече няма да работи там, нито никъде другаде.
42
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега след експресна експертна проверка ще се окаже, че няма такова нещо.
41
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви стотинки те гонят бе? Поне 20% от заплатата ми отива за разни осигуровки по знайни и незнайни фондове, а оттам изтичат за имения в Испания, ама не мои.
40
13
 
13
 
! Отговори
доктора преди 4 години
Ако е прегледано и не е установена спешност т.е. някой е поел отговорност за това и ги е насочил към педиатрично неврологично отделение значи няма нищо нередно и се търси сензация на лекарски гръб а журналистите трябва да са подсъдни за клевета. Това което не разбирам е защо не са я откарали веднага в болница с педиатрично неврологично отделение
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво са ни толкова много болница? За какво? Малко, но качествени и не нужно да има толкова дълъг болничен престой.