По 10-12 души всеки ден идват у нас от Китай, под домашно наблюдение са

Д-р Кунчев: И към момента не знаем всичко за този вирус
Обновена: 22 фев 2020 14:30 | 22 фев 2020 14:28, Елка Василева
109
По 10-12 души всеки ден идват у нас от Китай, под домашно наблюдение са
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: архив, БГНЕС

По 10-12 души пристигат на ден от Китай в България. В определени дни техният брой е повече от 30. Заради заплахата от коронавируса те биват поставяни под наблюдение, коментира в Русе главният държавен здравен инспектор на България доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му това основно са български граждани или живеещи в България китайци.

"Поставят се под наблюдение и се термометрират всеки ден. Ако имат оплакване, веднага ги хоспитализираме и провеждаме изследване, за да намалим риска от внос и разпространение на вируса", обясни д-р Кунчев.

По повод на предприетите по летищата мерки - като използването на термокамери и безконтактни термометри, Кунчев коментира, че колкото и да е строг граничният контрол, ефектът е не повече от 20-22 процента.

Още по темата

"Няма начин да хванем всички носители на вируса поради инкубационния период - даден човек може да няма признаци, например, като температура. Но и тези проценти са достатъчни, за да продължи тази мярка. Не бих казал, че е най-ефективният метод. По-важен е изходящият контрол, което се прави в Китай", каза д-р Кунчев.

По думите му, когато има 80 000 заразени и повече от 2000 починали, няма как да няма страх у хората.

Той обясни, че на разкритата преди седмица гореща телефонна линия вече са получени повече от 1000 обаждания. По думите му интересът е огромен, като запитванията са най-различни - например, дали има опасност от заразяване, ако се пътува към определена държава, опасни ли са стоките от Китай, има ли вече ваксина и други.

"Истината е, че и към момента не знаем всичко за този вирус. Има неща, които ни притесняват. Първоначалните данни за сравнително по-трудно предаване на вируса се потвърдиха, но има и случаи на необяснимо бързо предаване. Не знаем и кой все още е основният източник на заболяването", каза Кунчев.

По думите му се работи много активно за намирането на ваксина. Кунчев каза, че вече имаме лошия пример с други заболявания - като ебола и зика. При тях ваксината е дошла, когато е бил преодолян най-тежкият момент. Според него най-вероятно и сега ще е така.

Според д-р Кунчев няма да има втора грипна вълна у нас. Случвало се е това, при грипа е характерно - месец след първата вълна да има повишаване на заболеваемостта, но е по-скоро изключение, каза Кунчев, цитиран от БТА.

По думите му тазгодишната грипна епидемия не е била от най-интензивните, не е била характерна и с по-тежко протичане или усложнения. По-различното при нея е, че е засегнала най-вече децата - особено възрастовата група между пет и 14 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако продължим така радушно да приемаме туристи ще свършим като италианците.Трябва да се затегнат мерките.Заради келешлъка на някой ще пламне епидемия навсякъде!
94
0
 
6
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 4 години
Всички нормални държави забраниха влизане на китайци и туристи на тяхна територия, а тези нашите умственоизостали управляващи ги пускат. Това е все едно да внасяш необезопасено ядрено оръжие, преди да се усети някой от неадекватната здравноосигурителна система ще са уморили полвината останал народ.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карантината е остарял метод, наште водещи калинки препоръчват кой където ще да си обикаля, и без това никой не проверява влизащите от Китай. Все някоя баба в Родопите ще оцелее.
92
0
 
4
 
! Отговори
чепика преди 4 години
Искам тоя чичко дето тук ръси глупости да хване вируса, че да видим нагледно как ще го излекуват.
91
3
 
20
 
! Отговори
Ако оцелеем преди 4 години
Чичкото как си представя това домашно наблюдение, когато и лекарите и наблюдаваните са безхаберни?
90
1
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
То да е само китайци ОК. Ама вируса е и в Иран Сингапур и Япония, особено Иран където контролът е в пъти по-зле от Китай, а информационното затъмнение още по-голямо. Гответе се, ще дойде и тук просто се опитвайте да повишите имунитета. Другото божа работа.
89
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така или иначе, ако някой от тези китайци е заразен, той ВЕЧЕ е пътувал и дишал 3 часа с 150 други пътници в самолета и е заразил някаква част от тях.
88
1
 
31
 
! Отговори
99235 преди 4 години
Защо под доашно наблюдение, защо не под карантина за опредлен период, докато се види ще покажат ли симптоми на коронавирус? Ако има някой болен сред тези хора, които са под домашно наблюдение, нали ще са заразили всички свои домашни, а те от своя страна са го рзанесли навсякъде?!?
87
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да си стоят в Китай..или да се затвори границата ,не може да се рискова живота на много хора
86
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успокои ме този гений на нАуката, че болните си се наблюдават удома.
85
2
 
4
 
! Отговори
световни новини преди 4 години
вноса на БиоЗащитни Костюми в Китай е скочил 100 пъти, т.е. 10 000% само за последната седмица! Резултата - абсолютен дефицит в останалата част на Света. Така, че Европа - ша д у х а с у па та!
84
5
 
3
 
! Отговори
BASHKIMI преди 4 години
ПЕРСИЙЦИТЕ СА РОДА И С ЦЕНТРАЛОАЗИАТСКИТЕ ТЮРКИ!!!!!
83
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 18 ти вечерта се върнах от Лондон.Пред мен на седалката имаше китайско семейство.Майката и малкото момиченце ходиха боси до тоалетната в самолета.Представете си за какви хора става дума.
82
4
 
10
 
! Отговори
световни новини преди 4 години
от 4 200 души в Италия са взети проби за изследване, защото са заподозрени, че може да са заразени. Няма страшно, всичко е под Контрол!
81
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идват хората да работят, но американските господари им хвърлиха вирус за да им унищожат труда и икономиката и да ги избият. Ще горите в ада крави
80
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин е спрял дръжки.Всеки ден има полети от София до Москва. Всеки болен може да хване самолета.
79
2
 
31
 
! Отговори
Путин им забрани преди 4 години
Путин ги спря да летят въобще до Русия. Пък мий сме смели и безстрашни имаме модерни не ремонтирани болници от 50 години, имаме провизии, легла за болни бол.. Детските отделения са последна дума на техниката, туб диспансерите са най-доброто. Нищо, че събираме капачки за някои работи.Направо ме ми се мисли плам е ли вирус. Лекарите ги няма - в чужбина са, медицински сестри--малко и възрастни. Кой ще лекува и къде?
78
11
 
2
 
! Отговори
SZO ВХО СЗО WHO преди 4 години
COVID-19 2019-nCoVСЗО (WHO) Ще обнови данните за заразени след ОКОЛО ЧАС! В момента има 77,975 болнави и 2,366 споминали се. 21,310 били излекуванитеЩЕ ВИ КАЖА КАТО ПОКАЖАТ ДАННАТА, АЗ ГЛЕДАМ НА ЖИВО СЕГА. Слушайте ме кво ви говоря.
77
1
 
20
 
! Отговори
Ахаха преди 4 години
Д-р Кунчев: И към момента не знаем всичко за този вирусДа се чете ако ви фане отивайте на църква повече ше ви се помогне.
76
1
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
След като много пъти ни правиха Рестарт,сега (из)пуснаха Дявола с Корона !