Фалшивият болничен бил престъпление като кражбата

Също и като работодател, който дава 1 000 лв. заплата, а осигурява на 300
48
Фалшивият болничен бил престъпление като кражбата
Снимка: Pixabay

Глоба и за лекаря, и за пациента при фалшив болничен предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Установяването на нарушение не е лесно, но то се случва. Проблемът е, че в момента, когато се установи нарушение, няма санкции. Дори няма санкция неизплащане на болничен лист. Сега предлагаме не само неизплащане, а и понасяне на административна глоба", заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев пред Нова тв.

Още по темата

"Не можем да приемем, че единствената санкция при установено нарушение трябва да бъде да не се изплати болничния лист. Това е все едно да хванете някого в магазина да краде и той единствено да върне част от откраднатото. Трябва да има глоба, иначе няма превенция", категоричен бе той.

По думите му тя трябва да бъде достатъчно голяма, за да има възспиращ ефект.

"Кражбата е криминално престъпление. Издаването и използването на въпросните болнични листове, които дискутираме, са също криминални престъпления. Ние не заставаме зад лошите практики", каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

"Всяко криминално деяние, независимо дали е издаване на фалшив болничен или е работодател, който дава 1 000 лв. на свой работник, а го осигурява на 300 лв. и го води на 4-часов работен ден, трябва да бъде наказвано", смята той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
JJ преди 4 години
До анонимен 43 - Изобщо не е "много лесно" да се докаже фалшив болничен, както твърдиш. Как някой ще докаже, че неправомерно е даден един ден болничен заради мигренозен пристъп например? Може ли да се докаже, че не е имало такъв пристъп? Не! Или *** доказвай, че на 2-ри март, преди почивния 3-ти, работникът не е имал остър синузит, който налага лечение. Възможно е работникът да бъде сгащен, че не спазва предписанията за домашно лечение, но доказване на издаване на фалшив болничен е много трудно.
42
2
 
8
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Глупости! Няма фалшив болничен! От грижите и проблемите започнаха хората да боледуват често,защото един работодател не само трябва да изисква от работника,но и трябва да се съобразява с неговото здравно състояние породено от отношение и процес на работа одобрен от работодателя!
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в частният сектор има смисъл от фалшиви болнични по две причини. В държавната администрация няма смисъл от тях. Проверката през 2009 година го доказа. Сега почти няма фалшиви болнични, само тук-там в частния сектор се случва, но са пренебрежимо малко.
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я стига болнични фалшиви се вземат от държавната администрация,и то много,лесно може да се провери
39
1
 
6
 
! Отговори
ha-aha преди 4 години
За нас болничните може и да са фалшиви. но какават от Барселона съветник в съда със заплатка от 3000. Има и по-равни, нали?
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма фалшиви болнични. Това е измислица на работодателите, за да не плащат за първите три дни болнични. Няма и никакви статистики или доказателства, че има фалшиви болнични. Уж увеличението на болничните покрай празниците е мит. Много ясно, че като има няколко почивни дни подред - събота, неделя, евентуално някой празник, разболялите се през почивните дни си взимат болнични от първия работен ден след тях, което се изтъква като увеличение на болничните, а такова няма, освен при грипни епидемии.
37
1
 
12
 
! Отговори
Х преди 4 години
Ако отида при джипито със запушен нос и с възпалено гърло, и той ми даде 3 дни болнични, няма комисия, която моментално да установи дали действително имам такива симптоми. А ако постфактум някакви инспектори ще ме преглеждат, те НЯМА КАК да докажат, че в конкретния момент на взимане на болничния аз не съм имал сополи и зачервено гърло. Няма как да докажат, че лекарят не е видял симптомите, които е описал в болничния. Така че не ми е ясно кой как ще доказва фалшиви болнични от по 2-3 дни.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшиви болнични има във фирмите на бизнеса за източване на социалната система. Фирми фантоми на бизнеса точат болнични.Бизнесът им е бизнес с болничните.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският бизнес колко ще плаща на работниците си в Германия?Има дискриминация на българския бизнес към работниците в България.Има привилегии, като най-ниския данък десятък в света.
34
1
 
18
 
! Отговори
потърпевш преди 4 години
В началото на годината бях болен от грип.Първият ден бях толкова зле,че трудно изминавах 5 метра.Втрисаше ме и ми се виеше свят.Обадих се по телефона на личният си лекар и така успях да взема 3 дни болничен.Жена ми ми купи лекарства.След 3 дни живнах малко,добре,че дойдоха почивни дни,та в понеделник отидох на работа.Пих лекарства още 10 дни .Въобще не знам за какви фалшиви болнични говорите.Аман от лакомията на работодателите!Ние сме хора-боледуваме понякога.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОбективенЩо говориш глупости?Даже имаше изнесена статистика преди няколко седмици, че преди нова година имало бум на болничните в администрацията.Което донякъде е по-добре от това, ако си бяха останали на работа. Тия са *** където минат, трева не никне, та можеше и новата година да не дойде..
32
2
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Фалшиви болнични имаше през 2009, когато работодателите в частния сектор караха работниците си да си взимат фалшиви болнични, когато нямаше работа. Сега това е някакво голямо изключение и на практика фалшивите болнични се броят на пръсти и са само в частния сектор. В държавния сектор ги няма, защото яко удрят по и без това ниските заплати.
31
1
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Няма фалшиви болнични. За 2018 са четири, а за 2019 два фалшиви болнични. Раздухват темата, за да орежат правата ни.
30
1
 
8
 
! Отговори
DaDa преди 4 години
И кой, и как ще се контролира и проверява дали един болничен е фалшив, или не! Да не стане така покрай сухата да гори и суровото. В крайна сметката хората наистина се разболяват, ако това ще се преценява от работодателя, нали се сещате как ще е, наши-ваши, за нашия - доносничето ще може, ама болничния на неудобния е фалшив! Та питам, как и кой ще определя редовността на болничните?!
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз също съм ЗА,да има контрол над болничните,но апелът да идва от един от КРАДЦИТЕ(васил велев)на нашето съвремие,просто си губи смисъла!
28
1
 
11
 
! Отговори
Виц гоуем преди 4 години
Абе те окрадоха народа и държавата с милиони те се хващат за болничния малеее малеее .Те май плачат за бесило
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз лично нямам против и в затвора да вкарват за фалшив болничен.Те 99,9% от тия болнични ги взима държавната администрация.Не стига, че по цял ден си чешат.... (кой-каквото има в интимната област) и никаква полза от тях няма, а когато се съберат близки неработни дни изведнъж всички се разболяват масово за да си ги слеят.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтроителДа. Миналата седмица минаха през офиса ни, да замерят дали са заземени контактите ни.
25
1
 
10
 
! Отговори
Строител преди 4 години
Съществува ли още Имспекцията по труда, че като се разхождам из София строежите са през 20 метра, но не съм видял работниците да са подсигурени и да се спазват безопасните условия на труда.Само питам, нали всички агенции и инспектори са в София.
24
1
 
13
 
! Отговори
Галин преди 4 години
Държавата е фалирала, скоро като секнат и фондовете ще лъсне голата истина, та освен че нама да има и болнични и пенсионерите ще умрат от глад, че то и за пенсии нема...