Абсолютен консенсус за еврото? Не е възможен

Валутният борд изигра своята роля, смята Димитър Събев
24 фев 2020 15:23, Красимир Ангелов
38
Абсолютен консенсус за еврото? Не е възможен

Абсолютен консенсус за еврото, а и за всяка една тема, е невъзможен. България е една кръстопътна страна - Турция, Русия, Америка и Западна Европа имат своите интереси и те виждат България като един коридор за прокарване на влияние, обяви Димитър Събев, икономист и журналист, в предаването "Бизнес старт" по телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му валутният борд, който действа от 1997 година, е изиграл своята роля, изчерпал се е като механизъм и следващата стъпка е приемането на еврото. Бизнесът също мисли така, каза той.

Журналистът коментира отлагането на срока за влизане в ERMII от април на юли. Премиерът Бойко Борисов коментира преди седмица, че докато няма "абсолютен консенсус" за приемането на еврото, България ще забави темпото.
 
"Имаше недомлъвки и колебания от страна на правителството относно присъединяването на България към ERM II и това не е добре за българската икономика и за институциите. Моето подозрение е, че България не е изпълнила своите задължения спрямо ЕЦБ относно набирането на капитал на две банки", смята Събев. Той предположи, че Европейската централна банка вероятно ни дава отсрочка.

Журналистът и анализатор коментира и изказванията на проф. Стив Ханке, че България не трябва да влиза в еврозоната: "Икономическите анализатори показахме много бързо, че Стив Ханке не е обективен в тази си преценка. Той рекламира валутния борд на България като свое произведение, при положение, че той няма заслуга за въвеждането му и много бързо разкрихме картите му. Разкрихме и картите на хибридните сайтове, които казват, че с еврото ще потънем", посочи той.

"С рублата ли да се вържем или с щатския долар?! Пътят на България минава през еврозоната", смята Събев. 

Какво още каза той вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук някои пишат глупости за референдуми.По голяма глупост от това няма ,да позволиш на някой неграмотен, мизерен и корумпиран ци..га..нин да определя бъдещето на децата ти.МИСЛЕТЕ
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
27 - защо пишеш глупости? Гърция беше приела еврото още десетилетия преди да стане зле и преди да я поканят в Еврозоната. И не еврото е виновно, а това че гърците не спазваха икономическиет показатели. вината на Меркел е, че въобще я допусна при положение, че не е отговаряла на икономическите критерии
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти всички държави в ЕС премахнаха собствената си валута, като най-добър пример са германците - днес няма германска марка. Не съм чул някой да е пострала от това, че е минал на евро?А ние сме привързани към еврото замяната на лев-евро ще мине без състресения.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега след като Британия напусна всички искат да ни ПОМОГНАТ да влезем и занижават правилата по влизането ни - ние се чудим как да не влезем, за да няма контрол над нашите бан-дити
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента вкойто влезем в Чакалнята на ЕВрозоната над нашите банки, ще се осъществява ПОВИШЕН БАНКОВ НАДЗОР ОТ ЕЦБ. Което ще значи повече конктрол. Олигарсиете имат интерес да НЕ влезем, въпреки че от ЕС ни натискат за влизане.2. ЕК трябва да са луди, за да да клатят страна от ЕС - кандидатка за Еврозоната. Нали ако се разклати курса, се разклащат макроикономическите показатели и няма как да влезем?
27
0
 
3
 
! Отговори
ЛЕСНО,ПРОСТО преди 4 години
ПРОБЛЕМЪТ ЗА ДОВЕРИЕ Е *** И ЛЕСЕН:1/ ВСИЧКИ БАНКОВИ СМЕТКИ СЕ ТРАНСФОРМИРАТ И ВЛОГА СЕ ВОДИ ЕДНОВРЕМЕНО В "ЛЕВА/ЕВРО"НА БАЗА: 1,955832/ВЛОЖИТЕЛЯТДА МОЖЕ ДА ОПЕРИРА ПО ЖЕЛАНИЕ В ЕВРО И ЛЕВАЕФЕТИВНО РЕШЕНИЕ ИМА. ДЪРЖАВНО ЖЕЛАНИЕ НЯМА.ТОГАВА КАК ИСКАТЕ ХОРАТА ДА ВЯРВАТ ЧЕ НА НОВО НЕ ГОТВЯТ МАСОВ ОБИР НА СПЕСТЯВАНИЯТАВСИЧКИ ПОМНЯТ:"ЛУКАНОВАТА ЗИМА",1997 И "БЕЗСРЕБРЕНИКА ЖАН",ПОСЛЕДНИЯТ БАНКОВ ФАЛИТ/ОБИРНА ТАКЪВ ФОН:РЕШЕНИЕ ИМА-ЖЕЛАНИЕ НЯМА И ЕСТЕСТВЕНО ДОВЕРИЕ НЯМА.
26
4
 
7
 
! Отговори
Факт преди 4 години
По време на соца ни обменяха 1 лев за 60 копейки !!! Истина е !!! Днес сменяме 1 долар за 1.80 лв. , а "великата" рубла ? Ами вижте банковите курсове - 1 долар = 68 рубли !!! Дори слабо интелигентен българин ще си обърне ли левовете в рубли ??? Интересно защо има русофили?
25
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такива експерти като тоя и боце дето са чели по една книга е ясно какво ще стане. Що си мисля че професор от Харвард знае повече от тия тикви.
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си припомним какво се случи с Гърция, след като прие еврото.. Нас ни чака същото, но по-лошо.
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пичове, сменяйте кинтитите в евро докато е време, че да не изгорите.
22
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ЧЕРЕВНИ ***!!!И ВИДЕНОВ НЕ ИСКАШЕ МАРКАТА, ДОЛАРА СТАНА 3 000 ЛВ!!!!!ДА СИ ПРАВИТЕ ИЗВОДА ДЕ...
21
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз помня когато бяхме вързани към рублата, другари... Та не ми минават вашите простотии. ПОмня как с е ходеше в кореком - днес децата не знаят кво е тва; имаше режим на тока и водата, за бг телевизор, струващ 4 инженерски заплати, се чакаше месеци, за кола -десетилетия, заплатата беше504$ Месечна!!!! и т.н...Та това е бай тошовия рай, ало, младите! Не вярвайте на всеки ***!!!!
20
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е, че числата за цените ще си останат същите, само валутата ще се смени от лев на евро.
19
7
 
8
 
! Отговори
все глупости преди 4 години
От ЕС ни наложиха да се разрушим границите, граничните ограждения. Какво стана?Пак се създаде необходимост да бъдат изграждани, но сегашните са калпави. Някъде ги няма. Минаха диви прасета, заразиха поголовието у нас.Потърпевши сме и при мигрантски натиск и при свински.Преди време и западните страни започнаха да възвръщат граничен контрол, я заграждения. Също: премахнахме задължителната военна служба. Сега нашите младежи са кекави в сравнение с прииждащите от Азия и Африка. Защо приемаме всичко
18
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите газ пикаят от яд, че ГЕРБ ще обере славата ,Не е въпрос до слава, а до необходимост. Лева се е изчерпал като платежно средство.Слагащите минуси на този коментар нямат и най - бегла представа от монетарна политика. Защото те предимно харчат пари, а друг се поти..
17
13
 
20
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Но станахме република на Европейския съюз и ще приемем валутата му.Ми то нали това е целта, като искаш отивай в азиатският куптор.
16
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има референдум за или против приемането на еврото.
15
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите газ пикаят от яд, че ГЕРБ ще обере славата ,Не е въпрос до слава, а до необходимост. Лева се е изчерпал като платежно средство.
14
14
 
16
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Референдум се прави по теми незасягащи националната сигурност и ориентация.Да направим референдум на тема "да режим ли опашките на прасетата или не" . Но не и по такива "чувствителни" теми.
13
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба Стойца от село Паниците сигурно е преживяла със сърцето и с краката си всякакви икономисти, които си играят с народа като с опитни мишки, Затова не зависи от еврото, а си събира дръвца, гледа си градина и кокошки да поминува с натурално стопанство. Но влезем ли по европейските закони, и малкото натурално стопанство ще и ликвидират. Абсолютно е сигурно. В една германия не е позволено и коприва да береш от гората, също да вземаш оставено до контейнерите за ***. Смята се кражба и ги съдят.