Калфин пресметна: Напускащите България 2 пъти повече от завърналите се

Може да ги задържим с добри условия за отглеждане на деца, смята бившият министър
25 фев 2020 09:45, Красимир Ангелов
216

Балансът между напуснали и завърнали се у нас българи през 2018 г. е два пъти по-голям в негативен план отколкото през 2012 г. Много бързо се увеличават хората, които напускат страната, обяви бившият външен и социален министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Националната статистика отчита положителна тенденция в броя на завърналите се. За статистиката информира лично премиерът Бойко Борисов във Facebook, но публикацията му отнесе остри критики. Той отговори на критиците, че работи за това страната ни да е по-добро място за живот.

Още по темата
"Това е реалистично, доколкото се гледат данните на НСИ, с някои условности как те отчитат заминалите в чужбина. За да бъде отчетен някой в НСИ, трябва изрично да заяви, че напуска страната. И премиерът, и критиците му са прави в случая. Премиерът е прав в това, че има нарастване на завърналите се в България. Но критиците му са прави, че има още по-голямо нарастване на напусналите страната", заяви Калфин в студиото на "България сутрин".

По думите му около 2 млн. наши сънародници живеят зад граница, но е много трудно да бъде определен точният брой. Започнаха да излизат висококвалифицирани кадри, сега излизат всякакви кадри, отбеляза той.

"Има много хора, които учат в чужбина и се връщат след ученето си, правят семейства в България и напускат трайно страната. Може да ги задържим, когато има добри условия за отглеждане на деца, добро образование и спокойствие на едно младо семейство, че може да работи и да не мисли за битовите неща", обясни Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че кохезионната политика и инфраструктурата няма да върнат сънародниците ни от чужбина. Дълго време се говореше, че като се построи Дунав мост 2 и видинският район ще се оживи - няма такова нещо. Там няма останали хора, няма и предприятия, в които да отидат инвеститори, защото не могат да намерят персонал, даде пример бившият социален и външен министър.

България в чакалнята на еврозоната

В момента левът е достатъчно стабилен, въпреки опитите да се разклати с промени в закона. България не е готова още, тя се готви.  Банките преминаха стрес тестове и бяха дадени препоръки. Притеснява ме, че няколко пъти заявените дати бяха отменени. Очевидно има проблем, който виждат нашите европейски проблеми, посочи бившият външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МюнхенВ България колко ще вземаш.Ако са 6000 лв си струва да се върнеш.Щото стандарта на живот е по-нисък.И Рила,Пирин, Родопите са ти на един час път.
192
4
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Интересно как ги пресметна Калфин...Засега той е само като совалка София-Брюксел.Кога му остана време да пресмята... Поредната манипулация и напомняне за себе си.Масово хора работят по света за различни периоди от време ,но това не означава,че са напуснали България.Това е динамичен процес и няма нищо лошо да се пътува и търси възможност за заработване на средства за по добър живот.
191
6
 
8
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
От корона вируса по-страшен е само БСП - вируса ! Пазете се !!!
190
6
 
9
 
! Отговори
Мюнхен преди 4 години
Трябва да съм луд да се върна. Взимам 9000 бруто, като си върна данъците са около 6000 чисто на месец. Тея пари не успявам да ги изхарча. Купих си Е-класа на 1 година, вноската ми е 500? на месец за 4 години, на третата година ще я сменя. С жена ми всеки месец пътуваме из Европа и по света. Нямам никакъв стрес. Немците са малко кисели, но има достатъчно интелигентни чужденци, така че не ги усещам. Алпите са на 30 минути. Кажете ми как хора като мен (и моите 30 познати българи) ще се върнем и защ
189
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе защо комунистите не напускат България? Не съм чул някой да е напуснал!
188
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди ни водеха изменници на Родината, предатели,бегълци,невъзвръщенци! Сега червените смениха плочата и ни наричат милостиво напуснали! И тогава и сега те са виновниците! Те не бягат,на тях им е добре в България!
187
2
 
6
 
! Отговори
Asd преди 4 години
При комун. никой н3 напускаше, защото по границата се стреляше на месо. След това пти БСП(к) доста напуснаха, други н1мяха пари даже да напуснат и никой не се връщаше. Сега някои поне се връщат.
186
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фактът, че даже любовницата на премиера е емигрирала казва много повече от всяка статистика!!...
185
4
 
24
 
! Отговори
10 г. в странство преди 4 години
Аз се опитах да направя нещо след 1989 и като ми набиха т....ните си плюх на петите и беж да ме няма на 36! Човек, който се е устроил и успял в чужбина няма да се върне! Разберете, това е *** и долна пропаганда на сегашните управляващи! Аз няма да си играя на "*** ми дойде ми" за да задоволя патриотичните ви нагласи и да пълня напразната ви статистика!
184
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,...Напускащите България 2 пъти повече от завърналите се..'' Ако стане обратното,само за 3-4 месеца,държава ще изпадне в криза.Пазарът на труда не е готов за новите работни места,и по-лошото е че няма да е подготвен за новите изисквания на работищите.Работодателите мутри ще се видят в чудо с хората пребивавали на Запад като работници и учащи се там.Играта свърши.на конкурентният пазар нямаш ли нужните хора,веднага се местиш на 2-ро място.
183
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма част от българите напуснали България напуснаха защото не понасят дружките на Калфин като Станишев и сие.
182
1
 
12
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Попитали Радио Ереван:- Какво е общото между България сега и по времето на комунизма?- И тогава хората бягаха в чужбина, и сега бягат!
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мартин ДНеграмотен си. Наблягай на учебниците.
180
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без реформи, само неграмотни роми ще останат.
179
6
 
24
 
! Отговори
Франко преди 4 години
Винаги, ще го апелирам, независимо дали сред близки или както тук във форум. Хора, не се чудете, не се плашете, а заминавайте. Няма общество, няма нормални хора, които да хванат нещата в ръце. Замисляйте се и колкото се може по-скоро тръгвайте пи възможност на Запад от Унгария.
178
0
 
18
 
! Отговори
Гадна сура преди 4 години
А твоите деца къде са, че да даваш акъли, бе пашкул. Има ли и един "човек" от вашата "партия" (Къде БСП,АБВ,БКП-все еднони също) дето децата му да работят "простосмъртна" работа и да гледат децата си тука? Отговорите мисля, че са ясни
177
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И бб някой ден ще трябва да напусне, по примера на Божков и Цв Василев
176
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 184Ами вие така сте я възпитали, да не обича родината си, и какво сте направили, за да стане БГ по-добро място за живеене....знам отговора, от мен нищо не зависи и не гласувам на избори
175
3
 
7
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Е заради такива професори ,като тоя и Гечев сме на това дередже !
174
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шапка свалям на хората които напускат българия.