Коронавирусът е близо: Няма нужда от паника, а от дисциплина

Маските създават измамно чувство на сигурност, смята доц. Мангъров
Обновена: 27 фев 2020 11:22 | 25 фев 2020 10:33, Красимир Ангелов
23

В аптеките вече трудно се намират предпазни медицински маски. Разполагаме ли с достатъчно дезинфектанти, легла, защитни костюми, тестове и дори дисциплина срещу коронавируса?

"Ние не сме народ, който да е известен със своята дисциплина. Важно е да се изпълняват както трябва мерките на кризисния щаб и хората да запазят спокойствие", каза в студиото на "България сутрин" доцент Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София.

Още по темата
По думите му в обществото има паника, но тя е в зародишен вид.

"Засега не може да се говори за истерия. Препаратите за дезинфекция се ползват рутинно във всяка болница. Вкъщи трябва да се спазва елементарна лична хигиена - да се мият ръцете и да се избягва ненужно посещаване на места, където има много хора", обясни доц. Мангъров.

Според него абсолютна изолация е трудно осъществима, но е препоръчително да избягваме контакт с болни хора.

"Маските създават измамно чувство на сигурност, но те защитават донякъде. Повече предпазват тези, които са болни, да не разпространят заболяването. Коронавирусът се предава по всички възможни пътища. На най-голямо разстояние се разпространяват най-фините частици", коментира специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че 90% e възможността да се заразим с коронавируса при контакт с болен човек.

"Първите симптоми при коронавируса са като при обща вирусна инфекция - температура, отпадналост, болки в мускулите. Трябва да има епидемиология. Италия е на 2 часа път от София, там живеят огромен брой наши сънародници", изтъкна доц. Мангъров. И разясни, че ако случаите на коронавирус у нас станат много, има възможност системата да излезе извън равновесие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото за всички,това и за нас.Хубавото е че пред Чернобил не бяхме равни,но сега головата разлика ще се изравни. нема мърдане.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ НА СТРАНАТА НА ВХОД-ИЗХОД ДОКАТО ЕПИДЕМИЯТА ОТМИНЕ.и кво ше папкаш бе каскет пpocт? За колко години да ги затворят? Руската телевизия може ли и нея да ти спрат?
16
6
 
6
 
! Отговори
мен за вас преди 4 години
Corona Virusa е супер модерно химическо оръжие от най висок клас създаван някога от човечеството !!Само ще ви кажа че е 50 пъти по висок клос от HIV
15
1
 
7
 
! Отговори
Магистър преди 4 години
Вируса не е жив организъм, погледнат под електронен микроскоп по- скоро прилича на машина! С вирусите организма се бори като синтезира антитела, но за някои вируси като СПИН например ( атакуващ имунната система) това не се случва по обясними причини! Китайската зараза е именно СПИН генно модифициран да се разпространява като познатата на всеки и много заразна настинка. Проблема е че за това лек едва ли ще има, доказват го вече стотиците ( по официални данни) повторно " разболели се"
14
3
 
6
 
! Отговори
Успокоение преди 4 години
Спокойно моряци,корабът потъва.Вирус за всеки ще има.Надежда всяка оставете.Най сигурното място и преди и сега е при Свети Петър.БЕЗ ПАНИКА МОЛЯ!!!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10А не може ли просто да се заключиш в мазето докато отмине епидемията, вместо да ръсиш нещо, на което имаш видим дефицит?
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците вече са се подсигурили, да му мисли обикновения българин оставен в ръцете на корумпираните некадърници в бели престилки.Научиха ли перфектно английки език??? За 250 000 лв колко маски и препарати биха се закупили?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кратко и ясноС вируса организмът се справя сам като се използват допълнително препарати за укрепване на имунната система====В огромния брой случаи е така откакто се помним, но както и сам казваш, понякога и най-вече при определени случаи, справянето / оцеляването е в резултат и от действието на антивирусните препарати
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"има възможност системата да излезе извън равновесие."Ще излезе, като от години държавата пести от това, от което не може да се пести. Медицината е само една от тези сфери. Лекарите избягаха, болниците са хронично недофинансирани. Иначе, "българинът", който и да е той, живеел все по-добре и по-добре, ако се вярва на официалната статистика.
9
1
 
7
 
! Отговори
Откъде дисциплина преди 4 години
При нашенските унугундури и според професор Иво ***?На тях им дай ,паника да създават!
8
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо господа управляващи не направите ЕДИНСТВЕНОТО РАБОТЕЩО РЕШЕНИЕ - ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ НА СТРАНАТА НА ВХОД-ИЗХОД ДОКАТО ЕПИДЕМИЯТА ОТМИНЕ. И БЕЗ ТОВА С БЕДНОТИЯТА В КОЯТО ПОДДЪРЖАТЕ 80 ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ГРАНИЦИТЕ СТЕ МУ ГИ ЗАТВОРИЛИ, САМО НЯКОЯ ЕВТИНКА ЕКСКУРЗИЯ СИ ПОЗВОЛЯВАТ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО... ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ.
7
0
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Защото е ВИРУСНА инфекция а не бактериална.
6
5
 
25
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Безхаберниците от ГЕРБ с един язовир не могат да се оправят, Та на тях ли да разчитаме за мерки срещу корона вируса ?
5
0
 
26
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 4 години
До 1Обяснявам:Антибиотиците не служат за борба с вируси, а с бактерии- за борба с вирусите се използват антивирусни препаратиПри грип например антибиотик се назначава за борба с последваща бактериална инфекция а не за борба с вирусаС вируса организмът се справя сам като се използват допълнително препарати за укрепване на имунната система
4
1
 
25
 
! Отговори
НЕ-паникьор преди 4 години
Дупе да ни е яко с това Здравеопазване !
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно,няма нужда от паника а от Молитва,и да чукаме на дърво(пардон на тиква)
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавирусът е близо.... това какво трябва да означава, че е тук, и след ден два да няма изненадани?
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко пенсионера умират годишно от усложнения след грип?Симптомите на този не са ли като на всички останали?Защо антибиотиците не работят?Някой по-умен са обясни.