Три министерства искат изцяло нов Закон за движение по пътищата

Новият закон ще е базиран на подхода "Безопасна система"
25 фев 2020 17:52,
19
Три министерства искат изцяло нов Закон за движение по пътищата
Снимка: БГНЕС

Изцяло нов Закон за движение по пътищата предлагат три министерства - вътрешното, транспортното и регионалното развитие, подкрепени от Държавната агенция по Безопасност на движението по пътищата.

Според тях това е по-добрият вариант вместо разделянето на сегашния на три закона, пише "24часа".

Новият закон ще залага на подхода "Безопасна система", който е възприет от Европейския съюз. При този подход се допуска човешката грешка и заради това трябва да има съвкупност от мерки за предотвратяване на смъртни случаи.

Още по темата

Част от това са по-добра конструкция на превозните средства, подобрената пътна инфраструктура и по-ниските разрешени скорости за движение. Тези фактори можело да намалят катастрофите.

Друга мярка е разширяване на обхвата на налаганите санкции с фиш - при неговото издаване ще се определят нарушението и размерът на глобата едновременно. Лишаването от книжка и отнемането на контролни точки не трябвало пък да е обвързано с момента на извършването и с мястото на нарушението.

Ще се разработват и системи за контролиране и санкциониране на превишението на средната скорост. Това означава, че ще се засича времето, за което е изминато дадено разстояние от един автомобил, и ще се установява дали той се е движил с по-висока от разрешената скорост.

Това ще е изцяло нова система, тъй като камерите на тола не можели да се използват за засичане на средната скорост на движение.

Предложения какво да бъде включено в новия закон ще се приемат в 14-дневен срок. След това работна група ще изготви конкретните текстове и ще ги предложи за обществено обсъждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупави хора - закони ще правят ,то по цял ден задръстване и катАстрофи , между спрели в задръствания А Глупаците от времето на соца скоростта ще намалявали вместо да направят бели пътища. Тук винаги е както преди
17
1
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Това за средната скорост може да стане след като махнат произволно поставените ограничения където им скимне. Това "по-добра конструкция" на автомобилите не го разбирам. Всеки производител си конструира автомобилите според изискванията на правилата и според резултатите от тестовете. Само че от икономии се пускат модели без особени тестове. България не е в позицията да поставя изисквания. Нашите може да искат автомобилите да са гумени. И какво от това.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма друг закон върху който куцо кьораво и сакато-малоумно се е гаврило със хрумналите му идеи.наложете мораториум за срок примерно десет години да не се променя здп.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам нищо против градско/селско да е 30км/ч ограничението, както е в Европа, но нека не забравяме че там първокласните пътища , за които се плащат винетки и тол-такси не преминават през населени места.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,...Каквото и да ти говорят, знай че става дума за пари..!!!'' Стар Еврейски Закон за парите,и как се правят парите.Парите идват винаги от нуждата,от нуждаещите се хора.Това раждане на дете,смърт на близък,спешна нужда от медицинска намеса,болки в зъби,уши,корем и къде ли не.Страх от осъждане и тн. и тн. Ще изискват по-нови автомобили,а това е непосилно за средностатистическият работник,ще се ограничи вносът на втора ръка мколи,за да може да тръгне бизнесът на банките и дилърите на коли.
13
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 4 години
ОСТАВКА на цялото правителство,след оставката на момента в следствието за 72ч,най -малко ,заедно с гешефф.контакти с ЕС и САщ само и единстствено в петък 13 .безработните от нар. събр направо у затвора-белене да строят новата централа.гаранция за 100%успех на икономиката НИ
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 разрешената скорост в населено място беше до 60 км/час. После я намалиха на до 50 км/час, а сега говорят за до 20-30 км/час. Защо направо не я ограничат до 5 км/час и пред автомобила да върви човек с флагче, който да предупреждава, че идва автомобил за по-безопасно?
11
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
До защоЗабрави да напишеш, че тези автомобили са държавни и тези, които се возят нямат никакви разходи по тях!Ако променят закона, нищо чудно да ни накарат да изкараме наново курс!
10
0
 
10
 
! Отговори
1234 преди 4 години
засичането на средната скорост без алтернатвно придвижване касти бързи влакове в белия свят, гарантира единствено бедност и бедносдт и бедност!
9
0
 
16
 
! Отговори
защо преди 4 години
1. Тия, дето предлагат ГИ возят.2. Возят ги в автомобили със сини лампи.3. Интересува ги само "контрол и санкции "А да ни е честито!!
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нужна е промяна. Тези т////ъPа""""""""ци побъркаха хората. С постоянните репресии и глупости извадиха от реси обикновенния човек и го накараха сам да си говори.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Контрол да, нов закон не.
6
0
 
23
 
! Отговори
Некадърници, преди 4 години
Направихте хората на луди ! Ба си политиците, ба си нароените предтавители, а за адМИНИстрацията да не говорим. Оядохте се и окрадахте де що е останало !
5
13
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Кой нарушава правилата трябва да плаща-стига с тая диващина по-пътищата !Диваците да ходят по- земните пътища и в дивите страни ,а тук да има ред и правилата да спазват от шофьорите и от пътниците ,а и от полицията .
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И закона им да се състои от една точка-"Стойте си у къщи"!Наказанието да е "Хванат ли те да караш-разстрел на място"!Тия прУстаци ще надминат Северна Корея по тормоз над народа си!
3
2
 
18
 
! Отговори
Кучета ви яли преди 4 години
Абе ако искате направо да си оставяме колите и да си зимаме по един скейдборд....
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
основното и най важното е нов начин на глобяване и събиране на глобите! сакън да не се пропусне някой!
1
2
 
25
 
! Отговори
няма надежда преди 4 години
Майко мила,тия не са добре!То бива безхаберие...