Още двама със съмнение за Covid-19 във ВМА, къде има приети?

В нас няма регистрирани случаи, няма и в съседните Румъния и Сърбия
Обновена: 27 фев 2020 11:16 | 26 фев 2020 09:10,
123
Още двама със съмнение за Covid-19 във ВМА, къде има приети?
Снимка: БГНЕС

Двама души са приети тази нощ за наблюдение във ВМА заради коронавируса. Пациентите са пътували до Италия и са със симптоми на грип, обяви на брифинг началникът на ВМА и шеф на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че всички, които нямат признаци на болестта, би следвало въпреки това да останат под домашна карантина.

"Вчера завършиха изследвания от Пловдив, Сливен и Габрово, които са негативни - включително и за двама пациенти от ВМА, които са поставени под карантина. Днес се очаква да дойдат пробите от Русе, Сливен и Бургас. През нощта под наблюдение са поставени във ВМА двама души с минимална симптоматика", обясни ген.-майор Мутафчийски пред Bulgaria ON AIR.

"Приемайки всички за карантина в болниците ще изтощи системата", подчерта медикът.

Още по темата

Проф. Мутафчийски посочи, че вчера са станали ясни изследванията на приети със съмнения за коронавируса от Пловдив и Сливен. Тестовете са отрицателни.  Очакват се в националния център пробите от Русе и Бургас.

"Този модел на поведение не сме го измислили ние, той е навсякъде - Китай, Азия и в Европа. Гледаме какво правят другите здравни системи, които се справят с тази заплаха", посочи Мутафчийски.

Очаква се деца от Каварна и Кърджали да се върнат предсрочно от Италия. Друга група ученици, от Свищов, се е върнала от Сицилия и ще остане под домашно наблюдения за няколко дни.

"В Италия има обявени 320 случая, има още един смъртен случай - стават 10. Беше обявена ситуация и в Загреб - мъж, който е пътувал на екскурзия в Милано", посочи още началникът на ВМА.

Той опроверга информациите за заразени с коронавирус в Румъния и Сърбия, след което призова медиите да отразяват коректно ситуацията със заразата.

"Тук става въпрос за извънредна ситуация, всички трябва да го разберат. Стандартните мерки не могат да се реплицират в тази ситуация. Не става въпрос за дребнотемие, а за сериозна отговорност към собственото здраве и здравето на близките", настоя ген.-майор Мутафчийски.

От думите му стана ясно, че има втора вълна на грип тип Б.
 
"Изпратихме окръжно писмо, за да се ангажират за свикването още днес на всички областните медицински съвети, които включват всички директори на болнични заведения и РЗИ в областта. Те ще бъдат запознати с нашите препоръки и инструкции. Чакаме информация какви ресурси може да отдели всяка болница, не бива да се прави разлика между държавни и частни болници. Всяка от тях ползва публичен ресурс.

В "Пирогов" ще бъде преобразувана токсикологията, а в "Александровска" - кожната клиника, за да бъдат пригодени за коронавируса. Във ВМА клиниката по психиатрия ще бъде преобразувана", каза още шефът на ВМА.

"Трябва да се прилагат стандартните мерки като в разгара на грипа предния месец - ако няма шалове, да се използват маски. Става въпрос за извънредна ситуация, за здравето ни и това на нашите приятели и познати", каза пък проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехооо само за инфо в света марина варна маски има само за хирурзи ,другите лекари сестри и санитари нямат кучета ги яли.Толкова за готовността.
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехо откъде се снабдихте с маски защото аз съм личен лекар и за мен няма освен че слушам по телевизията всички върнали се от Китай иподобни територии първо идете да кихнете на личния си лекар -само за информация никой не ни осигурява маски ние си ги купуваме а сега вече няма
104
0
 
0
 
! Отговори
ддд преди 4 години
До АнонименВ случая не, още няма лекарство
103
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Проф. Венцислав Мутафчийски е брат на Джеф Безос.
102
1
 
5
 
! Отговори
Стършел преди 4 години
".....сериозна отговорност към собственото здраве и здравето на близките" - За съжаление ни липсват и двете, както и лична хигиена, но простотията ни е в повече.
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно, този прилича 1 към 1 на Годжи.
100
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой печели от вируси? Фармацевтичните компании
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годжи крие нещо, по лицето му се познава! Годжи, кажи си, колко са???
98
1
 
8
 
! Отговори
Да бе, да преди 4 години
Все едно ще ни съобщят...Ние също не сме застраховани от този вирус, НО при нас най-много се крие !
97
1
 
10
 
! Отговори
f-eh преди 4 години
няма да ги съобщят, защото ще настане паника
96
4
 
10
 
! Отговори
подучул преди 4 години
Засега само слухове:7 заразени в София1 в ПловдивДо няколко часа ще ги съобщат официално.
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 193...Неверник ,защо говориш само да злобееш ...разбира се и дано все още няма там и тук...Ето сайт за на живо показване всеки час къде и колко...https://worldometers.info/coronavirus/#countries
94
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Румъния и Гърция вече има , а може и тук да има , но нали се правеха манифестации след аварията в Чернобил и хората се надишаха на радиоактивен прах и ядоха радиоактивни плодове и зеленчуци ......
93
1
 
11
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ МАЙОР преди 4 години
ДЪРЖАВЕН ИЗМЕННИК СЛУГА НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ КОИТО СА ОКУПИРАЛИ БЪЛГАРИЯ .ФАКТ ЗА ДА СТАНЕ ГЕНЕРАЛ МАЙОР ПОДПИСА ЕДИН ДОКУМЕНТ ЧЕ Е ВЪВ ВРАЖЕСТКИ ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ А НЕПОДПИСАЛИТЕ БЯХА УВОЛНЕНИ ОТ АРМИЯТА ТЕ СА ИСТЕНСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ А ПРОДАЖНИЦИТЕ БЯХА ОСТАВЕНИ СРАМ И ПОЗОР.ФАШИСТ НАГЪЛ ВИЖТЕ ГО КОЛКО Е НАГЪЛ ВЪВ ВИДЕОТО .ВОЕНЕН СЪД И ДИСЦИП ЗА ТОЗИ ДЪРЖАВЕН ИЗМЕНИК.
92
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига вече истерии. Поглежда се в интернет статистиката и се вижда какъв е процентът на смъртност при здрави хора. Почти нула. Комунистът от снимката бих му предложил да се обеси. Мерси.
91
0
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Драги сънародници ,не се притеснявайте за здравето си , а тичайте бързо в КАТ да си смените талона на колата ,ако в него не пише ,че колата ви може да работи с газ,щото това е мммного важно.Там вече е пълно с хора обменящи мисли и други неща помежду си.
90
5
 
17
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
ЕМИ ФАНДЪКА ГО ЗАРАЗИНАЙ ГОЛЕМИЯТ ВИРУС В БЪЛГАРИЯ Е ГЕРБ
89
0
 
7
 
! Отговори
До 90 преди 4 години
При 27000 Оздравели 2700 За Нещастие не са това май е 10%
88
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сутринта в новините казаха в Австрия, Швеицария, и Хърватия има!Нашите не могат да го идетифицират защото са некадърници
87
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако откият някои с съмнения за вируса то вече е късно той е заразил много хора ако таистина е болен!