Експерт: Еврозоната има огромни предимства!

Проф. Валери Димитров: Няма защо хората да се притесняват!
Обновена: 28 фев 2020 01:22 | 27 фев 2020 23:44, Веселина Йорданова
24

Българското правителство поиска няколко месеца отлагане на влизането на страната във валутно-обменния механизъм ERM ІІ.

"В българското общество се породиха много страхове, защото се чуват противоречиви послания. За тези 23 г. режимът на валутния борд се оказа удивително успешен в България след голямата криза. Българинът свикна да има твърди, здрави пари в джоба си", коментира преподавателят по банково право проф. Валери Димитров в "Денят ON AIR".

По думите му през последните години растежът на спестяванията у нас е забележителен.
"Преминаването в еврозоната означава да се върнем към един по-различен паричен режим. БНБ ще стане част от системата банки, членове на еврозоната. Паричната политика ще се провежда от ЕЦБ", обясни Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че България ще влезе в чакалнята с фиксиран курс, което означава, че няма защо хората да се притесняват за своите спестявания.

"Еврозоната има огромни предимства. Много малко глобални инвеститори разбират какво е валутен борд. Присъединяването означава, че България влиза в полезрението на глобалните инвеститори - това е зоната на благоденствието", каза още преподавателят по банково право.

Той е категоричен, че влизането в еврозоната би било огромна крачка напред за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Магарето на сватба преди 4 години
Бордът е някаква все пак гаранция срущу некадърността и лакомията на политическата каста. А Европата ни дърпа за еврозоната защото иска да прилапа валутния ни резерв. Държави като Испания,Португалия,Италия,Гърция и . бем ли им . айката още кои имат огромни заеми,а ЕЦБ няма резерви и покритие. Нали знаете за какво водят магарето на сватба - не е за да . бе булката. А нашата каста политически скакалци жадува за безконтролни заеми като на и за паликаретата.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще ви дам пример от Гърция като смениха драхмата, бях там и го видях.Всичко поскъпна с 30%, закръглиха цените защото няма кой да си играе с хляб за 0,50 евро, направо 1 евро и ако искаш. Само че Гърция е силна, има добри политици и икономика и се оправиха. А ние ... с тези продажници след вкарване на еврото никога няма да се оправим.А сега сме най-бедните и ще станем още по бедни, Румъния ни задмина във всичко. Помнете ми думите, в БГ всичко ще поскъпне с 50%
18
5
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Сигурно еврото има големи предимства.Въпросът е за кого са тези предимства и съответно кой ще обере негативите!Риторичен въпрос...
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли правителството да спре да харчи данъците ни за да плаща на разни "експери" да ни агитират за еврото. Не стана ли ясно, че народа не вярва на политиците и с право. Време е тези управляващи да си вървят, само за последния месец колко глупости натвориха, не е за вярване - пълни некадърници. А ние събираме пари за поредното болно дете.
16
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак питам,защо Полша,Чехия,Унгария,Дания,Швеция...,не искат да се възползват от тези,,предимства,,????
15
6
 
12
 
! Отговори
1234 преди 4 години
И след като се оказа успешен редно е герб да го съборят за да изхарчат резерва....
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте, то и сексът може да е много хубаво, но и много лошо . Факт е, че при нас, като го направиха много лошо, нито наказаха подстрекателите за изнасилването, нито изнасилвачите, а народът си остана с памет за травмата. сегашните обстоятелства отникъде не изглеждат по-надеждни, обектът на желания е обграден от хищни акули.България никога, съвсем никога не е третирана като кадърна и равноправна страна.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората се притесняват поради НЕКАДЪРНОСТТА на управляващите на ВСИЧКИ нива. Имаше навремето един стар виц за парад на Червения площад. Накрая вървят 3 души цивилни. "какви са те"? - питат. "Това са икономисти. Ако решат, могат да сринат държавата за 2 седмици"
12
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им вярвам. Никакъв инвеститор няма да дойде у нас. Не се ли спретнем ние да изметем тази пасмина и да си оправим държавата, няма кой да го направи. Западните ни " приятели" гледат своята изгода, а за големия презокеански " брат" да не говорим. С него изобщо врагове не са но нужни.
11
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз вярвам на герберите,щом те ни вкарват в Еврозоната,означава,че така трябва!
10
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоест изгодно е за инвеститорите, не за хората!!!
9
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо ЕС, НАТО, еврозоната, СЕТА - Напускане!
8
7
 
21
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Професор Едикой си по телевизия едикоя си: "Проф. Валери Димитров: Няма защо хората да се притесняват!"Същия професор след като си свали микрофона: "Къде ще си получа шекелите?"
7
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДрОгаре България е в ЕС. Виждам, че трудно свиквате с новите реалности......огледайте се.....сега е 2020, е не 1920.
6
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз чикиз дрънка сладки розови презентации от доста отдавна.
5
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кръв давам-Евро не давам!
4
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ганюАз много добре си спомням какво казваха преди 20год. Сега като влезнем в ЕС до 10-15 год ще сме на почти средното ниво за Европа... Минаха 20 год и вече сме на средното ниво на Африка.Без майтап провери.След още 20 години ще сме на средното ниво на западнал квартал на индийско гето.Във всички държави които приеха еврото гражданите обедняха.В БГ някакво чудо ли ще се случи?С 2 милиона мексиканци,2 милиона пенсионери и 2 млн работещи от тях 1 млн са на държавен бюджет.
3
8
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Същите приказки, но за предимствата на членството в ЕС ги слушахме от правителствени глашатаи и преди 15 години.Истината я виждаме.От членството печелят само тези, които са във властта.
2
22
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
твърде силното еснафско и провинционално мислене у нас ни задържа на дъното и ще продължава да го правина *** му обясняваш показваш и доказваш а той пак неговта ще си знае НЕ ТА НЕ
1
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общи приказки.И надежди.Да дойдат някакви инвеститори отнякъде които са толкова запленени от наличието на парична единица евро че да строят заводи,цехове и тн.Нито един инвеститор няма да дойде всички знаем това.Спират ги липсата на кадри.Ама те кадрите заминават за богати държави където ще получават добри заплати.Кво ще им оредложи един инвеститор който идва с идеята че 600 евро е добра заплата?Единственото нещо което е сигурно в цялата работа е че едни 20 милиарда евро ще заминат подарък.