Психиатър: Страхът може да улесни възможността от зараза

Спокойствието е най-важното в ситуацията на новия шам
Обновена: 27 фев 2020 11:03 | 27 фев 2020 10:55, Ния Христова
24

За момента няма потвърден случай на коронавирус, но не е невъзможно това да се случи в следващите дни.

Най-важното в ситуацията на новия вирус е да запазим спокойствие.

"Дотолкова доколкото е възможно хората да рационализират тези страхове. Трябва да разберат, че с и без страха това, което трябва да се случи - ще се случи. Единствено страхът може до такава степен да ги потисне като съпротивителни сили, че да улесни достъпа на вируса", коментира психиатърът д-р Веселин Герев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че психиката на човек е устроена така, че той да живее в страх, а той е основната сила в нашето ежедневие.

"Страхът за здравето е един от най-силните и по-силен от него е само страхът за живота. Ние все още не може да попаднем в тая зона на силен страх, който да стигне до паника, защото заразата от коронавирус е около нас. Не са регистрирани първите случаи в България, но това най-вероятно предстои да се случи", допълни той.

Според данни на СЗО от 100 заразени - 80 оздравяват и само трима умират.

"Когато човек се притеснява - ръси много адреналин в тялото, а това е хормон, който бута имунитета. При вирусните сили е много важно човек да има съпротивителни сили, за да може те да бъдат неутрализирани. Има проучвания, че стресът, паниката, напрежението, безсънието бутат нивата на имунноглобулините от група А, а е много важно те да функционират нормално", допълни д-р Герев.

Той сподели, че е провел разговори със свои колеги от Милано, които неглижират проблема, въпреки че заболелите от новия щам в Италия са над 400.

"Има един тип хора, които ги е страх дори, когато излязат на улицата, внимават какво ще пипнат", отбеляза психиатърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно е прав нали заради страха да не бъде зарезен премиерът свалиха журналистката от самолета
22
1
 
5
 
! Отговори
стресират ви преди 4 години
Телевизиете всяват паника. От сутрин до вечер само това говорят. Лешоядите щом надушат кръв и смърт, за тях това е жътва. Говорят , показват, коментират, плашат, за да ти вземат акъла още от сутринта и да те стресират. Предлагам да не се гледат телевизии. Там вече няма нищо качествено и поучително. Само стрес и паника За сега радиото остана по - добро, с изключение на някои журналисти като Урунгел Великова и семейството и .щом я чуь е превключвам. Тази жена е вредна за родиото, махнете я оттам.
21
0
 
3
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Гадове, вие го докарахте!
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19"Уплашен човек - половин човек!"Уплашен българин - Сральо Балкански
19
0
 
3
 
! Отговори
Най-ме е страх преди 4 години
да не ме хванат на летището с температура и да ме запрат за 14 дена без заплата и болничен, че той инкасатора идва всеки месец и от вируси не го страх - иска пари да имаш и да плащаш.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уплашен човек - половин човек!
17
2
 
5
 
! Отговори
Счет. до номер 12 преди 4 години
Абе направо да си го кажем сметнато, че да не затормозяваме онези, които не обичат математиката/особено управниците/ - 280 000 души столичани нещо ще се изгубят в друга Галактика. Но явно психиатрите ще ни посъветват "да не ви пука"
16
1
 
6
 
! Отговори
Счет. до номер 12 преди 4 години
"17 човека сигурно отиват в друга Галактика" - еми заедно с 3-та починали т.е. общо 20 души, това прави май "само" 20% доколкото все още мога да пресметна - явно отиват на среща със Създателя. Колко хил.души за София са 20%-да смятат колегите.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е човека! Накендзаш се и няма вода - зараза!
14
0
 
6
 
! Отговори
да не ни пука ??? преди 4 години
при разсеян лекар :..........докторе, идвам на контролен преглед. благодаря ви. оздравях............браво, от какво те лекувах........... ...напикавах се .предписахте ми бром ..........и какво, спря ли да се напикаваш ? ................не, докторе, даже вече се на ак вам, ама не ми пука !
13
1
 
9
 
! Отговори
Фобос преди 4 години
"Успокоителната" статистика показва, че, например, в 1,2 млн. град София биха умрели 3% - или САМО около 40 000 души! Бъдете спокойни, хора!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До там ли стигнахте от тази телевизия. Да интервюирате психиатри за проблем който касае нормални хора. Водещата се нуждае от психиатър. Обикновено се канят вирусолози или най-малко психолози. Уточнение - психологията не е медицинска дисциплина. Колко сте невнимателни - да тръбите че от 100 заразени, 80 оздравяват, 3 умират и не уточнявате къде отиват останалите 17. Най вероятно е да заминават в друго измерение. Ниско е нивото на журналистиката, "короната" е едно от решенията за оправяне.
11
2
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
"Според данни на СЗО от 100 заразени - 80 оздравяват и само трима умират." - а останвалите 17 човека сигурно отиват в друга Галактика и ги изключват от статистиката тук...
10
1
 
11
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
"Според данни на СЗО от 100 заразени - 80 оздравяват и само трима умират."Браво, не само, че е сериозен психиатър, но явно е и доста добър математик! Синус, косинус, тангенс и котангенс отсекъде брат!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази държава, от престилките ли гиотвързвате,преди ефир.Значи има болен,или барсагейт ще възпризведе промяна,във второ действие на операта от Дванайста нощ.Излизат трабадурите.В далечината се чува алт.Дон Алегронадава ухо.Слънчевите лъчи обагрятлистата на палмите.
8
3
 
7
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Предполагам им взимате по нЕкой лев на такива Отрепляци, като този чОкундур, за да им публикувате името и снимката, а те да ръсят мозък, като примерно това, че водата е мокра, или, че стреса е вреден! Ако го правите без пари се минавате жестоко!
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е. Стресът и импулсивните действия намаляват съпротивителните сили на организма. Така че призивите да няма паника имат и някакъв смисъл. Хладнокръвен разум трябва в такива моменти, проблемът е че у някои наши политици разум съвсем отсъства.
6
1
 
5
 
! Отговори
все тая преди 4 години
какъв е тоя 'ШАМ' ?
5
1
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Къде го намерихте този?
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Според данни на СЗО от 100 заразени - 80 оздравяват и само трима умират.""само"!?!А какво се случва с останалите 17?