Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат

Бонус програмата на Агенцията по заетостта връща 300 висшисти
Обновена: 28 фев 2020 16:53 | 28 фев 2020 10:56, Камелия Цветанова
364
Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

70% от българите, които са участвали в кариерните форуми на социалното министерство, организирани в чужбина, са заявили готовност да се върнат отново в родината си. В това уверява социалната министърка Деница Сачева в отговор на въпрос на депутат от ГЕРБ.

Още по темата

През 2019 г. кариерните форуми били организирани във Виена, Мюнхен, Хага, Лондон и Кльон и в тях са участвали между 160 и 200 българи, сред които не само студенти, но и по-възрастни хора, както и между 20 и 35 работодатели.

На форумите българите, избрали да печелят хляба си в чужбина, са били запознати с актуалната икономическа ситуация, с възможностите за заетост в България и условията на пазара на труда.

Назад към България: Държавата ще връща живеещите в чужбина

Целта на институциите, социалните партньори, бизнеса и неправителствения сектор е да привлекат повече кадри обратно в България.

Според Сачева резултатите от тези кариерни форуми са толкова добри, че пред тази година инициативата продължава като за пръв път ще има форуми и в Амстердам и Глазгоу.

Изборът на градове, в които се организират, зависи от концентрацията на български студенти, за да могат да бъдат информирани максимален брой млади хора с възможностите за професионална реализация в България.

Сачева напомня, че от 1 април Агенцията по заетостта стартира и програма с мерки, насочени към хора до 54 години с висше образование, които през последните 6 месеца са работили зад граница в страна от ЕС.

Програмата е насочена и към току - що завършващите студенти в чужди университети. Очакванията са около 300 души да се възползват от допълнителните стимули. Условието, за да се получи подкрепа, е завърналите се да остават на работа поне година, след като получат помощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
1
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Анонимен 319...А ти как помагаш на България да се оправи...от панелката на работа за 400лв от работа в панелката...и гласуване за Винету за да си запазиш ми.ризли.вата държавна работичка
321
0
 
9
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До zombayТи си типичен балкански субект....все му в главата уреждане....и кой ги е уредил в чужбина...те да не са на държавна работа...на каквато предполагам си ти...а толкова като искаш и ти можеш да се "уредиш" купуваш си билет качваш се на самолета и си готов...ама отвъд България се иска здраво бачкане...не за теб тая работа
320
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как ги изчислиха тез 70% като мен никой не ме е питал искам или не искам да се върна
319
0
 
8
 
! Отговори
Райна Христова преди 4 години
1.Ползите от водата с лимон са доказани ,а уважаемият учен ,може да не я пие,като не иска ,но във всеки случай, е по- полезна от алкохола ,не само от газираните напитки.....2. Има да ги чакаме тези 70% българи да се завърнат ,с векове....освен ако там, където са не настъпят потопи или др. природни бедствия....
318
10
 
1
 
! Отговори
zombay преди 4 години
Стойте си навън бе нещастни хейтъри какво правите по тези форуми а не по чуждите? Факт е, че повечето от вас са родени в родната "***" обаче някак си са успели да се уредят в "чужбината" въпреки тиквуните и калинките, как тъй?
317
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
200 души и да се върнат веднага се губят в морето от некомпетентници на държавна хранилка и обръчите около тях
316
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както/ незабравимо за мен/ казваше един приятел:Аз вече се връщах веднъж,мерси-стига ми!
315
1
 
7
 
! Отговори
Диващина преди 4 години
Програмист съм от София, печеля добре, имам жилище. Чакам да мине рецесията и забравям за България.
314
2
 
15
 
! Отговори
Сейшелите преди 4 години
На никоя държава не и трябват лузъpи и xeйтъри. Защо правителството само си губи времето със такива ? Бай дъ уей и от Швейцария емигрират в Тайланд например, ама никой не бие тъпана. Светът е глобален , няма граници и който има пари си ходи навсякъде.
313
8
 
15
 
! Отговори
:) преди 4 години
Панелните таласъми ги е шубе да излязат зад граница и вярват в глупости от сорта на предсказанията на луди бабички за това как след N-тата година Тиквенистан ще се оправи и ще потекат мед и масло от чешмите. Събудете се, панеладжии! Ще става все по-зле.Ако искате жизнь - оставайте при Тиквун и Шайката, ако искате life - той е в Западна Европа. Това е. Който разбрал, разбрал!
312
4
 
13
 
! Отговори
320 преди 4 години
И аз ги пишех тези глупости... после ми дойде акъла и отидох в Западна Европа. Сега живея ПЕРФЕКТНО и не си и помислям да се връщам в *** Тиквенистан. Съветвам те да помислиш малко, да преодолееш страха от непознатото и да си оправиш живота. Ако не твоя, поне този на децата си. България не става за живот, а и народа вече е толкова деградирал, че издига такива като Тиквата за Премиери. А с мутра Премиер и Германия няма да издържи дълго.
311
3
 
21
 
! Отговори
Идвам си... друг път преди 4 години
Знаете ли кога ще се върна? Точно никога! В момента в България управлява мафията, цари анархия и единствените, които са ОК са Калинките от Тиквената администрация + крадците от Обръчите на ГЕРБ, ДПС и БСП. Толкова по въпроса. Чакайте да си оставя спокойния живот и високите доходи, за да дойда да карам по разбити пътища, да дишам кофти въздух и да ми ограбват жилищата през 2-3 месеца. Идвам... ама друг път.
310
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се завърнат няма лошо, но хората искат достойно заплащане и нормален живот а не само обещания за хубавото бъдеще.1 заплата трябва да гарантира нормалното съществуване на 4 членно семейство ( 2 възрастни и 2 деца до 18г ), всички други прикаски са отбиване на номера
309
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И.........какво ще правят завърналите се 70%?Ще работят в новооткритите фабрики,заводи ли?Колко такива са необходими за да могат да работят в тях 1,5 милиона българи завърнали се от чужбина?
308
16
 
5
 
! Отговори
До Камен 309 преди 4 години
Ами махай се бе, и то веднага! Некадърните българи гледат да се присламчат на готово в чужбина, кадърните си стоят в България и работят за Родината си! Затова такива като Камен ще си останат навсякъде по света "хора втора категория"!
307
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само приказват, че искат да се върнат, ама "друг път". И плачат, че им емного мъчно за България, но са я напуснали доброволно, вместо да помагат тук да се оправим... Крокодилски сълзи!
306
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първи април много подрани тая година.
305
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те кат пионерчета седят в готовност "винаги готов"
304
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опашата лъжа - то и мутрата всеки ден лъже!!
303
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бат Бойко ми обещае къща в Бърселона и аз ще се върна !