В 37 вуза приемат с оценки от матурите

В МУ полагат задължително изпит по биология и химия
29 фев 2020 10:56, Елка Василева
49
В 37 вуза приемат с оценки от матурите
Снимка: архив, БГНЕС

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021 година, пише „Монитор“, като цитира МОН.

Става дума за оценките по български език и литература, математика, история и цивилизации, по география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, по чужд език и по някои от останалите матуритетни предмети.

В по-големите университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности.

Такива са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновският университет „Св. Кирил и Методий, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет “ Епископ Константин Преславски“ и Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

В Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов с оценките от всички държавни зрелостни изпити ще може да се кандидатства за всички специалности. В ХТМУ в София с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, по математика, по физика и астрономия и по български език и литература зрелостниците ще може да кандидатстват за 25 различни специалности, допълват от просветното министерство.

Оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия ще влизат в бала на кандидат-студентите за техническите университети във Варна, Габрово и в София. Изключение правят специалностите „Индустриален дизайн“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Корабни машини и механизми“ и „Корабоводене“ в ТУ – Варна. За тези специалности оценката от зрелостния изпит не заменя конкурсния изпит, но участва в балообразуването.

В ТУ – София също изключение правят специалностите „Инженерен дизайн“, „Приложна математика и информатика“ и „Компютърно и софтуерно инженерство“.

Във висшите училища по изкуствата като НАТФИЗ, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Театрален колеж „Любен Гройс“- София, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив не може да се кандидатства само с резултатите от зрелостните изпити. Изпитната кампания там е специфична.

Не се използват за прием оценките от матурите и за Академията на МВР, Военната академия „Георги Стойков Раковски“, Американския университет в Благоевград, Нов български университет, Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив, Колежа по маркетинг, търговия и мениджмънт в София и Европейския политехнически университет в Перник. Това са общо 14 висши училища от акредитираните 51 у нас.

Кандидат-студентите в медицинските университети във Варна, Плевен, Пловдив и София полагат задължителни изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. За някои специалности като „Здравен мениджмънт“ „Логопедия“ и „Медицински оптик“ в МУ-Варна при балообразуването се използват и оценките от матурата по биология.

Същото се отнася и за МУ-Плевен, където оценката по биология участва с определен коефициент, но само при някои специарности като „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Опазване и контрол на общественото здраве“, „Социални дейности в здравеопазването“, „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“, „Помощник фармацевт“, „Медицински козметик“ и „Социални дейности“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Даже и без дипломи ще започнат да приемат.
38
5
 
4
 
! Отговори
До Тези ще започнат преди 4 години
Е, ти откри топлата вода.Неграмотници влизаха във ВУЗ-овете и през соца, по квоти. Недоучени се настаняваха в БАН, много от тях днес са доценти и професори там. Те са основно по линията СМЧ и създадоха традиция, вече трето поколение техни потомци получават там лесен комат с връзки. Няма значение, че знанията му са под нивото на общата култура на консултант-продавач със средно образование. И няма да изтърват този комат, нали има наивни отличници, които идват в БАН като аргати на недоучените СМЧ
37
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
нема лошо!..-А от догодина-приемане само с/у лична карта...За мигрантите -изключение,само да издекламират "Аз съм българче"..Може и на майчиния си език....
36
3
 
7
 
! Отговори
Краси преди 4 години
Няма толкова завършили средно образование/половината по милост/,колкото са местата в 51 университета.РБ е за книгата на "Гинес"!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природните искат много четене и пари, а после няма сигурна и платена работа и няма смисъл. Докато завърши и техниката се променя и остава без работа, а държавата постоянно реже парите за ВУЗ и всичко става платено и хората обедняват.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тези ще започнат иИма и среднисти щом не им харесват вишистите. Футболисти са с основно и не им трябва средно или ВУЗ.
33
4
 
5
 
! Отговори
Тези ще започнат и преди 4 години
двойкаджии да приемат, само да имат бройки, че иначе няма мамбо. То и затова неграмотни висшисти пълнят пазара на труда!
32
8
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 4 години
Не само децата на богатите плащат.Който иска да учи, но няма пари, тегли специален кредит. Този, когото познавам лично, е вече на 40 г. Отиде да следва в САЩ, завърши, изплати кредит от половин милион долара, вече има къща в твърде приличен крайградски жилищен район, където живеят заможни хора.При това, жена му все още не е започвала работа, защото създадоха две деца.За него е добре,но за България е жалко,защото кадърни и трудолюбиви млади хора я напускат и създават поколение за чужди държави
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Право са безработни и сега въпреки изпитите по история и език, а медицина бягат в чужбина та няма никаква полза от тия измислени приемни изпити. Това само в България го има.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВ САЩ няма КСИ. Всичко зависи колко пари имаш после за таксите и какви са преподатвателите. Някои преподаватели са доста скъпи и таксите са 100 хиляди долара и само децата на богатите плащат.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е та Право отдавна се влиза с матури, освен в СУ и УНСС.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От изброяването по горе излиза ,че има повече вузове и спецялности отколкото желаещите да учат в тях.Каква жалка картинка е сегашното образование .И как се учеше преди 30 години.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е обидно да влезнеш с матура, която е задължителна да завършиш средно. И в СУ това стана благодарение на новия ректор новатор Анастас Герджиков. Най-слабият ректор на СУ, който трябва да си подаде оставка.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато почнат да приемат право и медицина с оценките от матурите, тогава ни е спукана работата.
25
1
 
0
 
! Отговори
ахахаха преди 4 години
яяя объркал съм статията , я да отида в правилната секция
24
3
 
1
 
! Отговори
Авиоексперт преди 4 години
най -интересно ще бъде как ще разположат хиляди електрически колонки за зареждане във въздуха Или може би ще се оставят самолетите да бъдат целени от гръмотевици , и така да се зареждат Или пътниците вътре ще въртят пeдали , и ще генерират ток А може и да има опънати кабели , към ветрогенератори Или да сложат по няколко перки да им сложат на самолетите , и сами да си произвеждат ток . Излишният ще бъде продаван на ЕРП-тата
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Висшето образование и науката в България, са много бледо копие на истинските, то и цената е такава де. Но не мисля че си струва загубеното време.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БИВШМного пъти сме писали, че трябва да има сериозни приемни изпити и задължителни оценки минимум мн.добър (5) за държавните ВУЗ-ове, също и да се насочат натам всички бюджетни субсидии, а на студентите със семестриален успех не по-малко от (5) да се дават щедри стипендии, независимо от доходите на родителите им. Само така ще се вдигне авторитетът на учебните ни заведения.Частните университети и колежи ако щат и с диплома за основно образование да приемат студенти, но да се издържат сами.
21
2
 
9
 
! Отговори
Пак до 13 преди 4 години
Трудно е да обясниш на хората, които днес са под 35-40 г., защо има такава огромна разлика между специалистите от едно и също поколение, завършили една и съща специалност преди 30 и повече години?Как да им обясниш краха на толкова много отрасли и научни направления, след като е ясно, че добри специалисти все пак е имало? Как да им обясниш, че шефове са ставали понякога и лица с явна д.е.бил.ност? И че днес все още сърбаме попарата на недомислиците от онова време?
20
3
 
6
 
! Отговори
БИВШ преди 4 години
С физкултура ги приемайте. Това най-истинската бележка. Всичко останало е чрез рушвет или друга манипулация. Тази практика с приемане с матура доведе до 45% напуснали вуз още първия семестър. ВЪРНЕТЕ КОНКУРСНИТЕ ИЗПИТИ. ЗА ВСЕКИ УНИВЕРСИТЕТ - СВОЙ ИЗПИТИ. НЕ МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВАШ ЗА УНИБИТ И АКО НЕ ТЕ ПРИЕМАШ ИДВАШ В ТУ ДА УЧИШ МЕНИДЖМЪНТ. ИЛИ НЯМАШ ДИПЛОМА НО ИМАШ ЗАПАЗЕНО МЯЯСТО И ЧАКАШ ДА ТИ Я ДАДАТ ОКТОМВРИ, НОЕМВРИ МЕСЕЦ.