Танева: Не сме установили спекула с цените на стоките

Банско няма да остане без храна, увери министърът
18 мар 2020 13:28, Анисия Иванова
37
Танева: Не сме установили спекула с цените на стоките
Снимка: БГНЕС

Нямаме установено безусловно спекулиране с цени на стоки заради извънредното положение. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

“България на храни и суровини е достатъчно обезпечена, за да посрещне всякакви затруднения по отношение на търговията и доставката на храни, затова не съм имала притеснения. По-скоро ме притесни паниката у хората. Радвам се, че хората разбраха, че няма проблеми с храните и доставките и от неделя положението значително се подобри. Няма място за паника. Дадох достатъчно данни за това колко зърно, мляко, и пшеница има у нас, можем да се изхраним дълго време с основни храни. Ако някой каже, че на рафта в магазина му липсва марков алкохол на рафта – това не е основна храна и държавата не може да го гарантира”, допълни Танева пред bTV.

Още по темата

Относно съмнения за проблеми в доставката на храни за Банско, който е под карантина, тя увери, че при всяко зареждане на храни в града колите се дезинфекцират и пропускат. Държавата е обезпечила града с уреди за дезинфекция.

"Инстинктът за презапасяване ще доведе до това, че после храната ще е извън срока на годност и ще я изхвърлим. Това ще се отрази на бюджета на домакинството и ще разхищаваме храна, която е ресурс и за чието производство са положени усилия. Абсолютно излишно е. Нямаме установено безусловно спекулиране с цени на стоки.

Петъчната паника мисля, че влезе в някаква нормализация. В момента хранителните оператори и вериги са подложени на натиск, защото клиентите трябва да бъдат в социална дистанция, както и служителите. Разбираме в какви условия трябва да работят и трябва да се погрижим за здравето на хората и да вземем всички мерки, за да ги предпазим в тази ситуация“, посочи тя.

"Правим проверки и в хранителните вериги. Всеки ден се издават заповеди. Всички чакат маски и проявяваме разбиране. В постоянен диалог в реално време сме. Всички оператори и производители са длъжни да спазват издадените заповеди и да снабдят персонала си с предпазни средства, както и да им осигурят съответните условия за работа в тази ситуация. Хранителната индустрия по принцип е готова, защото там изискванията са много високи. Дезинфекцията по принцип е задължение. Някъде се получава затруднение, но смятам, че всичко ще е точно“, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
Tom преди 4 години
И тая не е добре,и тя като Бойко живее в друг свят.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма, защото всички знаем, как си вършат работата държавните служители. И да свърши и да не свърши нещо, нито някой ще го мъмри, нито ще му се отрази на хубавото възнаграждение, пък и нали има още сто човека за тая работа наети ей така.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало спекула, очевидно някой друг й пазарува?! А и търговията се върти днес само кеш, защо, а?То и корупция нямате безусловно установена в тази държава. Нищо, което не ви ползва, не сте в състояние да установите. Я как се справяте с "фалшивите" болнични, с "фалшивите" инвалиди...
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев,вместо да започне да си върши работата Той щял да обявява военно положение,смях,смях,смях!
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Госпожо Министър, като ходиш в магазина - гледаш ли етикетите и цените на тях ?
29
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Кво сте установили !Че има вирус може би ?
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не сме установили спекула с цените на стоките" Вие не сте, ама аз съм! *** пример,цената на една маска за еднократна употреба,производство на "Момина Крепост"АД струваше между 0,10-0.15 стотинки за един брой предиСЕГА ЦЕНАТА НА СЪЩАТА Е 1.50-2.00 ЛЕВА ЗА ЕДИН БРОЙ!!!!!
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
алоо смешна си, хляба е повишен дори от 1,10 на 1,50
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е Танева, като не ходиш по земята, няма как и да знаеш
25
0
 
19
 
! Отговори
до ТАНЕВА преди 4 години
И С КЪЩИТЕ ЗА ТЪЩИ НИЩО НЕ УСТАНОВИХТЕ
24
0
 
16
 
! Отговори
То ние преди 4 години
Друго не сме и очаквали от вас,като знаем колко обичате да не си вършите работата.
23
0
 
18
 
! Отговори
Дом преди 4 години
Нефтът падна, горивото - не.Топлофокацоя кога ще свали с 40% също.Олиото от 2.60 стан 3.00 лв в кварталните магазини. Всички стоки като поскъпнат, се оправдават с пи-скъп ток или гориво. Намалете горивата, за да поевтинеят и стоките. Който не ги намали .... ще лъсне.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутрите и мафията убиват човека а не го спасяват.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и няма ка да има спекула, защото най- необходимото в момента липсва.Няма маски, дезинфектанти, защитни облекла....
20
2
 
24
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Къде ли живее министърката,само за ден лимоните от 2,60 станаха на 4,80 лв.
19
0
 
24
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Когато начело на държавата е пожарникар и бивша мутра,не можеш да очакваш кабинета му да бъде от експерти.
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази чува ли се какво говори? Откъде ги намира такива. Джинджифилът струва 17 лв, лимоните удариха 5 лв. Не се ли виждат тези неща, къде гледат?
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таневаааа,тя спекулата си върви от месеци наред,ама ти откъде да го знаеш,като всичко ти е безплатно.
16
3
 
19
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Г-жата Теменужка е експерт счетоводител, много Ви моля! Но по математика е учила само операции събиране и умножение, та затова е сложена за министър на енергетиката!!!??? Доста логично, по тиквенски....
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти ли ще им донесеш храна другарко Банско няма да остане без храна заради производителите на храни *** си гледай бюрокрацията. На световните пазари петрола падна, установихте ли спекула по бензинаджийниците ? Оставка ?