83% от заразените – до 60-годишни, 8 със сериозни симптоми

Най-добрите мерки се прилагат в Китай и Южна Корея
Обновена: 22 мар 2020 16:50 | 22 мар 2020 16:30,
80
83% от заразените – до 60-годишни, 8 със сериозни симптоми
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

83% от заразените с Covid-19 в България са на възраст до 60 години. Това каза пред БНР проф. Венцислав Мутафчийски - ръководител на Националния оперативен щаб. Той уточни, че 8 от тях са с по-сериозни симптоми, другите са с минимални оплаквания. Над 60-годишна възраст са 17% от заболелите.

Близо 6000 души са тествани у нас, посочи още проф. Мутафчийски и добави, че масови скринингови изследвания не са по силите на нито една държава в развития свят, в това число и България. Той отново обясни, че коронавирусът прилича на грип, но с един много по-прилепчив вирус и с една определена таргет група, която е застрашена от смърт, а младите хора, въпреки че боледуват леко, са преносители, застрашаващи да заразят по-възрастните.

174 са общо заразените в страната, съобщи проф. Мутафчийски. Голямата част от тях са в много добро състояние.

Още по темата

Той обясни мерките, които се налагат, за да се спре разпространението на коронавируса.

"Движението на хора между населените места има оправдана причина - това е единственият начин да се спре разпространението на вируса
", посочи началникът на Оперативния щаб.

Проф. Мутафчийски акцентира, че усилията са да не се допусне рязко повишаване на броя на заразените, за да може да издържи здравната система на тежестта:

"Това, че ще има взрив на заболели никой не го отрича. Това най-вероятно ще бъде другата седмица", заяви професорът. По думите му това няма да е пикът на заразата, а тогава ще започне "стръмното катерене по кривата на заболелите".

По думите му може да се смята за успех, че вече има трима излекувани от коронавирусна инфекция в България.

Във връзка с появилото се негодувание в обществото от строгите ограничения, проф. Мутафчийски отговори лаконично.

"Срещу какво се бунтувате? Срещу шанса да останете живи?"

Според проф. Мутафчийски не трябва да се забравя, че в глобален мащаб има дефицит на защитни обрекла и пособия.

Най-добрите световни практики в борбата с коронавируса са в Китай и Корея, посочи проф. Мутафчийски и акцентира, че в България се прилагат само най-добрите практики, които са се доказали, че дават резултат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
sid преди 4 години
Най- вероятната картина след месеци ще е масов мор на пенсионерите/идеално за ной ,много по-малко пенсии/ и страшна икономическа криза за оцелелите млади.Не ми се мисли до къде ще ескалира човешкия егоизъм.Предполагам,че ще има гражданска война,масови безредици,убийства,грабежи.Дано да съм черен пророк,дано никога не стигнем до там.
70
2
 
1
 
! Отговори
гост преди 4 години
мутро гадна затвори го тоя плювалник държавата се грижела за моето здраве и някакъв си уж военен лекар -мерси ммястото на крадците и лъжците е в затвора или два метра под земята
69
1
 
3
 
! Отговори
хихи преди 4 години
От мега заразената Англия може да кацат, но от Алфатар за Русе- не могат- Опасно било.
68
0
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
До Нямам думиС това ли ще ни успокоявате за сметка на децата и внуците ни и всички млади хора!
67
3
 
6
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Тоя генерал-*** иска да ме убеди, че да си стоя в тясната дупка е по-здравотворно и за мен, и за останалите, отколкото да се разхождам в парка, до който в действителност живея или да си подрязвам овошките в двора на селската ми къща! Иска да ме убеди че този вирус е много по-опасен и за мен и за околните когато съм на въздух и на слънце отколкото когато съм затворен между четири стени! Няма как да ме убеди!
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега да видим кой ще жали нестарите.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали казахте да пазим старите, че младите не са ли важни?
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"масови скринингови изследвания не са по силите на нито една държава в развития свят, в това число и България."Че от кога България е развита държава?
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти всички ще се заразят...Желателно е да стане поетапно-плавно.до 9 дни вирее този вирус при всякакви условия които са сега навън, по дрехи, обувки и всичко друго . Няма начин да се спре без ваксина...
62
7
 
5
 
! Отговори
до 63 преди 4 години
Струпването в болниците е само една причина. Основната е броят заразени официалните числа не са верни италианците тестват само пациенти със сериозна симптоматика. Реалната процентна смъртност е далеч по-ниска, а броят на заразените е далеч по-голям от "официалния". Ломбардия е гъсто населена 43% по-голямо население от България, но върху 20% от площта. Преди да бият камбаната, там вече заразата е масова.Липса на персонал и места в интензивните отделения е пряката причина за многото смърт.
61
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй е. Некои като кашлят и кихат пръскат до другия тротоар.Утре като се натъпчем в автобуса за работа ,един от задната седалка да блъвне Ще стигне до шофера на другия автобус чак.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 62 Хегел - Може да си Георг Вилхелм Фридрих Хегел, може и да си Карл Маркс, но мерките са временни . То обикновено, през август, месецът на отпуските почти никой не работи; Тази година е е обратното - сега ще се почива, а през август ще се бачка
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"болниците са се превърнали в център на сеене на заразата сред болни от други заболявания...препоръчват домашно лечение..."Ето защо Италия води класацията по смъртност. Липсват адекватно лечение и грижи за заболелите.
58
9
 
9
 
! Отговори
хегел преди 4 години
Колко всъщност щи умрът от вируса.До сега са 3 но може да станат и 30,максимум 50 основно пенсионери с хрон. болести. А колко родени и още неродени бебета и деца ще умрът от карантината и липсата на адекватни грижи?А колко суицида ще има следващата година само на хора загубили бизнеса,работата,имота или парите си?Колко семейства ще се разбият и колко пенсионери ще станат жертви на изгладнели роми а скоро и българи Останете си в къщи!Хората сме соц.животни.Останем ли в къщи ще сме просто животни
57
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименса пълни с тарикатиЕдни бъдещи мъртви нещастници са пенционерите , които така браниш. И още нещо - дава се уважение към възрастните, които са достойни и почтени, а не към пенционерите с тяхната злоба, завист, лукавство... А с наглите и безцеремонни пенционери можеш единствено да се състезаваш с тях кой пръв ще отиде в гроба или урната... Гаранцията е, че такива като теб и тези подли възрастни хора, е че натам сте се запътили....
56
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука се изказват само хора заразени по рождения от исконният български вирус той ще ми каже на мене и приятелчето му абе то и така може
55
2
 
7
 
! Отговори
до 56 преди 4 години
СЗО не препоръчва маски и ръкавици ЗА ЗДРАВИ ХОРА. Що мислиш, че ползите от тях са повече от вредите?
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все още не съм виждал ром с маска или ръкавици,постоянно ги снимат и показват по ТВ..
53
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха! Мили, нахакани младоци, уважавайте старостта! Тя е вашето бъдеще. Не казвам, че е розово, но единственият начин човек да поживее повече, е да остарее.Дечица, просто не се мислете за безсмъртни. Не се паникьосвайте, но и не се перчете, гробищата са пълни с тарикати.
52
4
 
6
 
! Отговори
до 49 преди 4 години
Те практиките са описани в литературата. Всекидневно излизат множество научни статии по въпроса от различни центрове на епидемията.Вчера, например, излезе много интересна статия от група италиански доктори, които казват, че е грешка трупането на заболели в болниците, защото болниците са се превърнали в център на сеене на заразата сред болни от други заболявания. И препоръчват домашно лечение с добрата стара практика на редовни домашни визитации.Доколко четат нашите другари е въпросът...