Вирусът развързва кесията в ЕС, правилата за дефицит не важат

МВФ: Рецесията ще бъде поне толкова лоша, колкото през 2008 г.
Обновена: 23 мар 2020 23:29 | 23 мар 2020 23:26, Веселина Йорданова
126
Вирусът развързва кесията в ЕС, правилата за дефицит не важат
Снимка: БГНЕС

Министрите на финансите на ЕС се съгласиха да преустановят временно строгите правила за намаляване на публичния дефицит в блока, което ще позволи на държавите членки да харчат свободно за справяне с негативното икономически въздействието на пандемията от коронавирус, предаде Франс прес.

Временната мярка ефективно спира стриктния контрол от страна на Брюксел върху националните държавни разходи и най-вече върху правилото за бюджетен дефицит, който да не надвиши 3% от БВП на дадена държава и за държавен дълг не по-голям от 60% от БВП.

Това ще бъде особено добре дошло в Италия, страната от ЕС, страдаща най-много от новия коронавирус и която често се намира в нарушение на фискалните правила на блока.

Така наречената "обща клауза за дерогация" от Пакта за стабилност и растеж дава на правителствата "необходимата гъвкавост да предприемат всички необходими мерки за подкрепа на нашите здравни и системите за гражданска защита и за защита на нашите икономики", се казва в съвместното изявление, цитирано от БНР.

Силно задлъжнялата Италия, но също така и Франция и Белгия, вече не спазват фискалните правила на ЕС, обявявайки през последните дни десетки милиарди евро допълнителни стимулиращи средства за борба с опасната болест, която на практика спря техните икономики.

Министрите ще проведат видеоконференция и във вторник, за да обсъдят други начини за обединяване на силите за борба с това, което със сигурност ще се окаже изтощителна икономическа рецесия за целия континент и за световната икономика.

На днешната среща обаче беше изключена идеята на Италия и на Франция за емитиране на общи европейски облигации, добили през последните дни известност като "коронаоблигации".

Очаква се вместо това министрите да позволят на страните да искат гаранции за заеми от Европейския механизъм за стабилност (ESM), който разполага с 400 милиарда евро.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че МВФ очаква, че глобалната икономическа рецесия през 2020 г. ще бъде "поне толкова лоша, колкото по време на световната финансова криза през 2008 - 2009 г. или дори по-лоша".

От друга страна, МВФ очаква да последва икономическо възстановяване през 2021 г., заяви тя.

Георгиева отбеляза, че фондът приветства извънредните фискални действия, предприети от много страни за укрепване на здравните системи и защита на засегнатите компании и работници, както и стъпките на централните банки за облекчаване на паричната политика, като добави: "Ще са необходими още повече, особено на фискалния фронт".

"Инвеститорите вече са изтеглили 83 милиарда долара от развиващите се пазари", предупреди Георгиева, като отново посочи икономически удар от коронавирусната пандемия върху "държавите с ниски доходи".

Разгръщането на "целия ни капацитет за заеми от 1 трилион долара" е една от мерките, които МВФ има на разположение за борба с трудности за глобалната икономика, причинени от Covid-19, посочи Кристалина Георгиева.

Тя обеща, че МВФ ще засили масирано спешното финансиране, като отбеляза, че 80 държави вече са поискали помощта му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 109 Много точно! Искаш ли големи печалби,Създаваш големи "кризи" ! И резултата Не закъснява много! -:) Американски "специалитет" ! Запазена марка!
100
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това направиха и във войната със сърбия,разрушиха я,и после щедро дадоха кредити и я възстановиха,но тя отчасти вече е тяхна,защото това е идеята,ако искаш да дадеш на някого кредит да си купи къща,трябва първо да разрушиш неговата,защото той си има-нарича се създаване на необходимост,и работи
99
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако цялата история с вируса се режисира от някой,той трябва да има ясна цел,това,което виждам до момента е,че 80 страни засега,ще станат длъжници на мвф,стабилните икономики също ще пострадат,а настоящите длъжници ще дръпнат още кредити поради невъзможност да погасят старите.Изобщо всяка една криза,война или друго нещастие за обществата има един печеливш,и това е банковата система кредитираща възстановяването,защото всичко новосъздадено ще бъде отчасти нейно(ще смени собственика си)това е тезата
98
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 107 Не говори глупости по инерция! Китайците поне знаят къде са тоалетните! А Индийците по традиция Там На кой където му дойде "музата"! Вече има и Индийски "работници" в България! Или не знаеш?!
97
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 104 А мииии.То човек докато не си изпати сам.Та да вдене кой наистина в такъв момент му е истински приятел.Дори и да са Ти го казвали в прав текст Не се сещаш нали?-:) До 105 Не си ли си задавал въпроса.Защо "държавата ,претендираща за най голямата демокрация" в света И тя мълчи по темата?!-:) Амиии сети се сам! Това е положението! За тях "икономиката и да са 1 ви" Е най важното! Хората Не са много важни уви! -:( И ще вметна за Китай.Че доказаха пред цял свят Че са единни във всичко!-:)
96
4
 
33
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Щом не е в/от Китай, защо го скриха до последно от целия свят, докогато вече не можеше да се крие?? Има много теории, ни е факт, че в град Ухан има такава лаборатория и че скриха от целия свят, а колко заболели и умрели има там, не е ясно, защото и това прикриват!!!!!!!
95
1
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А ДАЛИ ИТАЛИЯ И ИСПАНИЯ СЛЕД ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА КРИЗАТА ЩЕ ОСТАНАТ ПЪЛНОПРАВНИ ЧЛЕНКИ НА ЕС??????МАЙ ЩЕ СЕ ОРИЕНТИРАТ КЪМ ЕВРАЗИЙСКИЯ ЗАЩОТО ТАМ СИ ПОМАГАТ ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕС. И СА ЧОВЕЧНИ КОЕТО Е МНОГО ВАЖНО. КОЙ ПОМАГА НА ИТАЛИЯ - КИТАЙ И РУСИЯ А НЕ ЕС.
94
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 101 Грешиш! Пуснат е в Китай! Но е разработен Не там! Китай стана твърде силна Икономика! И нещо трябваше да ги "забави" нали? ! -:)
93
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вируса се оказа печеливш бизнес за МВФ,световния лихвар
92
5
 
36
 
! Отговори
Вирусът преди 4 години
Какво се случи? Създаденият от човешка ръка вирус беше изпуснат на свобода, отнемайки човешки животи и съсипвайки живота на хората навсякъде по света. Откъде е изпуснат? От лабораторията в Ухан, Китай, занимаваща се с най-смъртоносните вируси в света. Тестван в симулатор вирусът е убил 65 млн. човека, предстои да видим колко ще са отнетите човешки животи реално.Сега светът трябва да овладее заразата, да бойкотира всички китайски стоки и да затвори категорично вратата си за Китай.
91
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
98 ми, ти внесе в евробюджета 1 милиард а присвои 4! наистина има двойни стандарти и облагодетелствения си ТИ! за това че си некадърен не е виновен ЕС!!!
90
0
 
41
 
! Отговори
българин преди 4 години
Значи Брюксел,не дава реално средства,А "акъл" от къде да се пренасочат средства в борба към вируса?! Е немам думи! Наистина Не подготвена организация в екстремни ситуации! А иначе се чудим как Русия е овладяла положението в държавата си,та тръгна и на Италия страна членка на ЕС да помага?!-:) Във времето нещо създадено НЕ СЕ ЗАКРИВА! И ние щяхме да се справим по бързо и лесно,ако тези структури в армията ни,Не бяха закрити преди 30 г!-:) Ето доказателство Че идва момент от нуждата от тях! Но..
89
2
 
48
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Европейският съюз "развърза кесията", когато му припари под краката! Докато Италия гореше, ЕС спеше! Италия беше оставена сама! Брюксел й обърна гръб и забрави за "великата" европейска солидарност! Бедна ми, бедна, Италио, ЕС те пожертва, без дори да знае защо! С поведението си спрямо Италия, Европейският съюз стигна дъното на моралната си деградация!
88
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Провокацията с коронавируса е най-големият комунистически атентат в историята---Хора, вече полудяхте повече и от обикновено с атентата срещу себе си. И никой няма да оттегля производствата си от Китай, с него не е свършено и няма да има канибализъм. Търговията с Китай беше замряла през февруари и началото на март, когато имаше транспортни проблеми и хората ги беше страх да поръчват, от две седмици се възстановява на предишните си нива и отгоре.
87
3
 
48
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Бойко премиера обаче , развързва държавната кесия само са сакъ приятели ,които ще му върнат ресто!Шмекер е наш Бойко , шмекер и тарикат!
86
3
 
56
 
! Отговори
Червонец преди 4 години
Италия, страната от ЕС, страдаща най-много от новия коронавирус беше силно изненадана и удивена от скоростта на оказваната от Русия помощ. Само за едно денонощие - от вечерта на 22.03 до вечерта на 23.03 в Италия се приземиха 14 броя Ил-76, тежко натоварени със сили и средства за борба с Ковид-19. Италианците спешно започнаха да решават организационните вътрешни въпроси по разполагането на 100% готовите руски екипи.
85
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА кой ще те храни ако Европейската раса изчезне??????????????????????
84
1
 
42
 
! Отговори
Сега ще печатат преди 4 години
пари без покритие, а това ще ни оскъпи живота после. Масрафите ще ги плащат децата ни. Всяка некадърност се заплаща от някого.
83
13
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Най- много Умират в Европа, Европейската раса ще изчезне
82
8
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Като Изчезнат Хората , Парите ще мухлясат в Банката,Ще станат Торр за Тревички и Дръвчета,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА