Даренията за COVID-19 - само за борба с вируса и по волята на дарителя

МС определи как ще се разпределят защитните средства
28
Даренията за COVID-19 - само за борба с вируса и по волята на дарителя
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Средствата от даренията за превенция и лечение на COVID-19, постъпили в разкритата от Министерството на здравеопазването дарителска сметка, ще бъдат използвани единствено за тази цел.

При даренията, независимо под каква форма са направени, изрично упоменатата воля на дарителите да се спазва. Това реши Министерският съвет на база доклад от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Министерството на здравеопазването ще предоставя информация на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 и на официалната си интернет страница www.mh.government.bg за постъпилите парични средства по дарителската сметка, както и за предадените за съхранение в склада на Българския червен кръст дарения в натура.

Националният оперативен щаб за борба с COVID-19 ще дава предложения както по отношение на вида на закупуваните лични предпазни средства, дезинфектанти, тестове, лекарствени продукти, консумативи, медицинска и лабораторна апаратура и други, така и по отношение на крайните получатели, в случите когато това се отнася до лекарствени продукти, апаратура и тестове за диагностика.

Когато се касае за лични предпазни средства и дезинфектанти, предложение за разпределение ще дава Логистично-координационният център с ръководител главен комисар Николай Николов.

Направените от Националния оперативен щаб и Логистично-координационния център предложения за разпределение ще бъдат одобрявани от министъра на здравеопазването, по регионални здравни инспекции (РЗИ).

Конфискуваните в полза на държавата вещи от Агенция "Митници" и предоставени на МЗ ще бъдат разпределяни по предложение на Логистично-координационния център, чрез регионалните здравни инспекции (РЗИ), на територията на цялата страна.

Всяка регионална здравна инспекция ще организира разпределението на артикулите по лечебни заведения, държавни и общински институции, в съответствие с направеното от Логистично-координационния център общо разпределение.

Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и Логистично-координационният център координират действията си и ежедневно извършват оценка на нуждите на лечебните заведения и институциите във връзка с разпространението на COVID-19.

Приоритетно предпазни средства ще бъдат осигурявани на лечебните заведения за болнична помощ - структурите и отделенията, в които се лекуват болни с COVID-19, центровете за спешна медицинска помощ, РЗИ, гранична полиция, екипите на НАП и Агенция "Митници", разположени на граничните пунктове, органите на МВР и социалните структури, които работят с уязвими групи от населението.

Тези потребности се осигуряват чрез средства от бюджета на МЗ, по оперативни програми и дарения. Медицинската апаратура се осигурява за нуждите на лечебните заведения също със средства от бюджета на МЗ, по оперативни програми и дарения.

Чрез държавното дружество "Бул Био-НЦЗПБ" ЕООД се закупуват лични предпазни средства възмездно и се предоставят срещу заплащане на институции и ведомства, лечебни заведения за болнична помощ, лечебни заведения за извънболнична помощ – общопрактикуващи лекари, стоматолози, медицински центрове, аптеки, хранителни вериги, банкови институции и др. Финансирането е за сметка на бюджетите на съответните ведомства и институции, физически и юридически лица. Аналогечен е редът и за дезинфектантите.

Лекарствени продукти също ще се осигуряват за сметка на лечебните заведения - директно или чрез "Бул Био-НЦЗПБ" ЕООД, както и под формата на дарения, при спазване на нормативната уредба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
в преди 4 години
провинцията се шири някакъв манталитет на нашите и вашите хоранашите хора ако са болни да се лекуват симптоматично без да се изследват за да не им се лепне етикет че са болни или заразени и този двоен стандарт е от по рано и е на всички нива и по всички показатели
18
1
 
2
 
! Отговори
До Защото :) преди 4 години
С "предимство" не означава, че иска с тези апарати САМО негови хора да бъдат лекувани. Сега като ги няма тези машини, болницата по оборудвана ли е? А добре ли постъпиха докторите, като опразниха София-мед, само защото в нея лекуват един фабрикант-Домуса? Това не е подкуп нали!? Един иска да бъде лекуван с предимство, а другият си плаща цялата болница за лично ползване!? Бедни народе???
17
1
 
2
 
! Отговори
Защото :) преди 4 години
до "И защо трябваше"Защото "оня бизнесмен" искаше да ги дари с условието той и служителите му да са с предимство при лечението и задължително да бъдат приемани. Едното е условие за болница и ползване за болни от корона вирус(всички), другото е прикрит подкуп в кризисна ситуация, който може да доведе до смъртта на други.Никой здравомислещ лекар/управител на болница няма да приеме такова условие, защото ако то не се спазва, болницата ще трябва да му върне парите.
16
3
 
5
 
! Отговори
И защо трябваше преди 4 години
да оплюят оня бизнесмен който искаше да дари апарати за обдишване, но искаше да се ползват в определена болница? Тогава отказаха условието му, а сега хленчат за дарения. Това са българските политици от ГЕРБ, акъла им идва винаги късно, първо говорят, после мислят!?
15
0
 
6
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Очертава се яко крадене и от министерство и от болници ...
14
0
 
2
 
! Отговори
Георги Петков преди 4 години
Каша, каша. Некакви щабове центрове щели да предлагат какво и за къде да се праща, министъра ги утвърждавал. Предпазни средства и лекарства се закупували, а после препродават на болници, институции. Даренията се смесват с държавното финансиране. Как преценяват, че болницата в Дулово е след болницата в Попово? В приватизацията поне имаше документи, да се прочете какво е ставало. Сега всеки говори, харчи, престарава се. Къде е Белгия, къде сме ние, какви статистики сравняваме?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да спре тровенето на Земята и изхвърляне на токсични химикали като пулвелизиран алуминий,който окислява почвата и убива живота,барий,стронций,титан и др.,защото това НЯМА как да се изчисти от земята с десетилетия наред и се натрупва във водата,включително и питейната и в почвата,убивайки живота на планетата!С Какво Те Пръскат По Света (БГ SUBS) - https://youtube/watch?v=-U84DTwE3NA
12
1
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До ФактЩо бе ? Бойко е милиардер. 11 години управлява държавата еднолично. Целият финансов ресурс му е в ръцете.Той колко дарява ? 1 000 лева !Точно 1 000 лева са му се откъснали от сърцето за бе то я народ.Знаем го ние Бойко. Много е силен да се изтъпани и с чужда пита помен да прави.Дайте да дадем !Умря тая !Който има - да дава. Аз вече нямам за даване.
11
1
 
5
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Даренията ги разпределя МС по списък на свои хора, кметове и болници! Нека припомним, че Борисов раздаде по 20 млн.лв. от изчезналите 6,5 млрд.лв. за седмица САМО на кметовете от ГЕРБ. От своя страна, кметовете на ГЕРБ използват тези 20 млн. за агитация в си ганските махали, където раздават храна и пари във вид на Социални грижи.
10
1
 
8
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Дарение! 30 години го грабите тоя нещастен народ ! БКП,СДС,ДПС, ВМРО,НДСВ,АТАКА,ГЕРБ.Пладнешки разбойници,които убиват собствения си народ !
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимНО 8Добре ли сте?
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом минава през гербери, въобще не си давайте парите. Те задигнаха 5 млрд. от бюджета по време на криза, пък тези ли пари няма да гепят!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарската професия е хубаво нещо но сега като няма вип партита и хотели двете дами как са гледаики фона на това се чудим как ще оцеляваме напред как
6
2
 
8
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Гешев ще провери ли дарените от Пеевски пари за произход и платени данъци ?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За работа в Русия се иска да знаеш руски. Учете руски. Ние лесно може да го научим защото българския е много близък до руския. Гледайте руски филми, киноконцерн мосфилм има канал на ютюб, филмите са в HD качество и с английски субтитри, така най-лесно се учи език.
4
0
 
7
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
....... ДРУГАРКИТЕ И ДРУГАРИТЕ от Парламента - КОЛКО ЛЕВА ЩЕ ДАРЯТ ?!?! ....... Или те САМО ще си УВЕЛИЧАТ ...... ЗАПЛАТИТЕ ....... И ще ползват ...... 60 дни ПЛАТЕН ОТПУСК ?!?! ...... Накрая да НЕ се окаже , че тия Милионерчета от Далавери да НЯМА къде да си харчат крадените пари ?!?! ........... Щото просто няма да има къде да отидат и какво да си купят !!!!!! ....... Само да вметна - ужасната пандемия от "Испански грип" продължава две години и половина , започвайки през 1918 !!! :( ...
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех двете дами сега какво правят едната оня ден борисов знаете ки какво каза отивам да правя пачки в ловеч ех няма да се говори вече ние сме бедняци
2
4
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 години
Ще даря един милион с указания да не се пипа до края на епидемията.Надявам се да уважат волята ми!
1
4
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 години
Ще даря един милион с указания да не се пипа до края на епидемията.Надявам се да уважат волята ми!