Д-р Кунчев: Масов скрининг за COVID-19 е невъзможен и ненужен

Картината се променя ежедневно, информацията от тестовете няма да е актуална
28 мар 2020 10:08, Елка Василева
111
Д-р Кунчев: Масов скрининг за COVID-19 е невъзможен и ненужен
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: архив, БГНЕС

Масов скрининг на населението за COVID-19 e невъзможен. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му няма как да се набавят 7 млн. теста, защото нито една страна в Европа не разполага с подобен брой.

„Представете си каква логистика и организация трябва да се направи за това, при положение, че основната ни задача в момента е да осигурим лечение на хората, които се нуждаят от него“, добави членът на Националния оперативен щаб.

Още по темата

Той уточни, че броят на тежките случаи се увеличава ежедневно. Д-р Кунчев коментира, че подобен масов скрининг би бил много полезен, но в момента е ненужно.

„Това ще бъде една снимка на моментното състояние, което само 2-3 дни по-късно ще бъде коренно различна. Вирусът циркулира, това е въздушно-капкова инфекция. Не трябва да хвърляме такъв огромен ресурс“, посочи още той.

Д-р Кунчев обясни, че предстои да се тестват 1000 души, които са на първа линия със заразата.

„Това са хора от МВР, които са ангажирани на границата и с издирване на контактни лица. Можем да увеличаваме тази бройка. Важно е ресурсът да не се хвърля в проучвания и научна информация, а в практиката“, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
За първи път чувам, че проверка на вирус е по-скъпо от лечение на вирус. Вижте какво. Преди треперехме като излезем на магистрала Тракия в Петък вечер. Сега треперим като отиваме на работа. Не ви ли е ясно, че трябва скрийнинг. Отиваш на път и на посещение след скрийнинг. *** е това с декларациите. Окръжните градове - блокирани, а между тях кскво?
106
0
 
6
 
! Отговори
Оставка преди 4 години
Цитат: ...при положение, че основната ни задача в момента е да осигурим лечение на хората, които се нуждаят от него, добави членът на Националния оперативен щаб.*А аз наивно си мислех, че основната задача е да не се допусне разпространението на коронавируса в България. Да подава оставка и да се маха.
105
0
 
6
 
! Отговори
Некомпетентна работа преди 4 години
Масов психотест трябва. От тези странни мерки на щаба резултатът ще е масово изперкали, битови скандали в семействата и по блоковете. То здрав човек да го затвориш за месец и той ще се разболее от нещо си
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КостаМасовата дезинфекция какъв ефект според теб ще има,ако се спазва добра дисциплина при сегашната карантина ?Нали, ако няма хора навън този вирус ще си умре от самосебе си...Имаш ли представа колко струва и къде да се прилага тази..."дезинфекция "...?
103
1
 
2
 
! Отговори
Коста преди 4 години
Ами да спрем и с масовата дезинфекция. Май ви е страх от масовото тестване.
102
1
 
3
 
! Отговори
Винету преди 4 години
#чаобойче
101
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другаде правят тестове, защото се съобразяват с възможностите си и аналог не може да се прави в това отношение.Не си мислете, че сте по-умни от тия в щаба... Има и неща, които вероятно само те знаят и не са за оповестяване. А и не е ваша работа.
100
0
 
7
 
! Отговори
Освен това преди 4 години
Освен това ако се направи скрининг ще се спестят пари, а не обратното. Тези тестове на дребно са на 10 лв. А на едро 6лв. Така че не ни баламосвайте. Лечението на 200 човека в късен стадий е много по скъпо, като се има предвид че ще има починали. Докторе трябва да не мислите за парите в момента, а в бъдеще. Освен това сте лекар трябва да мислите за живота на вашите блиски,роднини, съседи и. Т. Н. Не правете наивни грешки
99
0
 
6
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Защо тогава го правят в Япония и Яужна Корея? И аз можеби съм неук, но въпреки това лекар, мисля че тези две държави имат малко повече жители от нас.
98
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До АнонименШвеция, Швейцария в случая няма голямо значение. Швеция е с по - лоши показатели заразени - починали.Confirmed - 3 069Deaths - 105
97
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко случващо се около нас ме кара да се чувствам като опитна мишка.
96
1
 
4
 
! Отговори
Бг преди 4 години
А ако не съм прав...... Трябва да затегнем мерките....
95
4
 
9
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Пиша го на достъпен език за да е ясно. Имам съмнения че този вирус е тук отдавна. Първите случи са на изолирани хора, хора от селата, без епидемична връзка с рискови държави или контакти. Значи е тук отдавна. За справка, колко от карантинираните, пристигащи от рискови държави са заболели. Това е внесено и циркулира тук отдавна
94
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кунчев ли си Мунчев ли си , защо скрихте истината от българския народ ? Само Ютуб да бяхте гледали щяхте да сте наясно с това какво предстои !
93
3
 
8
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Доц. Кунчев е единствения който знае за какво иде реч от целия щаб. Но тук някой му нарежда какво да каже. Епидемичния процес не е открит вчера. Ако бързите тестове 100% доказват антитела е много важно веднага да се започне скрининг. По 1000 човека в областен град. Ако този тест докаже антитела, сиреч преболедувал човек, в повечето от изследваните, ще стане ясно че вируса е тук отдавна. Ще покаже от къде е минал и къде предстои да мине. И мерките да отпадат поетапно. Ако няма антитела затягане.
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса е да се разбере при туй въздушно-капково разпространени каква част е възоснова на природата или природното му разпространение в пространството,що по зони щом се говори за въздух и капки като среда на обитаване за съществуването,което значи,че този тип среда в комбинациите й е инфекциозна природно,а това може да се проучи теоретично,що на практика по начини и методики,като се доказва да и не щот,ако се появи живо същество в инфектирана среда то е третирано чрез вдишване само,ако не друго.
91
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докторът е напълно прав.
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 80Като си мислиш, че картинката е друга, да те питам ти колко души с коронавирус познаваш.
89
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре боравят в щаба с тестовете. Целеви по нужните групи за контрол на огнищата.Уплашени умници искат специално да ги тестват. И какво от това? Днес си заразен под зоната на открива е мост, утре си носител и сееш зараза. Кому е нужно такова тестване?Германия, Япония няма значение. Всеки се справя съобразно възможностите. А ние сме мн. добре към момента. Ако в пика има за нуждаещите се реанимационни екипи, си струва и няколко месеца карантинното положение.
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РеалистТой говори за Швеция, ти цитираш Швейцария. Компоти и компютри