Мутафчийски не дава: Ще има ли бригада за студентите това лято?

От агенциите, които ги организират, отрекоха твърдението на шефа на Оперативния щаб
28 мар 2020 20:10, Красимир Ангелов
168

Заради пандемията от коронавирус хиляди студенти могат да изгубят шанса си да заминат през лятото на бригада в Съединените щати. От агенциите, които организират програмата за културен обмен, отрекоха твърденията на началникa на оперативния щаб от тази сутрин ген. Мутафчийски. Над 4 000 студенти всяка година се готвят да заминат за бригада в Америка.

Още по темата
"Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде. Това е моят отговор". Така ген.-майор Венцислав Мутафчийски отговори на журналистически въпрос на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб във ВМА.

"Поне на този етап информацията, спусната от всичките ни спонсори, е, че бригадите ще се състоят тази година с едно леко изместване във времето, което се получи заради наложена пауза по програмата. Те наложиха една 60-дневна забрана на студенти със статус на визи J1. Следователно 11 май е последната дата, до която те няма да имат право да влязат в страната", обясни мениджърът на "Интеграл" Станимир Найденов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Аида Буручиян е четвърти курс студентка по журналистика. На първи юни се надява за първи път да успее да замине на бригада.

"Ще работя в Провинстаун евентуално в един магазин за сладки като продавач. Преди два дни получих имейл с примерни въпроси за визовото интервю. Към момента не се провеждат и интервюта за виза в посолството на Америка в България до второ нареждане", разказа Аида.

Към момента тя все още не е резервирала самолетен билет, тъй като все още не е сигурна дали ще се състои бригадата.

"Притеснявам се за моите познати, които са теглили кредити, за да отидат на бригада. Дано да замина, пък ако не, дано да ни върнат парите. В крайна сметка Америка ще има другата година, така че всички студенти горе главата. Важното е да сме живи и здрави", призова студентката.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
1
 
! Отговори
Тина Н. преди 4 години
Незабавно трябва да бъде спряна програмата! Безразсъдно и абсурдно е да се мисли, че в условия на пандемия може да се осъществява някакъв обмен. Агенциите не могат да гарантират заминаване в САЩ за работа и пр. Длъжни са да върнат парите на студентите. Това е клауза от договорите и трябва да я изпълнат.
138
0
 
0
 
! Отговори
хахахаха преди 4 години
Че кой ще ги пусне там?
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да се "опъват" някакви си там организатори, няма да успеят. Тия хора ако отидат там ще се върнат с корона вирус масово. Американците прогнозират, че ще им заболеят около 150 милиона, а 1% ще умрат от коронавируса, т.е. 1.5 милиона. Все пак такива цифри стряскат. Освен това сега командват генералите на България , а не да кажем цивилен политик. Там в САЩ като заболеят 1 милион само, и българите ще започнат да се връщат, а тия искат да заминат. Тия ще бъдат спрени. Ясно ли е!!!
136
0
 
0
 
! Отговори
до 51 земеделец преди 4 години
плащането да е като по бригадите, след 8 мия час, двойно!! да се спазват всички закони! да се осигуряваме на това което получаваме, не да е минимална, а ти да даваш 3000 хилки!Или ти ще даваш по 800 лв за работа от сутрин до вечер? без почивни дни, защото е сезонно нали, ти да си на плюс ще криеш данъци, нищо няма да осигуриш на работниците, защото си тарикат българин. Искам 8 часов работен ден + опция за допълнителни часове, ако има работа, искам същите пари да получавам като по бригадите!
135
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква бригада в щатите? Кой ще ги пусне да влязат там? Не приемат никой от европа.
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кой ще отиде доброволно в щатите в разгара на епидемията бе,то ще има размирици и глад там,възможно е догодина те да идват на бригада у нас и то не за пари а за едната храна
133
5
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""""Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде. Това е моят отговор". Така ген.-майор Венцислав Мутафчийски отговори на журналистически въпрос на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб във ВМА""Браво на генерала,кратко,ясно и дълбоко съдържателно.Както се казваше в казармата "казвам,показвам,наказвам",е трябват наказания,колкото по-строги,толкова по-добре,но още по -важно е те действително да се изпълняват.Българският народ е дебелоглав и има едно основно кредо -"Ба,он,че ми рече"
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато отворят границите за САЩ, ситуацията там далеч няма да е възторжена. Изглежда ми непростимо наивно да си въобразявате, че след като са дали едни пари, ще отидат в предверието на рая. САЩ ще имат много сериозни последствия. Те нямаха пари за заплати даже на основната си администрация. Сега почнаха да печатат милиарди, с тях няма да приберат бездомниците, няма да лекуват незастрахованите. Дребният бизнес, при който отиват да слугуват уж умните нашенци, няма да е същият.
131
3
 
4
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
черната вдовица е едно мекотелно плазмодийче и от него нищо не зависи. спускат му се задачки от представителите на новия световен ред чрез херю муштафа и плешивото недоразумение с черниото наметало чете на раята, която вместо да го провеси с кафъта на доле му гледа повърните и не се сети да го пита що всички продажници са без маски, срещат се на груповки 30 40 човека с охрани, не го пита защо гледаха 30 години безучастно как старите хора ги изнасилват и убиват електоралните им единици и не трепнаха сега за 6 човека блокираха страната. ИЗРОДНИ ИЗЧАДИЯ.
130
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според бъдещия ни диктатор няколко хиляди деца няма да могат да си позволят следването от есенния семестър. Правилно. Все пак имаме цели седем починали. При свинския грип бяха 3000 все млади хора и нямаше драма.
129
0
 
2
 
! Отговори
До 149 преди 4 години
В Италия има 114000 жертви на грипа. Ха, шаш! Ама сега кво?
128
7
 
5
 
! Отговори
manwithnoname преди 4 години
Абе онзи ден минах покрай Технополис и се учудих какви опашки има, и че въобще работи в тази ситуация...Това магазин от първа необходимост ли е ? Толкова ли не могат да продават онлайн тия телевизори и т.н? Нали само аптеки, хранителни магазини и банки?
127
3
 
3
 
! Отговори
Дърпай преди 4 години
До (-_-)Италия имат 10 000 жертви. ***.
126
12
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Единствената цел на тия мерки е да съсипят малкия и среден бизнес. Вирусът въобще не е опасен и има смъртност по-ниска от сезонния грип. Айде докажете, че не съм прав с трите умрели баби г а дове м ръсни!
125
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дъщерята на един съсед се върна от бригада в САЩ с 3254 долара."*** то много бе? То почти 6000 лева бе? Като го разбиеш на два месеца - ми същото като за сервитьорка по черноморието, с бакшишите? Въй, още малко и щеше да надмине месечния доход на средно ИТ... Аз си нямах идея колко се изкарват, ама то е забавно малко... С тия темпове след 25-30 бригади и ще изкара за панелка в Люлин...
124
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че е неудачно да се правят такива планове. Много ясно, че няма да пътуват. Що за въпрос дори? Генералът как издържа на неадекватни въпроси милият, не знам
123
2
 
4
 
! Отговори
изтокзападсеверюг преди 4 години
абе то ясно че цял свят превзе това нещо - не откриваш топлата вода ти ама да знаеш тоз вирус е некъф злокобен план и разделения запад изток не важът някой иска да контролира целият свят
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук още някакви хора разсъждават на принципа Запад срещу Изток. Целият свят в момента е изправен пред тази криза - няма Запад, няма Изток! Излезте от кутийката и мислете по-глобално - за пандемиите няма държави и континенти - границите тук не важат, независимо дали целувате *** на САЩ, Русия, Китай или който и да било. Пред пандемията всички сме равни и само ако спрем с дребнавите подмятания може да се справим ефективно с ОБЩИЯ проблем. Дано ви е уврял мозъкът за това.
121
0
 
5
 
! Отговори
турчина преди 4 години
да ще има един с червена глава,хохохо
120
0
 
14
 
! Отговори
Хидонист преди 4 години
Да му ми слят бъдещите безработни и тия с кредити! Мноого зле става положението в сегашния световен ред.Колкото до спазване на карантината; съседът ми редовно събира гости , за обмен на вируса. Гледат в градовете, елате на село,. Кой оре, цепи дърва, масово разходки по поляните! Нали сме умни и по-хитри от дявола и разни там вируси не ни хващат?