Захариева: Събираме информация колко българи искат да се върнат заради COVID-19

Вицепремиерът гостува в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова
28 мар 2020 18:45, Красимир Ангелов
43

"Всички наши задгранични мисии имат инструкции да предоставят информация за българи, постоянно живеещи там, които искат да се върнат у нас или на такива с временна заетост, какъвто е случаят с Тирол, така че да знаем колко българи искат да се приберат. Изготвили сме списък."

Това каза в разговор с Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

"Посланикът ни във Виена и Ситуационният център в София са във връзка със сезонните ни работници в Тирол“, уточни Захариева. "По моя информация нашите са около 50 души, но са в различни населени места. Трябва да се съберат на едно място. Поискали сме оферта от превозвач. Предоставена им е офертата, за да могат да разделят тези средства и да се приберат.  Поискали сме с нота до Австрия и чакаме да видим дали австрийските власти ще дадат разрешение тези хора да излязат от тази област", заяви още вицепремиерът.

Още по темата
По думите й страната ни е успяла да изведе доста български граждани до момента от всички континенти, но все още имаме казус с Чили. Този казус е общоевропейски, тъй като тази страна не допуска европейски самолети.

В първите дни в МВнР е имало по 700-800 обаждания на ден от българи в чужбина.

По време на конферентния разговор между външните министри от ЕС в началото на седмицата е поставен въпросът за опашките от ТИР-ове по вътрешните граници на ЕС. "Не е нормално да се чака с часове, а понякога - и с дни между две държави от ЕС", коментира вицепремиерът Захариева.

"За товарния трафик трябва да има зелени коридори, да няма фиксирани часове, а преминаването да се случва през цялото денонощие – не само за стоките от първа необходимост, а за всички стоки. Т.е. всяка държава от ЕС да отмени ако е въвела ограничения в часовете за преминаване на товарния трафик по границите. Идеята е да се чака не повече от 15 минути, но това, разбира се, е препоръчително. Но дори и да се постигне преминаване в рамките на час, би било добре. Така или иначе, вече има подобрение" коментира външният министър по отношение на товарния трафик.

"7 % от публикациите в социалните мрежи, свързани коронавируса, са дезинформация", каза още Захариева, позовавайки се на експертен анализ, получен един ден преди съвета на външните министри от ЕС в началото на седмицата. Тя припомни, че преди евроизборите ЕС създаде звено за борба с фалшивите новини, в което всяка страна има представител.

"Виждаме много силни дезинформационни кампании във връзка с пандемията – и по отношение на произхода на вируса, и по отношение на това кой от водещите фигури е болен, и по отношение на това какво да се прие или не във връзка с болестта. А последното може да бъде опасно за здравето", заяви Захариева и апелира "Слушайте официалните институции и щаба, не се самолекувайте, защото това може да бъде опасно за здравето ви".

Целия разговор на Милена Милотинова с Екатерина Захариева - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Гешев преди 4 години
спиш ли. Тази нарушава карантината умножено по броя на връщащите се. Глоба и съд за нея. 100 върнати Х 5000 лв.
29
1
 
14
 
! Отговори
Колко още?!?? преди 4 години
Ама вие сериозно ли!??? Как не ви е срам! Докога ще ги събирате от всички опасни места?! Защо?! Всички сме затворени, а вие само привнасяте, кога ще се затвори кръга като идват нови и нови от все по-кризисни райони??! Няма ли някоя мисирка да пита щаба ОПРАВДАНИ ли са тия действия?! Как ще се следи за спазване на карантината на въпросните? Кой ще ги проверява?!
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Захариева ако не ги сложиш в карантина в някой хотел на тяхна сметка, значи умишлено заразяваш много българи! С всеки самолет вдигаш карантината със седмици даже месеци. Да са се прибрали на 13.03.20.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези приносители на зараза , държавата ли ги е пратила в чужбина.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Захариева прибра *** от целия свят последните 2 седмици. За да се пръсне пак по света *** след още 2-3 седмици като дигнат карантините. Смях в залата
25
2
 
20
 
! Отговори
мак преди 4 години
Вчера една друга медия писа, че се върнаха хората от Индия, без маски и ръкавици, подписаха декларации и са се прибрали в къщи. А иначе, останете вкъщи, кучета да ... около блока, а не из целия град, не си подавайте носа навън изобщо. Кой ще гарантира, че сред идващите няма болни и че ще спазват карантина, ако тя не е принудителна?
24
0
 
18
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Струва ми се че тези връщащите се са от един етнос...няма да уточнявам
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да ги връща само в лагери както някога избягалите от комунизма са ги вкарвали в такива сегашните ни съюзници.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Локхийд Мартин няма как да фалират тъй като продават самолети на хартия...т.е хартиени самолети...ние вече купихме такива
21
0
 
10
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
И защо да се връщам ...аз съм си легален, плащал съм си данъците...и сега чужда държава ме компенсира...е да най-вероятно тези пари ще бъдат избити чрез данъци но какво да се прави такъв е животът
20
0
 
12
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
Задължителен Ганг Банг за Захариева.
19
0
 
14
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 години
И да бягат в бюрата за безработица!
18
0
 
23
 
! Отговори
Arsenal преди 4 години
Задължителна карантина под полицейски контрол на завръщащите се,иначе спасение няма!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо много и е смешно на калинката.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С КАКВО ЩЕ СЕ ВЪРНАТ САМОЛЕТНИЯ БИЗНЕС Е СПРЯН ОСТАВА С НЯКОЙ ТРОЛЕЙБУС ДА СЕ ВЪРНАТ ЩЕ ТЕ ПИТАМ СЕГА КАТО ФАЛИРА ЛОКХИЙД МАРТИН ЧЕ МАЙ И ТЕ СА В САМОЛЕТНИЯ БИЗНЕС
15
2
 
25
 
! Отговори
Варан преди 4 години
Сливке,всички които пускаш в страната незабавно трябва да ги гарантираш в празните нухотели под полицейски контрол, иначе пандемията ще се разрасне!
14
2
 
34
 
! Отговори
??? преди 4 години
абе вие лу-ди ли сте???Щом не са се върнали до сега - да си стоят там където са
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събирай... Заразата!
12
0
 
11
 
! Отговори
МНОГО ми е голем преди 4 години
Всичко това е много тъжно дано да приключи по бързо
11
3
 
34
 
! Отговори
Госпожо! преди 4 години
Защо зорлем да внасяме вируси?!